Karlsen razbio Ananda i Nakamuru u novoj vrsti šaha. Genijalna ideja ili farsa?


Magnus Karlsen je osvojio šahovski turnir u Kazablanci

Magnus Karlsen.
Foto FIDE

U Maroku su vrhunski igrači današnjice pokušavali da nadmaše taktičke ideje Karpova i Čigorina.

Magnus Karlsen igra i pobjeđuje u svim vrstama šaha. Odbivši da se bori za šahovsku krunu, Norvežanin već dvije godine zaredom osvaja duplo zlato na svjetskom prvenstvu u rapid i blitz šahu, pobjedivši na svim najvećim online turnirima (vjerovatno najbolniji poraz mu je nanio Jan Nepomniachtchi u polufinalu SP u Fišerovom šahu). Zato niko nije bio iznenađen kada je njegovu trofejnu sobu popunila još jedna titula — u nepostojećem „šahu Kazablanke“, koji je FIDE organizovao u Maroku ove nedjelje. Iako su protivnici Norvežanina bili ozbiljni: 15.-ti svjetski šampion Viši Anand, treći na FIDE rang-listi Hikaru Nakamura i najjači šahista Afrike Amin Bassem.

Uživanje Magnusa

Suština „šaha Kazablanke“ je u tome da igra počinje iz pozicija preuzetih iz istorijskih partija, koje biraju velemajstori. Ovaj put za to su bili zaduženi Hišam Hamduši i Loran Fressine. Drugog dana — Dana Reizniece-Ozola i Ana Burtasova.

Prema pravilima, sve pozicije su morale imati kompjutersku ocjenu „0.00“, ali to nije spriječilo Karlsena da prvog dana bijelim figurama razbije Ananda „u stilu Čigorina“, pronađe sjajnu taktičku ideju, izvede moćan proboj po centru i „izjednači kao Se“ sa Aminom, a zatim uspije da „poboljša Kasparova“ i natjera Nakamuru na grešku, koji jednostavno nije znao čega se prije treba bojati, i nije uspio da primjeni „Karpovljevu mehaniku“. U prva tri kola stekao je prednost od čitavog poena.

Nekada su mladog Karlsena optuživali da uopšte ne poznaje klasike… Vremenom je postalo sasvim jasno da on vjerovatno ima najbolju šahovsku memoriju na svijetu, pamti i zna apsolutno sve što vrijedi znati o ovoj igri. Izgleda da ga možete probuditi usred noći i pitati: kako je Steinitz odigrao u toj i toj partiji protiv Čigorina u Havani 1889. godine, i dobićete tačan odgovor. Čak mu je i meč za krunu među ženama, u kojem je Se Đun pobijedila Galjamovu, dobro poznat, — u Maroku je Magnus to potvrdio u praksi.

„U modernom šahu rijetko možeš dobiti takve pozicije za igru, pa sam uživao! I to je bilo povezano s prijatnim sjećanjima na šah prošlog vijeka!“ — priznao je Magnus.

Viši Anand i Magnus Karlsen.
Foto FIDE, „SE“

Dobra zamisao, ali zahtijeva doradu

Kao što se i očekivalo nakon jakog starta, Karlsen je priveo kraju FIDE show-turnir, osvojivši 4,5 poena iz 6… Magnus je pobijedio u sva tri mini-meča protiv Nakamure, Ananda i Bassema istim rezultatom 1,5-0,5.

Naravno, da bi ovakvi događaji bili zaista zanimljivi, treba uključiti više igrača i… više zaista zanimljivih pozicija iz istorijskih partija. U Maroku su se „selektori“ FIDE fokusirali na borbe dva „K“ i daleko od najuzbudljivijeg meča u istoriji borbi za žensku krunu Se Đun — Galjamova. Bila je samo jedna pozicija iz borbe Štajnica sa Čigorinom i Aljehina sa Eveom, iako je šah tokom više od 200 godina istorije imao mnogo sjajnih borbi na najvišem nivou.

Karlsen nije samo prepoznavao većinu pozicija koje su mu ponuđene za igru, već je zaista ulazio u njih, svaki put predlažući svoju vlastitu — često ne slabiju od klasičnog analoga varijantu, improvizovao je prema svom osjećaju za lijepo. Dok su njegovi protivnici, činilo se, „samo igrali šah“.

Tako se u prvoj partiji dana protiv Ananda Karlsen sjajno zabavio! Uspio je da odbrani čast Maksa Evea i „spasi“ njegovu istorijsku poziciju protiv Aljehina čitavim  vatrometom žrtava u duhu samog San Saniča, završivši borbu vječnim šahom, zabilježivši konačan remi.

Sa Aminom je to bila prava zbrka međusobnih grešaka koja je, na sreću za Karlsena, završila uspješno — kao, uostalom, i za Kasparova u njegovom meč u Sevilji 1987. s Karpovom. Gariju je uspjelo da pobijedi na vrijeme, isto tako je i Magnus završio svoju retrospektivu… Njegov protivnik je davao bijelome  šanse, mnogo više nego što je to učinio Anatolij, ali ih nije iskoristio — sve su odlučili instinkti i autoritet Norvežanina u vremenskoj oskudici.

Završnica turnira u Maroku je za Karlsena bila nešto manje blistava. Šampion je, kao i u prvom krugu, trebao da osvoji 2,5 iz 3, ali… već pred pobjedom napravio je propust — i Nakamura se spasio, a potom uspio da remizira!

Magnus je odigrao još jedan fenomenalan turnir, — priznao je Hikaru. — On je pravi ljubitelj šampionskih mečeva“.

Nakon ovoga, konačan raspored, formiran nakon prvog kruga, nije se promijenio: Karlsen — „+3“, Nakamura — „+1“, Anand — 50%. A sav „minus“ je plemenito preuzeo Bassem.

https://www.sport-express.ru/chess/reviews/kasablanka-2024-chto-za-shahmatnyy-turnir-pravila-i-kto-vyigral-pervyy-titul-2213779/