Dupla kruna Budućnosti u rapidu i blicu sa skorom 19/19


Šahovski savez Crne Gore

♟Dupla kruna Budućnosti u rapidu i blicu sa skorom 19/19

Šavnik je ugostio šahiste i šahistkinje na Prvenstvu Crne Gore u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje je igrano u ovoj opštini 20. i 21. maja. Prvo je odigrano prvenstvo po ubrzanom tempu koje je okupilo 11 ekipa koje su se nadmetale po švajcarskom sistemu u sedam kola.

Prvo mjesto pripalo je, ubjedljivo i zasluženo, ekipi Budućnosti iz Podgorice. Zlatna odličja izborili su velemajstor Nikola Đukić, internacionalni majstor Blažo Kalezić, fide majstori Andrej Šuković i Miloš Pečurica. Zanimljivo je istaći da su Đukić, Šuković i Pečurica upisali po jedan remi, odnosno osvojili po 6,5 poena, dok je Kalezić zlatu doprinio sa 5,5 poena.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Mimoze za koju su nastupali: internacionalni majstor Dušan Lekić koji je imao 4 poena u 7 kola, velemajstor Milan Draško (4,5/6), fide majstori Miloš Vlatković i Momčilo Raičević koji su imali po 5,5 poena iz 7 partija, dok je njihov kolega po tituli Dragan Popadić ostvario jedan remi.

Bronzane medalje pripale su šahistima Elektroprivrede, koji su nastupili u nešto drugačijem sastavu u odnosu na nedavno završenu ligu, gdje su osvojili pobjednički pehar. Elektroprivredu je predvodio Aleksandar Tomić, novopečeni reprezentativac sa 5 osvojenih poena, Jovan Milović je bronzi doprinio sa 3/5, Božidar Kisić je imao 4/6, Vuk Miletić 2/5, dok je Ilija Milović debitovao u prvom timu sa 3/5.

Najbolja nenagrađena ekipa iz Premijer lige je Crnogorac, koji je u generalnom plasmanu bio četvrti. Za cetinjski sastav nastupali su mladi igrači: Peko Đurović, Milo i Danilo Pobor i Nikolina Koljević.

Najbolji prvoligaš je ekipa Dama, koja je u konačnom plasmanu bila sedma. Za sastav iz Budve nastupali su: Momčilo Pekić, Stefan Mandić, Luka LJešković, Aleksa Doderović i Željko Miljanić.

U kategoriji ostalih ekipa predviđene su bile dvije nagrade, a prva je pripala ekipi Šavnika za koju su nastupali: Predrag Nikač, Aleksandar Perošević, Milojko Kandić, Mitar Đukanović i Đorđe Žižić. Šavnik je bio šesti, a druga nagrada pripala je Mornaru za koji su nastupali: Milan Minić, Dimitrije Vujović, Andrej Račić i Luka Jovanović.

Na Prvenstvu po brzopoteznom tempu, Budućnost je nastavila dominaciju i upisala 12 pobjeda u isto toliko kola i došla do pobjedničkog pehara. Blažo Kalezić je na trećoj tabli ostvario 12 pobjeda u isto toliko partija, dok su Nikola Đukić i Andrej Šuković osvojili po 11 poena iz 12 partija, Miloš Pečurica je imao skor 10/11, dok je Aleksandar Radunović u jedinom duelu upisao poraz. Budućnost je ukupno osvojila 44 poena, od mogućih 48 i potpuno zasluženo došla do duple krune u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Drugo mjesto pripalo je Elektroprivredi koja je imala 10 pobjeda, jedan neriješen ishod i jedan poraz. Nastupali su: Aleksandar Tomić (5/9), Jovan Milović (8/11), Božidar Kisić (8,5/10), Vuk Miletić (10/11) i Ilija Milović (5,5/8).

Treće mjesto osvojio je Crnogorac čije su boje branili: Peko Đurović (7/12), Savo Vujović (9,5/12), Milo Pobor (11/12) i Danilo Pobor (7,5/12).

Najbolji nenagrađeni premijerligaš je tivatska Mimoza koja je nastupala u sastavu: Milan Draško, Miloš Vlatković, Dušan Lekić, Momčilo Raičević i Dragan Popadić.

Najbolji prvoligaš je Dama, koja je na ”cugeru” igrala u sastavu: Momčilo Pekić, Boro Miljanić, Luka Lješković i Stefan Mandić.

Najbolja ekipa u kategoriji ostalih ekipa je Lovac Šavnik za koji su nastupali: Predrag Nikač, Aleksandar Perošević, Milojko Kandić i Mitar Đukanović, dok je drugo mjesto u ovoj kategoriji pripalo Gambitu iz Berana: Miroslav Mališić, Slavko Petrović, Željko Obadović i Rade Bulat.

Na taj način je završena sjajna manifestacija u Šavniku, koju je Šahovski savez organizaovao u saradnji sa Opštinom Šavnik iz koje su najavili podršku i budućim šahovskim aktivnostima.

-Preneseno sa fejsbuka-