Mihail Demidov: Lijepa riječ je ponekad važnija od jakog poteza


Stariji trener omladinske reprezentacije Rusije odgovarao je na pitanja Vladimira Barskog

22.06.2024.

– Mihaile, čestitamo na uspješnom nastupu našim mladim šahistima na prvenstvu Azije! Ima dosta medalja, njih 27. Ali prvo pitanje, kao i obično, odnosi se na organizaciju takmičenja: smještaj, ishrana, uslovi za igru ​​– da li vam se sve dopalo?

Mihail Demidov – Kazahstanska šahovska federacija se jako potrudila i moramo im odati priznanje: postigli su mnogo. Za učesnike, pored dobre sale za igru, organizovana je i posebna sala za odmor, u kojoj su tokom turnira po klasičnom tempu, kao i u pauzama rapid turnira, mogli popiti razna pića i osvježiti se grickalicama. U sali za igru  je organizovan prostor za komentare, gdje je internacionalni velemajstor Murtas Kažgalejev svim zainteresovanim gledaocima govorio o toku borbe. Bili su stvoreni dobri uslovi da roditelji sačekaju šahiste. Neki su sjeli u Dvorcu sporta, drugi su odabrali šetnju i istraživanje znamenitosti centra grada.

Pored toga, organizovan je obiman i raznovrstan dodatni program koji je uključivao majstorske kurseve sa velemajstorom i simultanke, kao i sportske događaje, obilazak grada i uspon na skijalište Šimbulak.

Naravno, bilo je i kontroverznih pitanja. Na primjer, na rapid prvenstvima bilo je samo 7 kola. Ovo je prilično kratka distanca, pa lideri nemaju uvijek vremena da igraju jedni s drugima. U isto vrijeme, prvi dan takmičenja pokazao se i ne baš uspješno podijeljen na dva dijela, jer za mlade, posebno mališane, duga pauza za ručak nije bila baš zgodna i izbacila ih je donekle iz kolosijeka. Sami organizatori su priznali da je ova odluka bila pogrešna i drugog dana rapida održali su tri kola bez pauze, odustajući od prvobitne ideje.

Nije bila dobra odluka, po mom mišljenju, pustiti roditelje, predstavnike i trenere na tribine na kojima su imali priliku da ostvare direktan kontakt očima sa igračima. S tim u vezi, pojavile su se kontroverzne situacije u kojima su predstavnici ‘fair play komisije’ bili prinuđeni da intervenišu. S tim u vezi, poslednjeg dana igre klasičnog šaha, kao i tokom blic turnira, tribine su bile zatvorene, pa je i ovo pitanje riješeno.

Osim toga, neki učesnici su se žalili na zagušljivost i povišenu temperaturu u prostoriji za igru, ali to su bile prilično individualne želje – drugi nisu imali sličnih problema.

– Osvojili smo mnogo medalja, to je lepo, ali koliko je nivo takmičenja bio ozbiljan?

Mihail Demidov – Prije svega, takmičenje je održano u Kazahstanu, a sada je u ovoj zemlji veliki šahovski bum. Kazahstanska šahovska federacija aktivno privlači trenere da rade sa talentovanim mladima, imaju ozbiljnu podršku vlade i prilično moćnog sponzora. Momci razumiju šta žele i čemu teže, nivo takmičenja je prilično visok, tako da su svi vodeći šahisti Kazahstana učestvovali na prvenstvu. Pored toga, tu su bili tradicionalno dobri šahisti iz Indije u mlađim uzrastima, nekoliko veoma interesantnih šahista iz Irana, došla je velika vijetnamska delegacija, koja je opasna i u omladinskom i u ženskom šahu, posebno u brzom i blicu. Dakle, nivo konkurencije je bio prilično visok, a posljednjih godina vidimo da se azijski šahisti ubrzano razvijaju!

Možda imaju mali rejting, ali jaki šahisti se sada pojavljuju u svim azijskim zemljama. Pomenuo bih, na primjer, Eldijara Orozbaeva iz Kirgistana, koji je do posljednjeg kola bio vodeći na U18 turniru, a samo ga je poraz posljednjeg dana izbacio iz grupe pobjednika. Sada postoje barem 1-2 jaka šahista u svakoj zemlji, tako da konkurencija zaista raste.

– A ako uporedite sa Evropskim prvenstvom, koji je jači?

Mihail Demidov – Evropski šahisti verovatno imaju veći rejting, ali ponekad azijski šahisti sa niskim rejtingom imaju nivo igre koji je znatno viši od rejtinga. Oni su čvrsti, uporni u odbrani, a većina njih je nedavno podigla nivo znanja otvaranja, čemu doprinosi dostupnost informacija. Ne bih rekao da je azijsko prvenstvo jače od evropskog, ali nije ni slabije. Ova takmičenja su malo drugačija: ovdje su rejtinzi niži, ali ih igra ponekad nadmašuje, a u Evropi su rejtinzi veći, ali nivo igre ponekad zaostaje za njima.

Opet, mnogo zavisi od konkretnih uzrasta i konkretne situacije, odnosno da li su stigli svi najjači šahisti određenog uzrasta. Na primjer, malo je frustrirajuće što vodeći igrači iz Indije ne dolaze, posebno u starijem uzrastu. Iako svi razumijemo da 18-godišnji indijski šahisti već mogu biti među elitom – isti Gukesh, kandidat za svjetskog šampiona, mogao bi igrati u Almatyju ako želi. Dok je u Evropi odnos prema kontinentalnom prvenstvu malo drugačiji, tamo većina najjačih šahista u svojim zemljama i dalje učestvuje na takmičenjima.

– Imali smo prilično reprezentativnu ekipu u Alma -Ati?

Mihail Demidov – Da, 54 šahista i srazmjeran broj pratilaca – roditelja, trenera. Po broju igrača bili smo na trećem mjestu iza domaćina (173 šahista) i Uzbekistana (59). Šah se takođe aktivno razvija u ovoj zemlji, njegov muški tim je aktuelni olimpijski šampion. Vijetnamski tim je doveo samo 5 šahista manje od nas.

Mihail Demidov, Marija Vlasova i Adelina Abasova

– Da li su došli svi najjači Rusi ili neki nisu htjeli, neki nisu mogli?

Mihail Demidov – Mislim da su ljudi koji pažljivo  prate naše mlade šahiste odmah uočili izostanak nekoliko igrača čija su imena poznata. Prije svega, to su Volodar Murzin, Roman Shogdzhiev, Nikolaj Kleimenov i Savva Vetokhin. Takođe, Aleksej Grebnjev je, umjesto na ovom takmičenju, učestvovao na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Indiji – ovi turniri su se terminski preklapali. Djevojčicama su nedostajale Yana Zhapova i Valeria Kleimenova. Osim toga, mnogi šahisti koji su postali prvaci Rusije nisu došli – pripremaju se za svjetsko prvenstvo u Brazilu i Italiji.

– Koji od naših junaka  je bio zapažen?

Mihail Demidov – Prije svega one koji su pokazali stabilne rezultate u sve tri discipline, a ovdje bih izdvojio naše djevojke koje su se sjajno borile! Vrijedi istaknuti Alisu Henriettu Junker, koja je osvojila zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju u grupi djevojčica do 10 godina; Zlatna medalja na klasičnom turniru je posebno vrijedna.

– Devojčica koja obećava?

Mihail Demidov – Da, mlada zvijezda i zaista se nadam da ćemo uspjeti da je od zvjezdice pretvorimo u pravu zvijezdu.

Takođe bih želio da pomenem Olesju Vlasovu iz Voronježa, koja je osvojila zlatnu i dvije bronzane medalje u kategoriji djevojčica do 16 godina. Nemoguće je ne pomenuti njenu protivnicu u dvije odlučujuće partije na različitim turnirima, Lejlu Tabermakovu, našu poslednjegodišnju šampionku Azije. Nažalost, ove godine su naše šahistkinje igrale međusobno u poslednjim kolu, pa smo zbog toga izgubili nekoliko medalja, posebno na turnirima za djevojčice, gdje su se ponekad na prve dvije tabele pojavile ruske šahistkinje, a poražene su izgubile medalje.

Olesya Vlasova

Anna Shukhman u grupi do 18 godina pobijedila je u klasičnom šahu, pobijedila u rapidu i bila je u šansi za  medalju u blicu, ali joj je malo nedostajalo. U istom uzrastu, Saša Hripačenko je pokazao prilično dobru igru. Da je partija poslednjeg kola u klasičnom šahu  drugačije završila (a Saša je bio u velikoj prednosti u završnici), mogao je osvojiti zlatnu medalju, ali je kao rezultat zauzeo mjesto iza prve trojice. Nadam se da su mu „bronza“ u rapidu i „srebro“ u blicu malo zasladile njegov nastup na ovom turniru.

Anna Šuhman

Naravno, vrijedi istaći naše šampione i nagrađene u svim uzrastima, pored onih koje sam već naveo. Zlatne medalje Azijskog prvenstva osvojili su: German Kaliničenko (M-10 rapid), Marat Gilfanov (M-14 rapid), Marija Vlasova (D-14 classic), Ulyana Dudkina (D-14 blitz + bronza u rapidu) , Nomina Darmaeva (D -16 blic). Srebrne medalje osvojile su: Adelina Abasova (D-12 brza), Dominika Ivašenceva (D-14 klasik). Bronzane medalje se donose sa turnira: Nikolaj Aveerin (M-14 rapid), Kiril Otdelnov (M-16 rapid), Kristina Zavivaeva (D-12 rapid i klasični), Galina Mikheeva (D-18 klasično i blitz), Ruslan Gadžijev (Blic M-12), Nikita Kalinjin (Blic M-16), Elzyata Levgeeva (Blic D-8). Još jednom želim da čestitam svim pobjednicima i drugoplasiranima!

Pobjednici i dobitnici nagrada Azijskog prvenstva 2024

Nadam se da će svi ovi momci nastaviti sa radom, na predstojećem svjetskom prvenstvu potvrditi ove rezultate, dostići nove visine i donijeti nove medalje našem timu. I, naravno, radujem se pojavi novih zvijezdica i zvijezda u našem timu.

– Samo su se naše devojke istakle u klasičnom šahu. Da li su momci vještiji u rapidu i blitzu, ili je to samo slučajnost?

Mihail Demidov – Naši momci su na nekim turnirima imali samo jednog predstavnika, istog Sašu Hripačenka, a jedna partija poslednjeg kola je odlučivala da li će on biti zlatni, samo osvajač, ili će ostati bez medalje. Djevojke su ipak imale masivniji i reprezentativniji sastav. Na primjer, u kategoriji djevojčica do 18 godina u poslednjem kolu na prva dva stola igrale su Ana Šuhman, Marina Kuznjecova i Galina Mihejeva. Odnosno, imali smo tri šanse da osvojimo medalje, a na kraju su dvije naše šahistkinje uzele medalju. U kategoriji djevojčica do 14 godina, u 8. i 9. kolu, četiri naše šahistkinje su igrale između sebe na prve dvije tabele: dvije su uzele medalje, a još dvije su bile izjednačene za treće mjesto, ali, nažalost, prestigao ih je po koeficijentu vijetnamski šahista.

Momci su imali prilično reprezentativnu starosnu grupu do 14 i do 16 godina, ali u nekim odlučujućim partijama nije bilo sreće. Na primjer, u poslednjem kolu žrijeb je odredio Vladimira Maslovskog i Isaka Parpieva. Volođa igra na pobjedu crnim figurama, gubi partiju i propušta svoju drugu medalju u odlučujućoj partiji. Prije toga je izgubio odličnu poziciju od vijetnamskog šahista u rapidu.

Generalno, naše djevojke su imale više učesnica, u svakoj grupi

Nekoliko šahista se borilo za najviša mjesta. Napominjem da je Rusko prvenstvo do 9 godina u Kostromi završeno na samom kraju maja, a za mlađe mališane dva turnira zaredom su prilično težak ispit.

– Da li ste imali dosta čisto trenerskog posla na turniru?

Mihail Demidov – Trenerski dan je bio prilično stabilan. Ujutro provjerite da li se svi šahisti probude na vrijeme, doručkuju i odu u salu za igru. Mogao sam da ostanem u dvorani prvih 5 minuta i pokušao sam da pružim podršku svim našim šahistima i slikam, da vidim da li su svi stigli, da li su svi sjeli, da li je bilo problema. Onda sam sačekao naše igrače u dvorani.

Ako su momci završili partiju dovoljno rano, pokušao sam bez odlaganja provesti analizu dok su utisci svježi. Nakon toga, momci su ili otišli u hotel ili su ostali da gledaju partije svojih drugova koje su se prenosile. Na kraju kola svi su se vratili u hotel, večerali, a oko pet sati uveče se pojavio žreb. Momci su tražili partije svojih protivnika, a mi smo počeli da se pripremamo za partije sa onim šahistima kojima je bila potrebna pomoć trenera. Neki šahisti  trenutno nisu imali trenera, za druge trener nije mogao pružiti pomoć iz ovog ili onog razloga (na primjer, ne radi na Skypeu). U prosjeku mi je na pripremu  dolazilo 10-12 šahista. Neki svaki dan, neki po potrebi. Bilo je jako razočaravajuće kada ti neko dolazi tokom čitavog turnira, a onda završi sa šahistom iz našeg tima i onda mu ne mogu nikako pomoći.

– Ali mnogi su imali svoje lične trenere?

Mihail Demidov – Da. Neki su došli sa trenerom, drugi su održavali kontakt sa trenerom preko interneta. Većina naših šahista koji dolaze na međunarodne turnire imaju kvalifikovanu trenersku podršku, a od mene im je potrebna samo moralna podrška koju sam i ja pokušao da pružim.

Mikhail Demidov i mlade zvijezde: Alisa Henrietta Junker i Elzyata Levgeeva

– Što je takođe veoma važno!

Mihail Demidov – Da, lijepa riječ je ponekad važnija od jakog poteza.

– Hvala, Mihaile, i srećno!

https://ruchess.ru/news/report/mikhail_demidov_dobroe_slovo_poroy_vazhnee_silnogo_khoda/