Šok na ženskom turniru u Keniji –otkriveno da je igrao maskirani muškarac


Subota 08.04.2023

Šahista Stenli Omondi koji je otkriven kamufliran u hidžabu na takmičenju u ženskoj sekciji kao Millicent Awuor na aktuelnom otvorenom prvenstvu Kenije u šahu u Sarit Expo centru u Najrobiju 7. aprila 2023.

Piše: Victor Otieno

Prevarant, koji se za prvenstvo prijavio kao Millicent Awuor, izazvao je sumnju nakon što je u petak lako pobjedio bivšu državnu šampionku Kenije Gloriju Jumbu (rejting 1487) i najbolju šahistkinju Ugande Ampairu Shakiru (1702).

Rekao je da je njegova odluka da vara na turniru motivisana novčanom nagradom od 500.000 Sh za pobjednicu ženske sekcije i finansijskim problemima s kojima se suočavao na univerzitetu

Njegova šokantna pobjeda nad Jumbom i Shakirom izazvala je pitanje kod svih kenijskih igrača gdje je ova šahistkinja bila na drugim važnim nacionalnim šahovskim turnirima

Zvaničnici otvorenog prvenstva Kenije u šahu u Sarit Expo centru u Najrobiju su u stanju pripravnosti nakon što je šahista uhapšen maskiran u hidžabu kako bi se takmičio u ženskom dijelu turnira.

Ovogodišnji događaj je najkonkurentniji šahovski turnir u Keniji, zahvaljujući nagradnom fondu od 5,3 miliona Sh.

Prvenstvo je privuklo više od 300 šahistkinja, uključujući sedam velemajstora (GM), tri ženska velemajstora, sedam IM, jednog ženskog internacionalnog majstora, sedam majstora FIDE (FM), tri ženska FIDE majstora (WFM), četiri kandidata za majstora (CM) i šest žena kandidata za majstora (WCM).

Pobjednik Otvorene sekcije će dobiti 1 milion Sh.

Kako bi sakrio svoj identitet, varalica, čije je pravo ime Stenli Omondi, potpuno je pokrio glavu i lice.

Nosio je sjenke na malom otvoru koji mu je otkrivao oči.

Za razliku od ostalih šahistkinja, jedva da je sa bilo kim razgovarao, uključujući i svoje protivnice.

Posle njegove šokantne pobjede nad Jumbom i Shakirom svaki kenijski igrač se upitao gdje je ova šahistkinja bila na drugim važnim nacionalnim šahovskim turnirima.

Nakon ispitivanja u privatnoj prostoriji od strane zvaničnika turnira, student univerziteta  je priznao da je muškarac.

Od tada je izbačen sa turnira u čekanju disciplinske mjere.

Prema pravilima turnira, kada je igrač isključen, rezultat se obrće i dodjeljuje poen njegovom protivniku.

Peto i šesto kolo održaće se u subotu. Šesnaestogodišnja Fathima Mohamed rejtinga 1267 pobjedila je Olimpijsku šahistkinju majstorskog kandidata za žene Lucy Wanjiru (1460) u trećem kolu ženske sekcije.

U akciji četvrtog kola održanoj u petak, Timothy Mwabu (1718) je pobjedio aktuelnog afričkog juniorskog šampiona u šahu međunarodnog majstora Jana Karstena (2292) iz Južne Afrike.

Mwabu je ranije u drugom kolu pobijedio pobjednika iz 2000. i 2004., kandidata za majstora Bendžamina Maganu. Veteran Matthew Kanegeni (1976) je održao remi protiv  GM Sriram Jha iz Indije (2310).

U ženskoj sekciji WCM Joyce Nyaruai izgubila je od favorita prije početka turnira WGM Josefine Heinemann iz Njemačke. Osvajačica zlatne medalje na Svjetskom amaterskom prvenstvu u šahu 2021. u kategoriji do 1700 godina Madelta Glenda iz Kenije i aktuelna ženska šampionka Kenije Sasha Mongeli izgubile su od egipatskih sestara WGM Shrook i Shahende Wafa.

https://nation.africa/kenya/sports/other-sports/shock-as-male-chess-player-busted-competing-in-women-s-category-4192642?fbclid=IwAR1UXiS82whiQKl0P1mOKHcNQiX5IgRj8gFQyjtNR5s95ibobzfg-L8rVUQ