Počela četiri šahovska turnira u Institutu Igalo, april 27, 2024


U Institutu Igalo svečano je danas otvoreno osmodnevno ekipno takmičenje četiri šahovska turnira Premijer, Prve lige i Prve ženske i Lige pionira, u organizaciji Šahovskog Saveza Crne Gore.

Učesnike turnira koji je okupio oko 400 takmičara, pozdravio je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović koji je naglasio da je od danas u narednih osam dana Igalo centar šahovskih zbivanja u Crnoj Gori na nikad jačim turnirima kada su nacionalna takmičenja u pitanju.

Stigli su najjači klubovi koji su okupili 18 velemajstora, 15 intermajstora u takmičenju za titulu i prestiž. Tu je i jak turnir u ženskoj konkurenciji a tu su i ekipe Prve lige koje žele da pokažu da se kvalitetni šah igra i u toj ligi.

-Šahovski radnici su posebno ponosni na turnir u pionirskoj konkurenciji, jer oni najmađi su budućnost našeg šaha, rekao je Milović i naglasio da se ovaj turnir kao i prošle godine održava u Igalu uz pomoć SOHN a pokrovitelj je Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore na čemu se iz Šahovskog saveza posebno zahvaljuju.

Ekipna prvenstva Crne Gore u šahu otvorio je Ivan Otović predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi.

-Odavno je Herceg Novi grad šaha a to potvrđuje i manifestacija koja je okupila sve što je danas vrijedno u ekipnom sportu čiji je zaštitnik kraljica Kaisa. Dobre ekipe su ono što će ovaj sport i ovu drevnu igru učini još boljim a Herceg Novi učiniti dobrim domaćinima. Iz hercegnovske Opštine je našim dragim gostima ruka uvijek pružena. Jedan smo tim i tako mislimo i radimo. Ubjeđeni smo da će ovaj turnir uspjeti i neka pobjede najbolji, rekao je Otović.

Šahovska druženje u Igalu traje osam dana, a prvog dana odigrane su partije prvog kola u Premijer, Prvoj ligi i Prvoj ligi za žene, dok takmičenje u Pionirskoj ligi počinje u ponedeljak. Premijer i Prva liga igraju devet kola, ženska sedam, a ponirska liga pet kola.