S „ruskim“ kompjuterima uvijek ima problema!


Piše: GM Rashit Ziatdinov


S „ruskim“ kompjuterima uvijek ima problema!

Radio sam u tri IT kompanije u Americi i u sve tri (!!!) prvog dana mi se pokvario kancelarijski kompjuter i trebala mi je zamjena!
Isto se desilo i Kramniku! Prepričat ću sa njegovog YouTube kanala „O današnjem čudnom incidentu“
Kramnik priča o neobičnom incidentu tokom šahovskog meča sa Joeom Martinezom. Uprkos idealnim uslovima za igru, tokom prve partije desilo se nešto čudno: vrijeme na monitoru Kramnika brzo je prolazilo. U drugoj partiji problem se pogoršao: pojavila se značajna razlika u vremenu između njihovog monitora i zvaničnog sata. Iako je, prema mišljenju sudija, bilo dovoljno vremena, Kramnik je bio primoran da igra brzo kako ne bi izgubio na vrijeme zbog neslaganja na monitoru. Izražava čuđenje zbog ovog problema, jer je uticao na njegovo računanje i monitor, i dovodi u pitanje pouzdanost platforme za organizaciju ozbiljnih turnira sa ovako značajnim kašnjenjima i razlikama u vremenu.
00:05:00 U ovom dijelu izražava nezadovoljstvo platformom korištenom za online šahovski meč, navodeći da je iskustvo bilo „užasno“ i da je njegov monitor prikazivao nešto drugačije od monitora njegovog protivnika. Zahtijeva da se buduće igre igraju na drugoj platformi, pozivajući se na ugovorne obaveze i potrebu za profesionalnim uslovima. Igrač takođe pominje da su se tokom igre dešavale „čudne stvari“ i da samo želi igrati „normalan šah“. Nada se da će organizatori dozvoliti da koriste drugu platformu i uvjerava da je spreman nastaviti meč na profesionalnom nivou.

(Preneseno sa fejsbuka)