Nepomniachtchi i Niemann će igrati na najprofitabilnijem turniru u istoriji šaha. Na kocki je 4 miliona dolara 


Jan Nepomniachtchi će učestvovati na turniru sa rekordnim nagradnim fondom

Piše: Timur Ganejev, zamjenik šefa odeljenja za sport “Sport-Expressa”

Jan Nepomniachtchi, Hans Niemann. 
Fotografije sa društvenih mreža Hansa Niemanna, Global Look Press 

Da li će se Amerikanac obrukati u konkurenciji sa igračima iz top-10?

Svi učesnici turnira WR Chess Masters High Roller 2024 sa uplatom od milion dolara potvrdili su svoje učešće. Poslednji je to uradio Hans Niemann, koji je ove nedelje izjavio da je našao sponzora za putovanje u Diseldorf. Pored po skandalima poznatog Amerikanca, na turniru će igrati tri predstavnika top-10 live-rejtinga FIDE: № 3 Fabiano Caruana, № 5 Jan Nepomniachtchi, № 6 Nodirbek Abdusatorov. Turnir organizuje njemački biznismen ruskog porekla Vadim Rozenštajn, koji je već organizovao superturnir u Njemačkoj prije meča za krunu-2023 (Nepomniachtchi, Giri, So, Aronjan, Pragnananda), kao i ekipno svjetsko prvenstvo u rapidu i blicu.

Rapid ili klasika?

Ove godine ekipno Svjetsko prvenstvo će se održati u Astani od 1. do 6. avgusta. Pobjednička ekipa prošle godine Nepomniachtchija će dobiti pojačanje u vidu 16. svetskog šampiona Magnusa Carlsena. Takođe, za ovaj tim će igrati Abdusatorov, Jan-Krzisztof  Duda, Aleksandra Kostenjuk, Hou Yifan, Ramešbabu Pragnananda i Vinsent Kajmer. Sastav je prepun zvijezda, i gotovo nema sumnje da će ovi momci uzeti prvu nagradu. Nagradni fond turnira u glavnom gradu Kazahstana iznosiće 350 hiljada dolara.

Solidna suma za prilično kratak turnir, ali ona ne može da se poredi sa novom idejom Rozenštajna. U novembru će u Diseldorfu Caruana, Nepomniachtchi, Abdusatorov i Niemann igrati za 4 miliona dolara. Ovu sumu sami sportisti unose. Svaki učesnik mora da uplati 1 milion dolara u fond. Kao rezultat, pobjednik će dobiti 2 miliona, drugi finalista — 1,5 miliona, dok za bronzu pripada 400 hiljada. Velemajstor koji zauzme četvrto mesto napustiće Njemačku praznih ruku.

Hans Niemann. 
Fotografija sa društvenih mreža Hansa Niemanna

Izgleda da je zbog toga Niemann dugo razmišljao da li da prihvati poziv Rozenštajna. Međutim, nedavno je Hans potvrdio svoje učešće, napisavši na društvenim mrežama da je pronašao sponzora.

Format turnira još uvijek nije jasan. Postoje informacije da će šahisti igrati rapid šah. Po rapid rejtingu najbolje od ove četvorke stoji ruski velemajstor — 4. mjesto (2754), Caruana je 11-ti (2738), Abdusatorov je 14-ti (2724), dok Niemann nije u top-100 (2598).

Nije isključeno da će ogroman novčani nagradni fond ipak biti podijeljen u partijama po klasičnom tempu. Moguće je da će biti korišćen format koji se redovno primjenjuje ove godine na velikim open turnirima: 90 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu. Tada bi protivnici mogli da igraju po dvije partije dnevno. Na primjer, u četiri kruga.

Mask i novac

Napomenimo da Niemann ima lične razmirice sa svim učesnicima ovog turnira. Nepomniachtchi i Caruana su javno podržali Carlsena u konfliktu sa Hansom, a Jan je čak snimio jednosatni podkast u kojem je uporedio Amerikanca sa bodibilderima na steroidima.

Rus je pričao da je mnogo puta igrao protiv Hansa na chess.com i da su neke od tih partija izgledale čudno. Prema riječima Nepomniachtchija, Niemann je jedini mladi igrač ozbiljnog nivoa u vezi s kojim je imao sumnje. Zato kada je saznao da će Hans zameniti Richarda Raporta na etapi Grand Chess Tour-a u Sent Luisu (gdje se i dogodio skandal s odlaskom Magnusa), napisao je pismo organizatorima tražeći da preduzmu dodatne mjere bezbjednosti kako bi turnir bio pošteniji. „Ali ništa nije urađeno. Zato razumijem Magnusovu odluku. Iako je to, bez sumnje, loše uticalo na atmosferu turnira“, zaključio je Rus.

„Ne vjerujem u magične transformacije, ne vjerujem u metamorfoze. Odmah nakon turnira u Turskoj, gdje je Hans igrao loše, došao je u Sent Luis kao potpuno drugačiji igrač (osim Carlsena, pobedio je i Šahrijara Mamedjarova u SAD-u). Neke njegove partije u Turskoj su potpuno druga priča, dok je u Sent Luisu igrao na izuzetnom nivou. Razumijem da svako ima dobre i loše dane, ali za mene je to čudno. Metamorfoze koje sam primjetio izgledaju čudno. On želi rezultat ovdje i sada. Neće čekati. Zabrinut sam zbog ove situacije, vraćajući se na pitanja povjerenja. Varati čitav svijet kako bi ubrzao svoj napredak pomoću nekih vrlo dobro dozirnih nepravednih radnji…“, rezimira Jan.

Ruski velemajstor je našalio da je jedini način da se obezbjedi poštena igra „bez odjeće zatvorenoj sobi“. Ideja je bila toliko ozbiljna da je privukla pažnju šefa Tesle i SpaceX-a, Ilona Maska. Na predlog Nepomniachtchija odgovorio je na društvenoj mreži: „Već skoro možete čuti zvuk gumene rukavice prije ličnog pregleda prije početka šahovskih mečeva.“

Niemann nije bio protiv: „Ako žele da se skinem do gole kože, učiniću to. Nije me briga. Jer znam da sam čist. Hoćete da igram u zatvorenoj kutiji s nultim nivoom elektronskog prenosa? Nije me briga.“

Međutim, dok se Niemann bavi razmiricama sa protivnicima, prodaje streaming platformama ekranizaciju svoje priče i snima blog o tome kako ide ka tituli svjetskog šampiona; njegovi vršnjaci, pa čak i mlađi šahisti, već se stvarno bore za titulu svjetskog prvaka. Praggnanandhaa i Gukesh su se kvalifikovali za turnir kandidata 2024, a Gukesh je čak uspio da pobjedi na njemu (meč za titulu sa Ding Lirenom planiran je za kraj godine).

Abdusattorov ima izvanrednu godinu. Nakon turnira u Pragu, debitovao je u top-10 i izgleda da će se zadržati na tom nivou dugo vremena. Hans za sada privlači pažnju vanšahovskim vijestima i kaže da mu je za izlazak na novi nivo potreban veliki sponzor. Možda je učešće u WR Chess Masters High Roller važan korak ka ostvarivanju te želje.

https://www.sport-express.ru/chess/reviews/shahmatnyy-turnir-wr-chess-masters-high-roller-2024-kto-favorit-sostav-uchastnikov-i-prizovoy-fond-2221626/