Biografije šahista – Joseph Pogrebysky


JOSEPH POGREBYSKY

(Džozef Pogrebiski)

Joseph Benediktovich Pogrebiski rođen je 23. februara 1906. u Umanu, Cherkasi region  Ukrajine. Džozef je rođen u porodici ljekara koji je organizovao gradsko dobrotvorno društvo za liječenje siromašnih. Pogrebiski je 1915. godine upisao umansku gimnaziju, gde je naučio  francuski, njemački i latinski jezik. Vremenom će rođeni Umanjanin postati pravi poliglota, i naučio desetak jezika drugih naroda. Tokom školovanja, Džozef se upoznao sa šahom i već 1918. pobijedio najbolje gradske šahiste. 1920. godine gimnazija je zatvorena, a Džozef Pogrebiskii se prebacio u naprednu radnu školu, nakon čega je prešao na fizičko-matematički odsjek Kijevskog instituta za javno obrazovanje. Diplomirao je sa odličnim uspjehom, ubrzo brani doktorsku tezu i ostaje da predaje u Kijevu. Od 1935. godine Pogrebisski je radio na Institutu za matematiku Akademije nauka Ukrajinske SSR. Uprkos tako intenzivnoj naučnoj aktivnosti, Džozef Pogrebiski je brzo postao jedan od najjačih ukrajinskih šahista. 1925. godine 19-godišnji student postao je prvak Kijeva, dvije godine kasnije prvi put je učestvovao u ukrajinskom prvenstvu, gdje je zauzeo treće mjesto. Njegov trijumf je bilo prvenstvo Ukrajine 1936. godine, gde je Džozef osvojio zlatnu medalju. Turnir 1937. okupio je sve vodeće igrače republike, ali čak i ovdje je Pogrebiski zauzeo drugo mjesto. Stekavši uslove za polufinale prvenstva SSSR-a, kijevski šahista podijelio je 6-7 mjesto u kvalifikacionom takmičenju i stigao  do finala prvenstva Sovjetskog Saveza. Međutim, Džozef Benediktovich nije odmah dobio majstorsku titulu, i određeno mu je da igra meč protiv ispitivača Mihaila Judoviča. Borba je izazvala veliko interesovanje, odvijala se u žestokoj borbi; na kraju Pogrebiski je postigao pobjedu – 9:7.

1941.godine glavni matematičar odlazi na front kao dobrovoljac. Od prvih dana rata, Džozef Benediktovič je bio u vojsci na prvoj liniji fronta, u konjičkom korpusu. Učestvovao u bitkama za Lvov, Staljingrad. Odlikovan je medaljom „Za odbranu Staljingrada“. Bio je kontuzovan, dva puta je pod njim ubijen konj. Za hrabrost je odlikovan Ordenom Crvene zvijezde za operaciju zauzimanja željezničke stanice Roslavl-Smolensk. Glavni uspjeh Pogrebiskog bila je borba njegovog odreda protiv odbjegle grupe njemačkih vojnika koji su imali 2 tenka i 100 ljudi kod Grodne. Kao rezultat borbe, neprijatelj je potpuno uništen, a na kraju operacije, komandant Crvene armije odlikovan je Ordenom otadžbinskog rata, 2. stepena.

Pogrebiski je takođe dobio Orden Crvene zvijezde za borbe na zapadnoj obali rijeke Havel u regionu Marienthal. Ukupno su grudi Josifa Pogrebijskog ukrašavale 11 vojnih ordena i medalja. Kasnije, u mirno doba, odlikovan je Ordenom Crvene zastave rada (1954).

U decembru 1945. majstor je demobilisan u činu majora i vraćen je na rad u Institut za matematiku Akademije nauka Ukrajinske SSR. Pogrebiskii je uspješno igrao u šampionatima ukrajinskog društva „Avangard“, podijelio je drugo mesto sa Efimom Gellerom na republičkom prvenstvu 1949. godine, pobijedivši partiju protiv  budućeg slavnog velemajstora.

Zinaida Artemieva, jedna od najjačih šahistkinja Ukrajine, postala je supruga Džozefa Benediktoviča. Početkom 60-ih Pogrebisski više nije želio da se takmiči sa mladima i napravio je izbor u korist nauke. Preselio se u Moskvu, gde je radio na Institutu za istoriju prirodnih nauka i tehnologije Akademije nauka SSSR-a. 1965. godine odbranio je tezu za doktorat fizičko-matematičkih nauka. Govoreći deset jezika, Džozef Benediktovich je preveo brojna dela L. Euler-a, A. Poincare-a i drugih klasika nauke.

Pogrebiskii je bio dopisni član Međunarodne akademije za istoriju nauke. Ipak, profesor Pogrebiski nije zaboravio svoju omiljenu igru – u različitim godinama, Joseph Benediktovich se strastveno borio sa akademicima Aleksandrom Išlinskim i Igorom Tammom, i redovno je objavljivao tekstove u šahovskoj štampi.

Joseph Pogrebiski iznenada je preminuo 20. maja 1971.

„Ovog ljeta, dok je bio na službenom putu u Lenjingradu, Džozef Benediktovich je iznenada umro. Bio je pun kreativnih planova. Na stolu je ostao nedovršeni rukopis nove knjige, a pored naučnih časopisa i knjiga tu su – najnoviji brojevi šahovskih časopisa … “(A. Konstantinopolski).

ИОСИФ ПОГРЕБЫССКИЙ (ruchess.ru)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.