Dva dana do početka velemajstorskog i intermajstorskog turnira „Treća subota- Đenovići“(2)


Miholjsko ljeto se nastavlja. Očekuje se da vrijeme ostane do kraja mjeseca ovakvo. Ali ko će znati?! Za one koji znaju da uživaju, ovo je pravo vrijeme za boravak u primorskom mjestu. Nema gužve, a lijepo vrijeme mami na šetnju duž obale. Trebalo bi da šahistima bude prijatan boravak.

Lokalni ribar, Nebojša mi kaže -„More je pretoplo pa nema orada. Samo labre.“
Jednu labru sam vidio u blizini, na mulu. „To je za mačke“, odogovori mi Nebojša. Inače, Nebojša je tri godine ribario na koči. Sada peca samo sa obale. Igra povremeno i šah i vrlo je zanimljiv sagovornik. Iako njemu ne odgovara ovaj topli period, nekome odgovara.

Na skoro svakoj plaži može se naći poneko da se sunča ili kupa. Uglavnom Rusi i Norvežani, ali i poneki mještanin ili mještanka. Moj mlađi sin Danilo nije propustio priliku da se malo osvježi i otpliva sa „Marinog mula“, blizu kafane „PRC“ (Penziono rekreacioni centar). Dok se kupao, u blizini je plivala i jedna naša poznanica koja stanuje oko 100 metara dalje od nas, prema magistrali. „Kod nas su smješteni indijski šahisti, jedan mladić sa majkom i bakom“, obavjestila je Danila. Radi se o indijskom šahisti Raahilu Mullicku koji ima prilično visok rejting, 2399, i igrao je do prije dva dana u Budimpešti (tu je podijelio 2-4 mjesto sa 5,5 poena).

Indijski prijatelji, roditelji šahistkinje Vishwa Vasnawale su nas pozvali da im pomognemo oko autobuske karte za odlazak, jer posle ovog turnira planiraju turnir u Rumuniji. Posjetili smo ih u njihovom prostranom apartmanu i malo porazgovarali. Vishwa je, naravno, bila zauzeta šahovskom analizom, na laptopu. Prije podne su se divno proveli na izletu. Bili su do Perasta, koji je vrlo atraktivna turistička lokacija sa svojim očuvanim izgledom pravog primorskog mjesta od prije sto ili više godina, odakle potiču čuveni pomorci. Više autobusa čeka sa obe strane Perasta, jer je ulazak vozilima zabranjen. Naši indijski prijatelji su došli sa morske strane, barkom. Neki poznati holivudski glumci su kupili stare kuće u Perastu što još povećava interes turista.

Osim obilaska Perasta, otišli su i na ostrva ispred Perasta sa crkvama Gospe od Škrpjela i Sveti Đorđe. Bili su jako zadovoljni, a izrazili su želju da još jedan slobodan dan, do početka šahovskog turnira posjete Kotor. Evo par fotografija koje su mi poslali:

Inače u Đenoviće je stigao još jedan jak šahista. To je indijski šahista Akash Pc Iyer sa rejtingom 2427. Doputovao je preko Dubrovnika, ali se nismo još sreli. Želio je da sam organizuje transfer, ali to nije išlo tako glatko, Kaže da je prilično umoran od vožnje (prethodno je došao, noćnom vožnjom autobusom iz Budimpešte u Dubrovnik). Smjestio se u Hotelu Fiammanti.

Sutra je izvlačenje turnirskih brojeva u 18:00. Prethodno ću da donesem šahovsku opremu u salu za igru hotela Fiammanti. Na nizu stolova bliže velikim prozorima sa pogledom na more i kruzere igraće se velemajstorski turnir. Na stolovima bliže sredini sale igraće učesnici intermajstorskog turnira. Sudija turnira je kao i uvijek Veselin Balšić, IA. Postavio je na chess-result sajt liste igrača čim se ‘stabilizovala’ lista igrača jer je bilo iznenadnih otkaza. Na izvlačenju će učestvovati pristigli šahisti, a za one koji će stići malo kasnije ili u subotu pred početak kola obično izvlače brojeve ugledni gosti turnira, kao što su FM Srđa Dragašević, bivši predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, zatim novinar Zdravko Šakotić i drugi.

(Nastaviće se)

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.