Velemajstor Milan Draško: Utisci iz Batumija (drugi nastavak)


Miholjsko ljeto u punom sjaju i atraktivni prizori, blagotvorno utiču na  raspoloženje. Crno more djeluje tajanstveno.

Batumi (150000 stanovnika) je glavni grad autonomne republike Adžarije. Glavna crnomorska luka Gruzije. Nalazi se na ravnom poluostrvu u blizini ušća rijeke Čoruh u more. Grad je okružen brdskim lancima koji predstavljaju podnožje planina Mali Kavkaz. Batumi je osnovan kao starogrčka kolonija pod imenom Batis. Naziv potiče od grčke fraze „batis limin“, što znači „duboka luka“.  Naselili su ga kolonisti iz Kolhide, koja je u antičkoj geografiji predstavljala regiju i kraljevstvo na području Kavkaza. Za vrijeme vladavine rimskog cara Hadrijana, to je bila utvrđena luka. Nakon Vizantije, tim krajem vladale su razne gruzijske dinastije. U 15. vijeku osvajaju ga Turci Seldžuci, a nakon toga je imao burno razdoblje prelaska iz ruke u ruku, sve dok 1723. nije ponovo postao dio Osmanskog carstva. Batumi je nakon Rusko-turskog rata (1877/78) pripao Rusiji. Poslije Prvog svjetskog rata na prevlast nad gradom pretendovali su Britanci i Turci i naizmjenično vladali. Najzad, ugovorom između Sovjetskog Saveza i Turske (1921), Batumi je pripao Sovjetskom Savezu. Danas je velika turistička atrakcija Gruzije.

Meč  sa favorizovanom Njemačkom bio je krajnje neizvjestan!

Crna Gora-Njemačka 1,5:2,5

Nikola Đukić (2517)-Liviu-Dieter Nisipeanu (2656) 0,5:0,5

Dragan Kosić (2478)-Matthias Bluebaum (2643) 0,5:0,5

Luka Drašković (2460)-Georg Meier (2628) 0,5:0,5

Blažo Kalezić (2455)-Rasmus Svane (2592) 0:1

Teorijsko nadmudrivanje na prvoj tabli donijelo je psihološku prednost našem šampionu. Nisipeanu bira Francusku odbranu, Đukić slijedi ideju iz partije I. Nataf-D. Kosić, Budva 2002. Nisipeanu je dugo razmišljao, tražeći najbolje odgovore. Nikola je ostvario izvjesnu prostornu prednost i pritisak na daminom krilu. Međutim, Nisipeanu je na visini zadatka; vješto uvodi u igru nerazvijene figure. Na njegov prijedlog, partija završava remijem.

Kosić je odlično tretirao jedan ogranak Nimcoindijke. Neočekivano lako preuzima inicijativu, ali propušta odigrati 23… a5! (umjesto 23… Dd3), sa velikom prednošću.

Dijagram:
Bijeli: Kg1, Dd2, Te1, Sc3, Ld4; pješaci: a3, b4, c5, f3, g2, h2;

Crni: Kg8, Df5, Ta8, Se6, Lc4; pješaci: a7, c6, d5, f7, g7, h7;

Bijela pozicija djeluje nekako napeto, otvaranjem A linije i aktiviranjem topa, šanse crnog na pobjedu postale bi realne.

Bijeli je, naslutivši opasnost, odigrao a3-a4, da bi na podrivanje crnim A pješakom reagovao sa b4-b5. Crni  i nakon propusta zadržava prednost, koja, ipak, nije dovoljna za pobjedu.

Luka je pogodio pripremu protivnika, što, u pravilu, podiže samopouzdanje. U središnjici je odlično manevrisao i uspio stvoriti pretpostavke za napredovanje C pješakom. Prelomni trenutak partije je 24. potez, kada Luka igra, naizgled prirodno; 34. Se3. Trebalo je odigrati 34. Scd2, sa dobijenom pozicijom!

Dijagram:
Bijeli: Kg1, Tc3, Sb3, Sc4, Lf1; pješaci: a3, c5, f2, g2, g3;

Crni: Kg8, Tc8, Td1, La4; pješaci: a7, e6, f7, g6, h5;

Nakon 34. Se3-Lb3! 35. Sd1 (Nije efikasno 35. Tb3-Tc1 36. Tb7-a5!=) 35… Ld1 i partija je uskoro okončana remijem. Potezom 34… Scd2! bijeli bi sačuvao C pješaka, što je od suštinske važnosti. Moglo bi slijediti 24… Td8 35. f4-a5 36. Sc4!-Lb3 37. Tb3-Tc1 38. Sd6!-a4 39. Tb5-Ta1 40. Tb4-Ta3 41. Lc4!+-

Blažo se branio Francuskom odbranom. Bijeli je igrao prirodne, razvojne poteze. Pokazalo se da je crna pozicija skučena. Prije ili kasnije, morao je odigrati f7-f6, dajući poziciji sasvim drugačiji karakter. Bijele figure bile su bolje postavljene i spremnije dočekale zaoštravanje. Mladi njemački velemajstor odigrao je veoma dobro završni dio partije.

I pored minimalnog poraza, ostaje utisak da su naši reprezentativci u dobroj formi, raspoloženi za igru. Bilo bi realnije da smo ostali neporaženi, imajući u vidu propuštene šanse Kosića i Draškovića. Poraz koji nema gorak ukus. S optimizmom očekujemo nastavak Šampionata.

Gledajući staze utonule u egzotično rastinje, avenije magnolija i palmi, kolonade, skulpture i luksuzne hotele, čovjeka obuzme radost što je obogatio život još jednim divnim putovanjem!

Opet se sjetih Jesenjina  i  pjesme „Moji snovi“.

Mene čeka tamo u daljini

Nova radost i novo pregnuće

I tamo ću, uprkos sudbini,

Potražiti sebi nadahnuće“.

Velemajstor Milan Draško

(Sutra nastavak)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.