Ekaterina Lagno: „Pokret za prava žena u šahu možda postoji, ali nas ne čuju”


Ekaterina Lagno je podijelila svoje utiske o pobjedi na Igrama BRIKS-a

Piše: Rustam Imamov, dopisnik sportskog odjela

Jedan od najzanimljivijih događaja na BRIKS Igrama bili su šahovski turniri. U okviru ovih takmičenja, medalje su se dodjeljivale u rapidu i blitz-u, kako u pojedinačnom tako i u ekipnom plasmanu. Dok su kod muškaraca u pojedinačnom plasmanu pobijedili Rusi Vladislav Artemiev (rapid) i Andrey Esipenko (blitz), kod žena je zlato dva puta osvojila naša zvjezdana šahistkinja Ekaterina Lagno. Svjetska prvakinja je zaista pokazala da je teško pronaći ravnopravnu konkurenciju u ubrzanom šahu, ali čak i ona je imala određene poteškoće. U intervjuu za „SE”, Ekaterina je podijelila svoje utiske o turniru, kao i mišljenje o predstojećem meču za titulu u ženskom šahu, mogućim problemima sa vizama za SAD i pokušajima da se uspostavi ravnopravnost u sportu između muškaraca i žena.

U blitzu se sve brzo mijenja u oba smjera

Koji su vaši utisci o Igrama BRIKS-a? Šta mislite o nivou takmičenja i organizaciji turnira?

Ekaterina Lagno-Organizacija je bila dobra, uvijek je lijepo pobijediti. Tako da su utisci veoma pozitivni.

Kako ocjenjujete nivo protivnika ovdje?

Ekaterina Lagno-Po poenima se vidi da sam pobijedila s velikom razlikom, ali bilo je i zaista teških trenutaka. Konkurencija je uvijek prisutna, svi se bore, samo što sam imala i malo sreće.

Nije li sreća možda rezultat vašeg visokog nivoa igre?

Ekaterina Lagno-Mislim na to da sam u ključnim trenucima imala sreće. Bez toga ne ide.

Da li je faktor sreće važniji u blitzu?

Ekaterina Lagno-U blitzu se sve brzo mijenja. Nekad u vašu korist, nekad ne… Ipak, kada osvojite 10,5 od 11 poena, nije sve samo u sreći.

Niste razmišljali da se prijavite na turniru među muškarcima? To ste radili zajedno sa Gorjačkinom na ruskim prvenstvima. Ili je ovdje to bilo zabranjeno pravilima?

Ekaterina Lagno-Mislim da ovdje nije bilo moguće prijaviti se u muškoj kategoriji. Ali nisam ni razmišljala o tome.

Neće biti iznenađenja u meču za titulu – na duže staze Ju Wenjun je jača

Da li ste se već oporavili od turnira kandidata u Torontu, i mentalno i fizički?

Ekaterina Lagno-Čini se da da.

– Koliko vam je težak bio taj turnir?

Ekaterina Lagno – Bio je veoma težak i dug. Nažalost, za mene je završio prilično loše (Ekaterina je zauzela šesto mjesto od osam. – Napomena «SЭ»).

– Kako biste ocijenili svoj nastup na skali od 10 bodova?

Ekaterina Lagno – Pa, vjerovatno bih dala četvorku.

– Koji trenutak vam je bio najviše frustrirajući? Prvi krug sa Tan Zhongyi, kada ste bili blizu pobjede?

Ekaterina Lagno – Da, u četvrtom krugu sam mogla pobijediti buduću pobjednicu turnira. Bilo je teško. Da sam pobijedila u toj partiji, možda bi sve bilo drugačije…

– Da li je tada bilo moguće izvršiti još malo pritiska?

Ekaterina Lagno – Tada bi barem raspoloženje bilo drugačije, i moje i protivnice.

– Da li vas je iznenadila njena pobjeda na turniru?

Ekaterina Lagno – Ne bih rekla. Mislim da me ništa više ne iznenađuje. Pobijedila je – dobro za nju.

– Koga vidite kao favorita u šampionatu?

Ekaterina Lagno – Po mom mišljenju, nema sumnje da će to biti Ju Wenjun.

– Zar baš bez ikakve neizvjesnosti?

Ekaterina Lagno – Mislim da da. Osim toga, Ju je već pobijedila Tan Zhongyi. Na duže staze, razlika u nivou igre je primjetna. U pojedinačnim partijama Tan može biti zanimljiva i opasna šahistkinja, ali na duže staze, mislim da će Wenjun biti jača.

– Sa vama je u Torontu bio kao sekundant Andrej Esipenko. Kako biste opisali to iskustvo? Da li je to bila korisna saradnja? Da li ćete  nastaviti rda adite sa Andrejem?

Ekaterina Lagno – Ne znam. Ako on bude htio, biću vrlo sretna.

Fotografija: Fedor Uspenski, «SЭ»

Prije par godina mi nisu dali vizu za SAD

– Pored igara BRIKS-a, koji su vaši planovi za ovu godinu?

Ekaterina Lagno – Kalendar je u suštini popunjen. Ima turnira u oktobru, serija „Gran-pri“ uskoro počinje. Uopšteno, ima mnogo toga, trenutno se ne mogu svega sjetiti. Čini se da u julu odmaram, a poslije ćemo vidjeti.

— Planirate li da aplicirate za američku vizu kako biste otišli na Svjetsko prvenstvo u blitzu i rapidu?

Ekaterina Lagno — Naravno, želim da igram u New Yorku. Uvijek s velikim nestrpljenjem čekam te turnire, i s uživanjem idem tamo. Jedina stvar je da je sada vrlo teško dobiti američku vizu. Prije par godina su me pozvali na turnir u St. Louisu i tada nisam uspjela dobiti vizu. Šta će biti ove godine, ne znam.

— U svakom slučaju, moraćete tražiti vizu preko trećih zemalja?

Ekaterina Lagno — Nažalost, trenutno je takva situacija.

— Planirate li da se kvalifikujete za superfinale prvenstva Rusije?

Ekaterina Lagno — Vjerovatno sam se već kvalifikovala.

— Dakle, sigurno ćete učestvovati?

Ekaterina Lagno — To ćemo vidjeti kasnije.

— Šta mislite o meču Kramnika sa Žospemom, kojeg su optuživali za varanje? Iznenađuje li vas Vladimirov poraz?

12Шахматы. 16 декабря 2023 года. Москва. БСА «Лужники». Международный турнир «Шахматные звезды 3.0» Екатерина Лагно Фото Федор Успенский, «СЭ»

Ekaterina Lagno — Oh, iskreno, bila sam vrlo zauzeta u to vrijeme, tako da nisam pratila sve. Naravno, bilo je puno uzbuđenja oko tog meča. Ali, čini mi se da je u jednom trenutku Vladimir Borisovič počeo fizički da se umara. Meni se činilo da, kada igraju uživo, Kramnik pobjeđuje Žospema, posebno u jednostavnim pozicijama. To je samo moje mišljenje. Međutim, rezultat je rezultat, tako da ne znam…

— A šta mislite o razgovorima o varanju?

Ekaterina Lagno — To je, naravno, bolna tema. Kako se odnosimo prema tome? Nadamo se da toga neće biti i da se treba boriti protiv toga.

— Kako vam se čini ideja Vadima Rozenštajna o komercijalnom turniru sa nagradnim fondom od četiri miliona dolara? Da li je moguće nešto slično organizirati u ženskom šahu?

Ekaterina Lagno — Za sada, vjerovatno ne. Nedavno su u Norveškoj održali ženski turnir paralelno sa muškim i, vjerovatno po prvi put u istoriji, sa jednakim nagradnim fondom. Dakle, možda će i do nas jednom doći to vrijeme.

— U tenisu, usput, djevojke vrlo često govore o tome da bi nagradni fond trebao biti jednak za muškarce i žene prema strategiji rodne ravnopravnosti. U šahu takvog pokreta nema još uvijek?

Ekaterina Lagno — Možda i postoji takav pokret za prava žena u šahu. Ali nas zasad ne čuju.

https://www.sport-express.ru/chess/reviews/ekaterina-lagno-intervyu-shahmatistki-o-pobede-na-igrah-briks-i-prizovyh-dlya-muzhchin-i-zhenschin-2224203/