Glumice i šah (8) – Myrna Loy, Madona, Jennifer O’Neill, Leslie Parrish,Mala Powers, Margaret Sullivan


Myrna Loy

Myrna Loy (1905-1993) je igrala šah. Rekla je da se šah počeo zanimati nakon što je gledala kako igraju šah Reginald Owen i Frank Morgan (Čarobnjak iz Oza). Bila je članica šahovskog kluba Hermana Steinera. (izvor: Šahovski pregled , oktobar 1937., str. 223 i Šahovski život , novembar 1992., str. 23)

Madona

Madona (1958- ), rođena Madonna Louise Ciccone , igra šah. Ona je igra šah u nekoliko svojih muzičkih spotova. Igra šah preko interneta na sajtu ICC. Alan Norris, bivši škotski prvak u šahu, 2001. godine je podučavao Madonu šah.

Sylvia Miles

Погледајте оригиналну слику

Glumica Sylvia Miles (1932- ) nekada se takmičila u šahu. Igrala je na šahovskim turnirima u New Yorku ranih 1960-ih. Bila je članica šahovskog kluba na Menhetnu 60-ih godina. Rekla je da je uzela backgammon da bi se odvratila od šaha. Rekla je da je postala previše uvučena u šah. Tvrdi da je igrala šah sa Bobbyjem Fischerom. Bila je nominirana za nagradu Akademija za najbolju sporednu glumicu u filmu Ponoćni kauboj 1969. (izvor: York, PA Daily Record , 2. listopada 1972.)

Jennifer O’Neill

Jennifer O’Neill (1948- ) igrala je šah s Jamesom Masonom u sceni u filmu The Devil and the Schoolteacher , snimljenoj u Rimu 1975. (izvor: Bilten o napretku , Pomona, Kalifornija, 31. jula 1975.)

Leslie Parrish

Leslie Parrish (1935) igra šah. 1962. u pauzama između scena u filmu Three on a Match (For Love or Money),  postavila je šahovsku tablu i figure i izazvala druge glumce. Parrish je rekla da je postala šahistkinja kako bi izbjegla dosadu tokom bolesti. Umjesto da čitav dan čita njenu temperaturnu kartu, proučavala je šahovsku knjigu. (izvor: I Need a Man’s Pants to Wash by Lorie Eskert, 2002, p. 51 and Star News, Sep 12, 1962.)

Mala Powers

Mala Powers (1931-2007) igrala je šah. Tokom Korejskog rata igrala je dopisni šah s hospitaliziranim vojnim veteranima koje je upoznala dok su bili na turnejama u Tokiju i Južnoj Koreji. (izvor: Massillon Evening Independent , 7. avgusta 1952.)

Paula Raymond

Резултати слика за Paula Raymond

Paula Raymond (1924-2003) je igrala šah. U jednom intervjuu rekla je da je igrala šah s glumcem Georgeom Sandersom dok su se izlazili. (izvor: Filmovi su uvijek bili magični, Leo Verswijver , 2003., str. 152)

Margaret Sullivan

Резултати слика за Margaret Sullivan

Margaret Sullivan (1909-1960) je igrala je šah. Neke lekcije šaha uzimala je  od Hermana Steinera četrdesetih godina prošlog vijeka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.