IM Zlatko Martić: 43. ŠAHOVSKI OPEN HARKANY 2019


NA SLICI – KUPANJE U HIDROMASAŽNOM BAZENU

Od 06. – 13.12 održan je 43.tradicionalni Open turnir Harkany 2019.Nekada je ovo bio jedan od najjačih mađarskih opena. Sada su maksimalno smanjili nagradni fond, vrhunskim igračima ne daju uvjete. Pa ipak, u A grupi nastupilo je 35 igrača,od toga 5 međunarodnih majstora i 7 FIDE majstora, a takođe i 5-6 mladih mađarskih talenata koji puno obećavaju.Na B openu nastupilo je 56 igrača. Mnogi zavole ovo mirno mađarsko turističko odredište i godinama dolaze, jedni opet iz zdravstvenih razloga.Lani sam sedmodnevni polupansion u hotelu s tri zvjezdice Baranya platio nevjerovatno niskih 105 eura. Ove godine hotel Baranya nije sponzor turnira, ali sam preko Bookinga ipak izabrao isti hotel,ali za veoma prihvatljivih 180 eura. Booking ti naplati uslugu došao ti ili ne. Čak par dana prije dolaska.
U cijenu upisnine na turnir, uračunat je besplatan ulaz na termalno kupalište, saune, jakuzzije itd. Čim dođete, već organizatori imaju pripremljenu karticu za vas koja služi kao pokaz na bazenima. Apartman privatno može se iznajmiti za 9 eura na dan, ako imaš cimera.
Najljepši mi je ugođaj biti u vodi u otvorenom bazenu kada pada gusti snijeg. Ali nema ga ove godine. Kad je gusta magla i para , ne vidiš one na drugom kraju bazena. Neki igrači donesu figure na bazen i igraju slobodne partije u vodi.
Igram ovaj turnir radi bazena. Odgovara mi ljekovita voda. Od ranog djetinjstva imam oštećenje kralježnice- segmenti C3-C7, I L4L5.Kad sam bio u JNA, 1981 godine žalio sam se na bolove vojnom specijalisti koji mi je rekao nakon rentgena da nisam ni trebao dolaziti u vojsku. Da je to bilo napočetku vojnog roka, bio bi proglašen nesposobnim i vratio bi me kući . Ovako, mesec i po dana prije skidanja dao mi je poštedu do kraja i rekao da je dobro zbog nekih stvari da odslužim cijelu JNA.
Sa 22 godine zbog toga sam napustio aktivno igranje nogometa i posvetio se šahu. Popio sam tisuće analgetika. Ne odgovara mi hladno, vruće, fizičke napore ne mogu podnijeti, ali moram se gibati- bicikl, plivanje, šetnja, polako, ne previše, jer će boljeti. A za to ne mogu dobiti invalidnost prema sadašnjim propisima.
Prije je hrvatska kolonija na turniru bila brojnija. Često je dolazio iz Zagreba majstor Ivo Vuković, nažalost njega više nema. Umro je i Ukrajinac IM Leonid Kernazitski, redovit učesnik sa suprugom na Openu. Neopravdano odsutni su česti sudionici Opena Hrvoje Dusper, Zvonko Turkalj, Nenad Vlašić, pa Belomanastirci. Ali preporučio sam turnir šahistima sa Krka -veteranima Čaušević Miri i Samblić Silvanu. Bili su lani, pa došli opet. Znači da im se sviđa. A Silvano od posla preko sezone ne stigne skočit u more. Bio je tu čest sudionik i dvostruki pobjednik turnira FM Vrban iz Koprivnice. Dva dečka iz Donjeg Miholjca svakodnevno su putovali na turnir. Jednom u hotelu sretnem poznatu facu, a znam da ne igra na turniru. I sjetim se – austrijski šahist Bruno Steiner, par godina je mlađi od mene. Bruno jesi to ti- šta ne igraš-pitam ga. Kaže ima zdravstvenih problema, ali zna gdje se treba doći liječiti.
Harkany je gradić s cca 4500 stanovnika. Tu živi i stotinjak Hrvata. Nekad je tu cvjetala trgovina, dolazilo se iz bivše države masovno u šoping. Sada samo oni iz pograničnih mjesta dolaze za neke artikle koji su jeftiniji.Ali i obrnuto. Vidio sam mađarske konduktere da iz Belog Manastira nose preko 10 kg mandarina jer su kod nas duplo jeftinije. Glavna djelatnost i orijentacija u Harkanju je zdravstveni turizam i vezano s tim ugostiteljstvo.
Noćnog života nema, ovo je mirni kutak za starije željne odmora, tišine, umirovljenička idila. Broj posjetitelja se ustalio na oko pola miliona godišnje. Radi desetak hotela i mnogo privatnih apartmana, ali ima i dosta natpisa-Elado-za prodaju. Za prodaju već duže vrijeme su i ruševine nekada elitnog hotela Napsugar u samom centru, što je ružna slika. Apartman možete kupiti ovdje za bagatelu.
Ugodno sam se iznenadio da je Harkany ušminkan. Izgrađene su nove staze, posađeno dosta cvijeća, novih sadnica drveća, radovi su na tržnici, obnovljen je Dom kulture gdje smo igrali.
Brod-Harkany je udaljen zračne linije nepunih 80 km, cestovne cca 100 km, ali nema autobusne linije, ukinuta je prije četiri godine jer je bilo malo putnika. Kad sam jednom putovao iz Osijeka do Harkanja bio sam jedini u autobusu nakon Donjeg Miholjca.Lani je obnovljena željeznička linija Beli Manastir – Pečuh i ovako izgleda moje putovanje. 1.Najprije vlakom do Vinkovaca 2. presjedanje do Osijeka 3. presjedanje vlakom do Belog Manastira 4. vlakom Beli-Pečuh cijena karte je 16 kuna ili 725 forinti 5. Autobus Pečuh-Harkany -cijena 560 forinti
1 euro je 330 forinti
E pa to je sve skupa cca 170 km i točno 7 SATI PUTA. Šta ću, kad nemam auta. A i da imam novaca, slijep sam na desno oko pa ne vozim. Za isto vrijeme , skoro do Pule mogu stići.
Mogu ići od Osijeka na Donji Miholjac da put skratim, ali onda iz Miholjca nema ništa. I najbolje je ući u Miholjcu u kafić i pitati tko me može prebaciti u Harkanj za 100 kuna. Mnogi jedva čekaju. Ali i autobus do Miholjca je skuplji nego varijanta vlakom. Jedne godine sam putovao preko Siklosa pa sam imao 6 presjedanja.
Ove godine dao sam si malo truda i prije polaska naučio pedesetak mađarskih riječi. To preporučujem svima kada idu u neku stranu zemlju. Korisno je i lijepo. Neki Mađari su bili ugodno iznenađeni kad im recimo umjesto Good morning kažem Jo reggelt, ili Szia umjesto Bok, ili koszonom umjesto Thanks.

O rezultatima kada proanaliziram

Preneseno sa fejsbuka IM Zlatka Martića

(Nastaviće se)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.