In memoriam: IM Rade Milovanović (1954-2024)


U Dalasu je preminuo poznati internacionalni majstor Rade Milovanović.

Veći dio svoje šahovske karijere igrao je u tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1972, Rade je pobjedio na omladinskom šampionatu Bosne i Hercegovine, a 1973 na omladinskom šampionatu Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju. Na omladinskom šampionatu Balkana iste godine Rade je osvojio zlatnu medalju. Rade Milovanović je završio pravni fakultet i radio u gradskoj upravi. Njegova supruga je radila kao pravni zastupnik u „Upravi rudnika uglja“. Dok je šah bio veliki dio njegovog života, obaveze oko posla i porodice značile su da Milovanović nije bio profesionalni šahista.


Zbog rata 1990-ih, Milovanović i njegova porodica su emigrirali u Dalas. Njegov prvi posao bio je domar, što je sigurno izgledalo tužno u odnosu na njegovu prestižnu karijeru u Tuzli. Ali povezivanje sa šahovskom scenom Dalasa razvilo se u roku od nekoliko godina u posao sa punim radnim vremenom kao šahovski trener za UT Dalas. Milovanović je pronašao sreću kroz 20 godina treniranja šaha u UT Dalasu, gdje je sa ekipom osvojio 10! puta prvo mesto na prestižnom studenskom takmičenju Pan-American Team Championships. Takođe je podučavao privatne studente i vodio sopstvene šahovske kampove.

Treniranje je značilo manje vremena za igranje šaha nego što je uživao u svom prethodnom životu u Tuzli. Dakle, većina navedenih turnira i uključenih partija su iz njegovih dana pre imigracije.

Rade je objavio partije u knjizi koje su odigrane između 1970. i 2008.

Vrhunac njegove šahovske karijere je bio bio:

  • Srebrna medalja za tim Bosne i Hercegovine na Šahovskoj olimpijadi 1994.
  • Prvo mjesto na šampionatu Texasa-1999
  • 2008. godine IM Rade Milovanović bio je ko-šampion na „U.S. Open Chess Championship“

Godine 2023 objavio je biografsku knjigu pod naslovom:

“Rade Milovanović -Međunarodni šahovski majstor – Moja porodica i šahovska priča sa odabranim partijama i slikama“.

https://app.thebookpatch.com/BookStore/international-chess-master-my-family-and-chess-story-with-selected-games-and-pictures/bb148031-32b4-47a1-a612-3447b0f8cf13

(U tekstu su korišćene informacije i fotografije iz knjige IM Radeta Milovanovića)