Sultan Khan-Indijski sluga koji je postao šahovski šampion Britanske imperije (6.nastavak)


Ovo je bila nezgodno prvo kolo: Khanu nije bilo lako da igra protiv svog starijeg sparing partnera. Gurubaksh je dokazao svoju vrijednost na Hardinge Library Knockout turniru godinu ranije pobjedom u finalu. On je takođe bio relativno mlad čovjek (rođen 1890.), stariji od Khana, ali još uvijek u svojim tridesetim godinama.

Tokom drugog kola, Sir John Simon je posjetio šampionat zajedno sa jednim od svojih kolega iz komisije. Kasnije se prisjećao:

„Kada sam stigao, radžini [on misli na Sir Umarove] polo poniji bili su poredani duž prilaza, njegovi hrtovi i njegovi hajkeri sa sokolovima na zapešćima. Sjajna scena. Ali unutar kuće je bio u toku šahovski turnir, jedan od takmičara je bio Mir Sultan Khan… i misli radže (to je bilo jasno) bile su sve na tom turniru.’

The Times of India, 13. februara 1929, izvještava o posjeti:

„Ser Džon (Sir John) i njegov kolega bili su duboko impresionirani standardom igre u Indiji. Ser John, koji je i sam poznati šahista Engleske, kasnije je odigrao partiju sa Sir Umarom Hayatom. Bio je to dug meč. Igrali su više od dva sata kada je došlo vrijeme za večeru i vidjevši da Sir John vodi, Sir Umar Hayat je predao, ostavljajući predsjednika Statutarne komisije pobjednikom. Po završetku partije, Sir John je primijetio: „Postoji jedna stvar zajednička između Istoka i Zapada, a to je partija šaha.“ Prije nego što su povjerenici otišli u Western Hostel, Sir Umar Hayat Khan ih je uvjerio da će ratničke klase širom Indije sarađivati sa Statutarnom komisijom.’

Koliko je jak šahista bio Sir John Simon? Vidjevši neke od njegovih partija, ‘solidan klupski igrač’ bi vjerovatno bio najbolji opis.

Igrao je za tim Zastupničkog doma  povremeno, za Reformski klub u Hamilton-Russell kupu (ligi ekskluzivnih londonskih klubova koja se i dalje igra), i za Nacionalni Liberalni klub u drugim prilikama. Nije bio sposoban da se suprotstavi najboljim igračima, ali je pokazao velik interes za igru i imao je znanje o njenoj istoriji i kulturi, često ostavljajući utisak svojim duhovitim govorima na otvaranju šahovskih događaja.

Osim što su dijelili interes za šah, Sir John i Sir Umar su jedan u drugom prepoznali korisnog saveznika.

Kao vođa Tiwana Lancersa, Sir Umar, sa nabildanim grudima, čvrsto je podržavao ovu politiku. Već je dokazao da je izvrstan regrutni seržant u Prvom svetskom ratu za Britance, i razumljivo je da su im bili potrebni da zadrže takvu uticajnu plemićku porodicu na svojoj strani. Iz ovog susreta proizlazi jedno pitanje. U kojem trenutku su obe strane odlučile da testiraju šahovske vještine Sultana Khana u Evropi? Sudeći po opisu turnira koji je dao Sir John, sumnjam da je to bilo kada je Sir Umarova ideja da dovede Sultana Khana u Englesku postala stvarnija. Te večeri, Sir John bi bio svedok jakog nastupa Sir Umarovog štićenika.

Sultan Khan N.R.Joshi

All-India Championship, Delhi (8) 18th February 1928

Ovo je trebala biti jedna od najzanimljivijih partija turnira. Joshijeva senzacionalna pobjeda u Chailu 1925. godine donijela mu je herojski status i inspirisala indijsku šahovsku scenu. Da li je ovo zaista bio isti igrač? Khan se vraća Centralnoj igri, a Joshi improvizuje – katastrofalno.

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.Dxd4 a6? 4.Lc4 Se7? 5.Sf3 c5? 6.Dxc5 d6 7.De3 h6 8.Db3 Da5+ 9.Ld2 Dh5 10.Sc3 Sbc6 11.Se2 g5 12.Lc3 Th7 13.0-0-0 Dg4 14.Sg3 b5 15.Ld5 Ld7 16.Kb1 b4 17.h3 Df4 18.Sh5 Sxd5 19.Dxd5

Pored ostalih problema crni gubi kraljicu.

19…bxc3 20.Sxf4 gxf4 21.e5 Tb8 22.b3 Tg7 23.exd6 Txg2 24.The1+ Kd8 25.Se5 1-0

Strašno.

Ulazeći u poslednje kolo, Khan je imao 100% rezultat i već je osvojio turnir; njegov protivnik, S.V. Bodas, bio je na drugom mjestu. Stalni učesnik indijske šahovske scene, imao je naviku da se usred igre poliva vodom kako bi se rashladio. Nije jasno da li je ovo radio za stolom ili dalje od njega. Umjesto Centralne igre, Khan je odigrao Špansku, koja se pretvorila u solidno Otvaranje četiri konja. Varijanta koja je gotovo nepoznata u modernom šahu, ali je bila specijalnost Franka Marshalla u ranom dijelu 20. vijeka. Dokazivanje prednosti protiv nje je teško, i Khan nije postigao prednost u otvaranju. Na kraju je pronašao dovoljno aktivnosti da izvuče remi u toj partiji.

….

Khanova igra bila je očigledno superiorna u odnosu na ostale igrače, ali vrlo neujednačena. Njegovi otvaranja su često bila sumnjiva, posebno bijelim figurama. U središnjici je pokazivao neke sofisticirane pozicione ideje, s tendencijom da ograniči planove svojih protivnika prije nego što sam aktivno odigra. U nastojanju da drži igru pod kontrolom, ponekad bi propustio moćne taktičke udare. Pokazao je sklonost ka završnicama, čak i ako njegova tehnika nije uvijek bila optimalna. Nije to bio savršen nastup, ali fokusirajmo se samo na rezultat: 8½/9 je, na bilo kom turniru, izvanredan rezultat. On se suprotstavio najiskusnijim indijskim igračima i slomio ih. Nakon takvog trijumfa, gdje dalje? Moglo je postojati samo jedno odredište.

-Nastaviće se-