Dvorkovič: Moja djelatnost je usmjerena na razvoj šaha širom svijeta


Piše: Ivan Kopenkin, Sport -Express

Predsjednik FIDE u ekskluzivnom intervjuu za „Sovjetski sport“ govorio je o tome kako će nove sankcije protiv FŠR (Šahovske federacije Rusije) uticati na ruski šah.

— Koje sankcije je Etička komisija FIDE donijela protiv Šahovske federacije Rusije?

Arkadij Dvorkovič— Odluka prve instance etičke komisije odnosi se na Šahovsku federaciju Rusije i mene. Ne odnosi se na ruske šahiste, sudije, klubove. U tom smislu za njih se ništa ne mijenja. Već dvije godine imamo pravila koja omogućavaju svim ruskim šahistima da igraju na individualnim turnirima, klupskim takmičenjima, ali bez nacionalne zastave i himne. FIDE kao međunarodna sportska federacija djeluje u skladu s preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta. Na individualnom nivou, ruski sportisti igraju na svim turnirima, počevši od kontinentalnih prvenstava pa sve do mečeva za titulu svjetskog prvaka.

Sa pravne tačke gledišta, na odluku prve instance Etičke komisije može biti podnesena žalba. Ovo pitanje može biti razmatrano i na Generalnoj skupštini FIDE u septembru ove godine. U tom slučaju, pitanje će biti riješeno od strane svih članova organizacije.

— Ruskim velemajstorima neće biti potrebno da napuste FŠR kako bi igrali pod neutralnom zastavom?

Arkadij Dvorkovič— Ne, nije potrebno. To pravo ostaje. Jedino ograničenje je da na turnirima službenog ciklusa prvenstva svijeta moraju nastupati pod zastavom Međunarodne šahovske federacije.

— Kakve su šanse za pozitivno rješenje žalbe?

Arkadij Dvorkovič — Ne mogu prejudicirati mišljenje čitave šahovske zajednice i ne želim davati pretpostavke prije rješavanja svih pravnih pitanja. Trenutno je potrebno koristiti pravne procedure. U svakom slučaju, sovjetska/ruska škola uživa veliko poštovanje u šahovskom svijetu. Mislim da će članovi FIDE, a to je više od 200 država, donijeti odmjerenu odluku.

— Postoje tri glavne zamjerke prema federaciji: prva je povezanost s osobama koje su pod međunarodnim sankcijama, druga je organizacija šahovskih turnira na Krimu i novim teritorijama, treća je nepoštovanje političke neutralnosti. Možete li detaljnije objasniti prvi i treći stav? Koje su to osobe pod sankcijama? U čemu je federacija prekršila političku neutralnost?

Arkadij Dvorkovič — U Šahovskoj federaciji Rusije postoji Nadzorni odbor (uglavnom formalno tijelo koje ne učestvuje aktivno u rješavanju svakodnevnih pitanja), u kojem su neki političari, uključujući i mene, jer sam godinama bio direktno povezan s FŠR (na primjer, nekoliko godina sam bio predsjednik Nadzornog odbora, koji je odgovoran za redovne aktivnosti FŠR). Neki članovi Nadzornog odbora su pod sankcijama nekoliko država. Spisak tih osoba možete pronaći na sajtu federacije. Povezanost FŠR i mene lično s osobama pod sankcijama bila je osnova za donošenje odluke prve instance.

— Što se tiče treće tačke, ona ima prilično opšti karakter i, koliko razumijem, odnosi se na opšte norme Statuta FIDE. Ova tačka je takođe pravne prirode. Zato ne mogu suditi o motivima donošenja odluke, posebno jer Komisija za etiku donosi odluke samostalno i nikome ne polaže račune.

— Po vašem mišljenju, treba li FŠR preispitati svoju odluku o održavanju takmičenja pod svojim pokroviteljstvom na teritoriji Krima i drugih pripojenih teritorija?

Arkadij Dvorkovič — Ni na koji način ne želim se miješati u odluke Šahovske federacije Rusije. Jedino što mogu reći, i to je bio glavni argument pri odbrani interesa tokom razmatranja slučaja pred Komisijom za etiku: aktivnosti FŠR na tim teritorijama imaju humanitarni karakter. One su usmjerene na omogućavanje svim sportistima da igraju šah. Nema politizacije ovog pitanja.

— Može li se očekivati novi talas ruskih velemajstora koji će željeti da promijene sportsko državljanstvo u slučaju isključenja FŠR?

Arkadij Dvorkovič — S obzirom na to da odluka prve instance Komisije za etiku ne utiče na prava ruskih šahista, mislim da nema razloga za novi talas.

— Koliko vam se čini adekvatnim predlog Sergeja Karjakina o stvaranju alternativne organizacije FIDE?

Arkadij Dvorkovič — Danas Međunarodna šahovska federacija ima više od 200 članica. Iz naše perspektive, to je ogromna šahovska porodica. Živimo prema principima postavljenim još prilikom osnivanja FIDE. Po mom mišljenju, organizacija se uspješno razvija. Pojedini politički problemi, koje ćemo svakako riješiti, ne bi trebali da ometaju život i razvoj ove šahovske porodice. Zato ne vidim razlog za stvaranje bilo kakve alternative koja bi mogla izazvati raskol u međunarodnom šahovskom pokretu.

— Šta znači formulacija „opomena“ za vas lično? Da li je to upozorenje ili pritisak?

Arkadij Dvorkovič — Opomena je povezana s mojim članstvom u Nadzornom odboru Šahovske federacije Rusije. Mislim da prva instanca Komisije za etiku vidi u tome štetu za FIDE. Lično ne vidim nikakvu štetu. Smatram da je sva moja aktivnost usmjerena na razvoj šaha širom svijeta i u svim zemljama bez izuzetka. Nadam se da će se sledeće instance, uključujući Generalnu skupštinu FIDE, koja me  većinom glasova izabrala za predsjednika prije dvije godine, složiti s ovim argumentima.

— Da li su vam, pored članstva u Nadzornom  odboru FŠR, bile upućene dodatne primjedbe?

Arkadij Dvorkovič — Bilo je primjedbi vezanih za to što sam bio predsjednik fonda „Skolkovo“, kao i zbog učešća na nekim događajima pod okriljem FŠR. Međutim, te primjedbe su proglašene neosnovanim i potpuno odbačene od strane Komisije za etiku.

— Da li ćete nakon „opomene“ napustiti mjesto člana Nadzornog odbora FŠR?

Arkadij Dvorkovič — Moje učešće u Nadzornom odboru je povezano s razvojem šaha u mojoj rodnoj zemlji, prije svega s razvojem dječjeg i veteranskog šaha. U tom smislu ne vidim razlog da nešto mijenjam.

— Postoji li vjerovatnoća da ćete napustiti mesto predsjednika FIDE prije isteka mandata?

Arkadij Dvorkovič — Izabran sam za predsednika FIDE u ljeto 2022. Podržalo me više od 150 delegata od 180 koji su učestvovali u glasanju. To je ogromno povjerenje, čast i odgovornost. Smatram da nemam razloga da napustim mjesto predsjednika prije vremena. Činjenica da sam član velike ruske šahovske porodice nipošto ne bi trebalo da utiče na ovu poziciju.

— Da li ste pratili meč Kramnik – Jospem? Da li, po vašem mišljenju, njegovi rezultati dokazuju da je pozicija Vladimira Borisoviča bila pogrešna?

Arkadij Dvorkovič — Mislim da rezultati ne dokazuju ništa ni za jednu ili  drugu stranu. Jedino što mogu da primjetim su uzajamno poštovanje i komentari šahista jedan o drugom, uključujući i nakon završetka meča. To svjedoči o postojanju međusobnog razumijevanja. Primjedbe Vladimira Borisoviča su bile vezane za tehničke probleme na platformi Chess.com. Ne znam koliko su bile ozbiljne jer nisam bio tamo, ali što se igre tiče, koliko sam shvatio, Vladimir Borisovič je govorio s poštovanjem o svom protivniku. Ovaj meč je pokazao značajnu razliku u praksi igre na tabli i online. Drugi zaključci se ne mogu izvući.

— Smatrate li problem varanja prioritetnim u savremenom šahu?

Arkadij Dvorkovič — To je nesumnjivo jedan od prioritetnih problema zbog širokog rasprostranjenja algoritama i pristupa zasnovanih na vještačkoj inteligenciji. To stvara značajne rizike, posebno u online šahu, a ponekad i u igri na tabli. Usavršavamo metode borbe protiv ove pojave. Naši pristupi su još daleko od rješenja svih problema. Izazovi su vrlo ozbiljni i namjeravamo da djelujemo još aktivnije. Pripremamo značajan broj profesionalaca sa vještinama kontrole na turnirima, ali lično smatram da je prevencija na nivou dječijeg šaha važnija od kontrole tokom turnira, koja ne može spriječiti sva kršenja pravila poštene igre.

– Po vašem mišljenju, da li prevaranti mogu da se probiju na najprestižnija takmičenja poput Svjetskog kupa ili turnira kandidata?

Arkadij Dvorkovič – Mislim da se samo prevarom oni tamo ne mogu probiti. Ne planiramo da pokrećemo lov na vještice i da se vraćamo u lavirint prošlosti kako bismo pronašli elemente prevara kod pojedinih igrača, ali kontrola fer igre na najvažnijim takmičenjima omogućava izbjegavanje pojave prevaranata na nivou borbe za svjetsko prvenstvo.

– Da li FIDE pokušava da ojača kontrolu nad tim?

Arkadij Dvorkovič – Na posebno važnim turnirima djelujemo vrlo odlučno. Moramo da nađemo ravnotežu između interesa publike i igrača. Zato kašnjenje u prenosu obično iznosi 15-20 minuta na turnirima sa klasičnim kontrolama vremena. Neki smatraju da bi trebalo biti oko sat vremena kako bi se isključila mogućnost podvala. Ali sat vremena kašnjenja već šteti publici koja prati turnire. Na manje značajnim turnirima nemamo resurse da sve kontrolišemo, pa se oslanjamo na resurse organizatora. Ipak, postoji naknadna kontrola: proučavamo partije, proučavamo ponašanje šahista. Trudimo se da identifikujemo zone rizika i suprotstavljamo se daljim kršenjima. Najviše me brinu prekršaji na dječjim turnirima. Upravo u tim godinama se postavljaju osnove ponašanja šahista.

– Da li je po vašem mišljenju pobjeda na turniru kandidata Gukesha Dommaradžua zaslužena?

Arkadij Dvorkovič – Mislim da je ovaj turnir bio veoma konkurentan i istovremeno veoma emotivan za sve učesnike. To je najteži turnir u šahovskom kalendaru. Bilo je mnogo grešaka sa svih strana. Činjenica da je Gukesh napravio manje grešaka ne daje razloga da ga optužimo za nefer igru. Pokazao je odličnu igru, mjere kontrole koje smo preduzeli bile su dovoljne. Sa ogromnim poštovanjem gledam na sve vodeće šahiste koji su učestvovali na ovom turniru. Mislim da je borba među njima bila uzbudljiva. Možda su baš u partijama sa Gukeshom oni nisu pokazali svoje najbolje kvalitete. Zahvaljujući manjem broju grešaka, on je uspio da pobjedi. Možda je bio mirniji u kritičnim situacijama u poređenju sa svojim konkurentima. Bolje o tome mogu suditi vrhunski velemajstori, oni bolje od mene poznaju šah, mogu analizirati konkretne partije. Čuo sam različita mišljenja, ali je očigledno da je mladi indijski velemajstor pokazao svoju najbolju igru na ovom turniru.

– Da li treba očekivati reformu meča za šahovsku krunu?

Arkadij Dvorkovič – O reformama u meču za šahovsku krunu se stalno raspravlja. Imali smo konsultacije sa vodećim šahistima prethodnog meča, i te diskusije se nastavljaju. Reforme su moguće. Naravno, nisam siguran da će biti baš prije ovog meča, jer se nalazimo u sredini ciklusa. Mijenjanje pravila tokom igre nije uvijek dobro. Opet ću pažljivo reći: reforme će biti ozbiljno razmatrane u skorije vreme, obavezno ćemo održati još jedan krug pregovora sa šahovskom zajednicom.

– Da li je FIDE zabrinut zbog forme Ding Lirena?

Arkadij Dvorkovič – Naravno, jer svjetski prvak je uzor. Osoba koja je pobijedila u meču za svjetsko prvenstvo djelimično je odgovorna za reputaciju šaha. Sada, prema njegovim sopstvenim riječima, Ding se ne nalazi u najboljoj formi. Čak je govorio o „najgoroj kopiji sebe“ na poslednjem turniru. To izaziva zabrinutost. Istovremeno, rekao je da će učiniti sve što je moguće da se oporavi kako bi ozbiljno konkurisao za očuvanje šahovske krune. Želimo mu brz oporavak i sve najbolje.

– Koliko konkurentan može biti meč ako kineski velemajstor ne dostigne vrhunsku formu za meč sa Dommaradžuom?

Arkadij Dvorkovič – Ovome su već dali svoje mišljenje vodeći šahisti. Upali su u raspravu o tome da Ding u svojoj najboljoj formi predstavlja veoma jakog šahistu i da bi trebalo da dominira nad Gukeshom. Međutim, Ding u sadašnjem stanju neće moći da se takmiči sa Gukeshom u njegovoj najboljoj formi. Nemam šta da dodam, vidjećemo kako se pripremaju za meč, da li će doći do vrhunske forme do novembra ove godine.

– Ko je vaš favorit u ovoj paru?

Arkadij Dvorkovič – Trenutno je teško govoriti o tome. Ako Ding uspije da povrati svoju psihološku formu, onda ima šanse da se takmiči sa Gukeshom. Ali, naravno, trenutni rezultati sugerišu da će mu biti veoma teško u ovom meču. Iako je posjedovanje iskustva u takvim mečevima ogroman plus. Gukesh nema takvo iskustvo u mečevima, može se naći u podjednako teškom psihološkom stanju kao Ding, prvi put izlazeći na meč za svjetskog šampiona. Rezultati Gukesha nakon kandidatskog turnira pokazuju da i njemu mogu da se dese neuspjesi, mogu da budu loši dani. Meč će biti interesantan, možda će biti pun grešaka. Sa sportske tačke gledišta, to čak nije loše, dodatno privlači interesovanje publike, iako neko može reći da kvalitet meča ne odgovara šampionskom. To je filozofski spor. Ne bih sada imenovao favorita, svako ima svoje izazove. Pratićemo.

https://www.sovsport.ru/chess/articles/dvorkovich-moya-deyatelnost-napravlena-na-razvitie-shahmat-vo-vsyom-mire