Uspeh Nikole Adamovića i Mihajla Bilića


28.03.2024 / FM Bojković, Slobodan (2074)

U nedelju, 24. marta, održano je Drugo kolo Kadetsko-juniorske lige Srbije na osam lokacija, od kojih su šest u Vojvodini. Rešavani su isti problemi: četiri dvopoteza, tropotez i studija, u obe starosne grupe.

U grupi do 12 godina pobedio je Nikola Adamović (2014), iz Novog Sada, sa 27 poena od mogućih 30. Time se priključio grupi od četvoro takmičara starijih od 12 godina, koji su osvojili isti broj poena. Da nije žurio (rešavao je samo 61 minut od mogućih 90) i pogrešio u studiji, mogao je da bude prvi i u ukupnoj konkurenciji. Ako se uzme u obzir da je to tek njegovo treće učešće od dosad održanih 10 kola Kadetske lige (osam prošle, i dva ove godine), uspeh je još veći. I potvrđuje pravilo da se aktivan i problemski šah prožimaju i međusobno dopunjuju.

Za pohvalu je i uspeh Mihajla Bilića (2015) iz Zrenjanina koji je do kraja rešio studiju koju su rešila još samo dva starija takmičara: Mihailo Momčilović (2007) iz Vlasotinca, i Lazar Batica (2006) iz Novih Banovaca. Interesantno je da studiju nisu do kraja rešili FM Luka Ristić (2010) i FM Vera Vujović (2011), pa je uspeh malog Mihajla time veći. On je drugi u mlađoj grupi, sa 23 poena.

Pohvale zaslužuju i trećeplasirana Anđela Markov (2012), iz Aradca, i četvrti Dušan Marković (2012), iz Subotice sa 21. poenom. Takođe, i Nikola Momčilović (2015), iz Vlasotinca, i Milica Vujičić (2013), iz Beograda, sa 20 poena.

U starijoj grupi su se iskusniji takmičari iz Beograda utrkivali u želji da budu pobednici, i kao i Nikola Adamović, koji je po vremenu treći, omanuli pru rešavanju studije. Redosled po vremenu je sledeći: Luka Ristić (2010), Boško Stefanović (2010), Vera Vujović (2011) i Aleksa Avramović (2011) imaju po 27 poena. Mihailo Momčilović (2007) iz Vlasotinca 26, Lazar Batica (2006), iz Novih Banovaca 25 poena, Ranđelović Miroslav (2011), iz Subotice 22, Petković Vuk (2011), iz Aradca 20 poena, itd.

Dijagrami problema, rešenja i tabele sa rezultatima svih učesnika, dostupni su na sajtu Večiti šah u rubrici Problemi.

U ovom Drugom kolu Lige bilo je do sada najviše rešavača – 61, na osam lokacija. Takmičenje je brojnije zahvaljujući entuzijazmu organizatora i kontrolnih sudija u novim mestima: Živanu Šušuliću u Vlasotincu gde je bilo 13 takmičara (pet iz Leskovca), a planira se priključenje i dece iz Medveđe. U Beloj Crkvi je Stevan Grozdić okupio sedmoro dece. To je ujedno za sada i centar za potencijalnu decu iz Vršca, a i iz Vlajkovca, ukoliko tamo ne bude dovoljno zainteresovane dece. U Srbobranu su se angažovali Siniša Paroški i Vladislav Golubski, a u Subotici trener Goran Gabrić. U ostalim mestima je zaslužan stari, provereni kadar: U Beogradu Milomir Babić, u Aradcu Goran Petrović, U Novom Sadu Željko Medar i u Novim Banovcima Slavko Azarić. Za izbor problema, glavno suđenje, obradu podataka i prikaz tabela zaslužan je neumorni Borislav Gađanski iz Zrenjanina, međunarodni majstor šahovske kompozicije i FIDE sudija za rešavanje problema.

Sledeće kolo Lige je 21. aprila, i to je ujedno priprema za državno prvenstvo u rešavanju problema, u Paraćinu, 30 aprila.

Održaće se još pet kola Lige – dva u prolećnom i tri u jesenjem delu, tako da nije kasno da se priključe i druga mesta, čak i na jesen. Jer za plasman sabiraju se poeni najbolja tri rezultata, a u slučaju deobe mesta, odlučuje veći broj poena na četvrtom (eventualno petom) takmičenju.

P. S. Shodno šahovskom načelu Gens una sumus ili jedan smo rod, šahisti treba da grade mostove prijateljstva. Ovim putem pozivam sve šahovske trenere, iz regiona i šire, koji shvataju značaj problemskog šaha za razvoj dece, da nam se pridruže. Prva prilika je već 21. aprila, a nije kasno ni na jesen, kada će se održati još tri kola (s obzirom da se za plasman računaju najbolja tri rezultata). I da kadetsko-juniorska liga Srbije poprimi međunarodni karakter.

FM Slobodan Bojković,
koordinator Kadetsko-juniorske lige Srbije

-Preneseno sa Večitog šaha Vladice Andrejića-