Priča o najomraženijem šahisti današnjice, Hans Moke Niemannu (5.nastavak)


Posebno na internetu, Niemann ostaje najdrskiji i igrač sa najviše sukoba u šahu.
Foto: Hans NiemannChess/YouTube

Niemann je u martu došao u New York na nekoliko dana da raspremi stan i zatraži novi pasoš, koji je izgubio. Zamolio je Dlugyja da bude svjedok njegovog identiteta u pošti. Niemann nije vidio svoju porodicu tokom posjete, već je poslao kamion pun njegovih stvari u njihovu kuću. „Više volim da živim u Americi“, rekao je, „ali ne mogu to da opravdam ako me stvarno ne tretiraju kao američkog šahista.

Dok sam razgovarao sa mnogim šahistima sa titulama, često su mi govorili da je teško odvojiti njihova osećanja prema Niemannu od njihovih sumnji. Iznervirao ih je svojom arogancijom i nemilosrdnim ruganjem, posebno kada su smatrali da još nije postigao dovoljno u šahovskom svijetu i zaslužio to pravo. Prekršio je njihov kodeks na brojne načine, i mnogi su radije htjeli da ga se riješe.  

“Ima ovaj ton bez poštovanja, loš ton, govoreći ‘Oni su ništa’, i mislim da je to ton kojim je razbjesnio mnoge vrhunske igrače. Oni kažu: ‘Da, mislim da ovaj bezobraznik vara’, kaže velemajstor. “Mnogi od njih nisu stvarno objektivno pristupili situaciji.”

Ipak, kontroverze u kojima se Niemann i dalje nalazi uglavnom su njegove vlastite. Nije morao da vara ili da to javno prizna; nije morao da razbije luksuzni hotel. Menadžer drugog velemajstora, koji je uvjeren da je Niemann prevarant, kaže: „On je solidan, prosječan igrač, ali nije genije. Ova igra govori o genijalnosti, a genijalnost nije nešto što se može forsirati ili kupiti ili čak dostići teškim radom. Hans je nažalost kao i mnogi, mnogi drugi igrači koji su svoje živote posvetili igri koja im nije dovoljno uzvratila. To te može natjerati da svake noći provodiš u svojoj sobi proklinjući sudbinu.

U međuvremenu, skandal je pomogao Chess.com da napreduje. “Čitava ta stvar je ponovo izazvala veliki bum u šahovskom svijetu, najveći šahovski bum koji smo ikada imali”, rekao je izvršni direktor Erik Allebest u podcastu ranije ove godine. General Atlantic, privatna investiciona firma, i Endeavour, matična agencija za sport i zabavu WME, uložili su neobjavljene sume.

Sigurno da su negativni medijski članci učinili Niemanna mnogo poznatijim nego što bi to opravdao samo njegov rejting. To će se vjerovatno nastaviti: A24 navodno planira film o skandalu, Šah-mat, zasnovan na knjizi Bena Mezricha, čije su prethodne priče o autsajderima koji su preuzeli moć postali slavni kao Društvena mreža i Glupi novac.

Niemann nastavlja da njeguje način ponašanja po uzoru na svog idola, Fišera – izbor koji zanemaruje kako je Fišer vrlo vjerovatno imao neke mentalne probleme, dobio  federalnu optužnicu za kršenje ekonomskih sankcija protiv Jugoslavije i umro u izgnanstvu. “Prihvatam i ohrabrujem sve dalje napade na moju karijeru i život. Da, da”, rekao mi je Niemann.

“Pokušavajući da me unište, znate, nekoga ko je tako nevin, samo uništavaju sebe iznutra. Zato se nadam da će nastaviti. Jer samo hrane čudovište.”

(Kraj)

https://nymag.com/intelligencer/article/hans-niemann-chess-championship-cheating-scandal-interview.html