Rukovodstvo Šahovske federacije Rusije istaklo uspjehe u Šardži


Eteri Kublashvili

Ivan Zemljanski.
Foto Vladimir Barski

U Šardži (UAE) završen je tradicionalni međunarodni šahovski festival. Glavni turnir „Masters” okupio je oko 90 jakih šahista iz 32 zemlje, uključujući mnoge poznate šahiste. Jedna od glavnih senzacija bilo je učešće 13-godišnjeg Rusa Ivana Zemljanskog. Kolo prije kraja ispunio je poslednju normu za velemajstora i na narednom Kongresu FIDE postat će nosilac najviše šahovske titule. Zemljanski je postao najmlađi velemajstor u istoriji zemlje; njegov rezultat ulazi u deset najboljih dostignuća šahovskih vunderkinda svih vremena i naroda.

„Čestitam Ivanu Zemljanskom na ispunjavanju poslednje velemajstorske norme, nakon čega je postao najmlađi nosilac najviše šahovske titule u Rusiji,” rekao je predsjednik Šahovske federacije Rusije Andrej Filatov. „Njegov uspjeh s pravom dijele njegovi roditelji, treneri i mentori, koji su tokom mnogih godina vodili našeg sportistu ka uspjehu. Na jakom open-turniru u Šardži Ivan je pokazao vrlo zrelu igru, ostvarivši nekoliko pobjeda nad jakim velemajstorima. Želim našem šahisti nove uspjehe i dostignuća!”

Pobjedu na „Mastersu” odnio je iranski velemajstor Bardia Danešvar, koji je osvojio 6,5 poena iz 9 i po dodatnim kriterijima  pretekao Rusa Volodara Murzina, Amerikanca Sema Šenklenda i Šamsidina Vohidova iz Uzbekistana. Po koeficijentu, Murzin je zauzeo drugo mjesto, a Šenklend treće.

Trijumfom predstavnica ljepšeg pola završen je turnir Challengers. Po 7 poena iz 9 osvojile su Divja Dešmuk (Indija), Leja Garifulina (Rusija) i Iranac Sina Movahed. Po dodatnim pokazateljima, prva je bila indijska šahistkinja, a druga Ruskinja. „Čestitam na uspješnom nastupu 17-godišnjem Volodaru Murzinu i 19-godišnjoj Leji Garifulinoj: osim srebrnih medalja, zaradili su i značajan broj rejting poena,” istakao je izvršni direktor federacije Aleksandar Tkačev. „Volodar, Leja i, naravno, glavna senzacija turnira Ivan Zemljanski još nemaju 20 godina, ali svojom igrom i rezultatima daju argumentovani odgovor svim skepticima i dokazuju da u Rusiji postoji mlada i talentovana generacija. To možemo posmatrati na mnogim turnirima, uključujući nedavni ‘Aeroflot-open’, gdje su naši talentovani mladići takođe glasno skrenuli pažnju na sebe. Vjerujemo u naše mlade sportiste i na sve načine ih podržavamo.”

https://www.sport-express.ru/chess/news/rukovodstvo-federacii-shahmat-rossii-otmetilo-uspehi-v-shardzhe-2214576/