In Memoriam: Velemajstor Predrag Trajković (1970-2019)


Na fejsbuku velemajstora Trajkovića https://www.facebook.com/trajkovic.predrag.3 je objavljena tužna vijest da je ovaj poznati šahovski trener preminuo juče u Moskvi

Maja Velickovski-Nejkovic:

Nazalost dobili smo vest iz Moskve da je preminuo od gripa nas prijatelj Trajkovic Predrag .Poslednji pozdrav za njega od svih nas kojima je bio prijatelj svih ovih godina

Velemajstor Predrag Trajković (1970-2019)

Evo jednog teksta o velemajstoru Predragu Trajkoviću koji je objavljen prije nekoliko godina na sajtu: https://mojforum.net/index.php?topic=6280.0

Novi Bobi Fišer uči šahovske cake od velemajstora iz Niša

O Trajkoviću se piše u superlativima na šahovskim forumima….
Amerikanac Kejden Trof, koji ima samo 11 godina i koga su stručnjaci proglasili za novog Bobija Fišera, šahovske cake putem interneta uči od Nišlije Predraga Trajkovića (40), srpskog velemajstora. Porodica Trof za „24 sata” samo u superlativu govori o našem šahisti, koji za svog učenika kaže da je prava američka senzacija.

Predrag i Kejden se nikada nisu upoznali, ali već više od godinu i po dana uspešno sarađaju putem Skajpa. Roditelji malog Kejdena čuli su za srpskog velemajstora od svog prijatelja, profesora antropologije sa Univerziteta u Njujorku.
– Srećni smo što smo uspeli da pronađemo profesora kao što je Predrag. On je učinio da naš Kejden napravi veliki pomak u karijeri. Odlično je organizovan i rad sa njim donosi prave rezultate – kaže za „24 sata” Kejdenova majka Kim.
Kada smo stupili u kontakt sa Predragom, koji zbog posla i ljubavi živi na relaciji Niš-Moskva, otkrio nam je da Kejden, uz svakodnevne samostalne treninge, časove od njega uzima tri puta nedeljno.
– Radimo i preko sajta www.chessclub.com, na kom za 70 dolara godišnje članarine možete da pratite partije drugih igrača, da gledate turnire ili da igrate. Na sajtu se nalaze i imena najboljih svetskih trenera, a ja podučavam od 2003. godine – kaže Trajković.
Srpski velemajstor objašnjava i kako se šah uči preko interneta.
– Postavim tablu koju vidi i moj učenik, a preko Skajpa dajem zvučne savete. Kejdenovi roditelji zapisuju sve što pričam i tu svesku, kako mi kažu prijatelji, nose na svaki turnir. Dok traje pauza na turnirima, oni u beleškama traže moje savete za određenu poziciju – ističe naš sagovornik.
Među Predragovim učenicima sva deca su iz inostranstva, a trenutno ima 14 prvaka Amerike.
– Uglavnom su to Kinezi, Indijci, Rusi. Uvek dobijaju domaći zadatak, a konsultacije su besplatne. Jedan čas košta 25 dolara. Pre mene, Kejden je radio sa profesorom koji mu je čas naplaćivao 80 dolara – zaključuje Trajković.
O Trajkoviću se piše u superlativima na šahovskim forumima.
– On igra da bi pobedio. Traži samo aktivnost i ističe da je pasivna igra za pacere – piše jedan od njegovih učenika.

Rođena je velika američka zvezda
O svom učeniku Kejdenu Trofu, koji je najbolji svetski šahista u rangu dece starosti 11 godina i mlađe, Trajković ima samo reči hvale. „On će biti prava američka senzacija. Kajden je bitan svojoj naciji jer rođeni Amerikanci postanu velemajstori tek na svakih 10 do 15 godina. U SAD postoji 65 velemajstora, a njih 50 nisu rođeni u Americi. On je vrlo ambiciozan, vredno radi i nema sumnje da će biti velika američka zvezda“, kaže Trajković.

Bobi Fišer robijao zbog meča u Srbiji
Robert Džejms Fišer, poznatiji kao Bobi Fišer, s 29 godina postao je prvi američki šahista koji je osvojio svetski šampionat. Šah je naučio da igra sa šest, a prvu titulu prvaka SAD osvojio je 1958. sa 14 godina. Titulu svetskog prvaka izgubio je 1975. pošto je odbio da je brani od izazivača Anatolija Karpova. Kako mu je popularnost rasla, tako se sve čudnije ponašao, pa se 1967. povukao „na određeno vreme”. U povratničkom meču sa Spaskim 1992. u Beogradu je pobedio, ali su vlasti SAD optužile Fišera da krši sankcije UN prema Jugoslaviji, pa je on na osnovu poternice uhapšen 2004. u Japanu. Devet meseci je proveo u pritvoru, a zatim otišao na Island koji mu je dao državljanstvo i tamo živeo do smrti – 2008. godine.

1 thoughts on “In Memoriam: Velemajstor Predrag Trajković (1970-2019)

  1. dan 14/11/2019 / 05:41

    Wonderful teacher. I always had much fun and laughter in lessons and carry those lessons with me every time I go into battle on the chessboard. RIP

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.