Bobby Fischer – „Šahovski Mocart“ (1.nastavak)


Četrnaestogodišnji ‘Šahovski Mocart’; Nazvan najvećim prirodnim talentom kojeg je šahovska igra ikada poznavala, nacionalni prvak Bobby Fischer će prvo operisati krajnike, a zatim se boriti za titulu svjetskog prvaka.

Piše: Harold C. Schonberg

Za nekoliko nedjelja, pobjednik šahovskog prvenstva Sjedinjenih Država, juniorskog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko drugih raznih turniraa otići će u bolnicu i izvaditi krajnike, pa će tako propustiti nekoliko dana u srednjoj školi Erasmus Hall u Bruklinu, gdje je je učenik druge godine. Bobby Fischer, koji će 9. marta napuniti 15 godina, bori se sa svima koji žele da se bave šahom otkako je zalutao u šahovski klub na Menhetnu sa 12 godina i počeo da zaprepašćuje šahiste svojom fenomenalnom sposobnošću igre na tempu ‘Rapid tranzit’ (‘brze promjene’). ‘Rapid tranzit’ je Šahovski tempo od deset sekundi, u kojem dobar igrač intuitivno osjeća, a ne proučava pozicije, jer ima samo deset sekundi da odigra svaki potez. „Bobby je bio demon u ‘brzom tranzitu’ “, kaže jedan od majstora šahovskog kluba na Menhetnu. “Okupili bismo se okolo da ga posmatramo. Vještina brzog šaha uvijek je znak urođenog talenta, najboljeg što postoji.”

Bobby se motao po klubu oko godinu dana, usavršavajući svoju igru ​​u nadmetanju s nekim od najboljih igrača u Americi. Zatim je krenuo, osvojivši sve što mu je bilo na vidiku, uključujući i američko prvenstvo u januaru. Normalno rezervisani i skeptični šahovski kritičari ne nalaze riječi kojima bi precizno opisali Bobija Fišera. Zvali su ga čudom, šahovskim Mocartom, najvećim prirodnim genijem kojeg je ova igra ikada poznavala i očekuje se njegov odlazak na svjetsko prvenstvo, ako bude napredovao kao u protekle dvije godine. „Nikada u istoriji šaha nije bilo takvog fenomena“, kaže dr. Hans Kmoch, nekadašnji renomirani igrač, autor šahovskih rasprava i sekretar šahovskog kluba Manhattan. “U njegovim godinama, ni Morfi, ni Kapablanka, ni Reševski nisu imali takve uspjehe, Bobby je pobijedio bez izgubljene partije i vrlo malo je remizirao.”

Bobby je postao prvak Sjedinjenih Država 1. januara. 7. Pojavio se te večeri u šahovskom klubu Manhattan odjeven u farmerke i majicu. (Nikad  nije nosio kravatu, a tek prije kratkog vremena majka ga je konačno uspjela izvući iz patika i obuti cipele.) Bio je na pola poena prednosti u finalnoj partiji i brzo remizirao svoju partiju sa Abeom Turnerom. Time je Samuela Reshevskog, na drugom mjestu, ostavio pun poen iza. Reshevsky, jedan od najopasnijih igrača na svijetu, morao je pobijediti da bi se izjednačio sa Bobbyjem na šampionatu.

Pošto nije imao mnogo posla, čekajući ishod partije Reševskog sa Vilijamom Lombardijem, Bobi je odlutao u ugao kluba i počeo da igra blitz sa nekim prijateljima. (Blic je brži tempo od šaha od ‘rapid transit’.) U međuvremenu, gomila se okupila oko partije Reševski-Lombardi. Izvještaji i glasine prenošene su Bobbyju, koji je pokušavao da izgleda nonšalantno. Konačno, više nije mogao izdržati i probio se laktovima kroz gomilu. Bacio je pogled na tablu i vratio se. „Bože“, rekao je, „Lombardi igra kao kuća!“

Pola sata kasnije, Bobby je prestao da igra blic i prišao da još jednom pogleda partiju. Ovaj put je bacio veoma dug pogled, otprilike petnaestak sekundi. „Reševski je izgubljen“, objavio je vraćajući se. „Lombardi je udvostručio svoje topove. Kakav napad ima!” Svi navijači u blizini postavili su poziciju i pokušali da utvrde kako je veliki Reševski izgubljen. “Hej, Fischeru”, povikao je jedan od njih, “kako će Sammy izgubiti? Mi samo vidimo da je remi.” Fischer je došao, izgledalo je kao da mu dosađuju. „Bill igra ovdje“, rekao je. „Reševski igra ovdje; mora, jer ako ne …” i onda je uslijedila brza analiza pozicije; Dajem Reševskom još deset poteza,” zaključio je Bobi. “i onda mora predati.”

U roku od deset poteza, Reshevsky je predao i začuo se jak vrisak. Bobby je počeo da skače i pleše, a zatim je  čestitao Lombardiju, mladiću od 20 godina koji je svjetski juniorski šampion i student na City Collegeu. “Sjajno si igrao.” Bobby je rekao. “Pa, šta sam drugo mogao da uradim?” nasmješio se Lombardi. “Prisilio si me da pobijedim Sammyja.”

Kao rezultat svoje pobjede, Bobi ima pravo da ovog avgusta igra na međuzonskom turniru u Jugoslaviji. Tamošnji visokorangirani šahisti će se potom sastati na turniru kandidata, a pobjednik će igrati protiv Vasilija Smislova, Rusa koji je aktuelni nosilac titule, za Svjetskog šampiona.

New York Times, New York, New York, nedelja, 23. februar 1958

(Preneseno sa fejsbuk grupe o Fischeru)

-Nastaviće se-