Karjakina nije bilo u prijavi za Igre BRIKS-a. Iako je sam velemajstor želio da učestvuje


Piše: Mihail Kuznjecov, Sport Express

Sergej Karjakin nije prijavljen u prijavu za Igre BRIKS-a.

Vicešampion svijeta ne pravi oko toga tragediju.

Šahovska federacija Rusije objavila je sastav reprezentacije za Igre BRIKS-a, koje će se održati u Kazanju od 12. do 23. juna. U prijavi su četiri velemajstora: Vladislav Artemjev, Andrej Esipenko, Ekaterina Lagno i Valentina Gunina. Tako u reprezentaciji nije bilo mjesta za učesnika meča za titulu svjetskog šampiona Sergeja Karjakina.

Neoptimalna forma

Karjakin već dugo ne nastupa na međunarodnim turnirima. U 2022. godini FIDE je diskvalifikovala velemajstora na pola godine zbog javne podrške SVO. Međutim, kada je zabrana skinuta, šahista je sam odbio da učestvuje na svjetskim takmičenjima u neutralnom statusu, izjavivši da će se vratiti na velika takmičenja samo pod zastavom Rusije.

Igre BRIKS-a su posebna takmičenja, posebno što se održavaju u Rusiji. Zato je Karjakin izrazio spremnost da na njima nastupi. „Ako bude takva mogućnost, spreman sam da nastupim za našu zemlju na Igrama BRIKS-a,” rekao je u razgovoru za „R-Sport” u aprilu. „Apsolutno mirno ću živjeti bez učešća na turnirima koji se održavaju u zapadnim zemljama. Pored toga, vjerujem da će zemlje BRIKS-a u nekom trenutku aktivnije razvijati format sportske saradnje. “Ako nam FIDE ikada dozvoli da učestvujemo na takmičenjima, naravno da ću rado igrati za našu zemlju. Prenio sam Šahovskoj federaciji Rusije da, ako bude mogućnosti mog učešća na Svjetskim igrama prijateljstva, ako budem pozvan u tim, spreman sam da igram za reprezentaciju Rusije. I sada je riječ na našoj federaciji.”

Što se tiče Igara BRIKS-a, očekivanja velemajstora se nisu ispunila. Izvršni direktor FŠR Aleksandar Tkačev objasnio je odluku time što Sergej trenutno nije u optimalnoj formi. „Nažalost, vrlo dugo nije igrao sportski šah. Prošle godine je odigrao jednu ozbiljnu partiju na prvenstvu Rusije, plus na svom turniru „Šahovske zvijezde” poslednji put nije nastupio vrlo uspješno… Očigledno, Sergej nije u optimalnoj sportskoj formi, a za federaciju je zadatak na svakom takmičenju uvijek isti — samo pobjeda,” prenosi riječi Tkačeva matchtv.ru.

Ustvari, trenutni sastav za Igre BRIKS-a ne izaziva nikakve sporove, ni u muškom, ni u ženskom dijelu. Vladislav Artemjev je aktuelni prvak zemlje, osvajač bronzane medalje na svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu. Uspješno trenutno nastupa i 22-godišnji Andrej Esipenko, osvajajući nagrade na ruskim i međunarodnim turnirima.

U Kazanju šahisti će se boriti za šest kompleta medalja. U okviru Igara BRIKS-a održaće se pojedinačna i ekipna takmičenja u rapid šahu i blitz šahu. Šahovski turnir će se održati u prestonici Tatarstana od 17. do 22. juna.

Sergej Karjakin

Put u reprezentaciju nije zatvoren

Karjakin je dočekao vijest o neulasku u sastav, dok se nalazio u Irkutskoj oblasti. „Pristupam tome mirno, ako me nisu pozvali u tim, ne pravim od toga tragediju. Na primjer, danas smo otvorili u Bratsku još jedan šahovski klub Sergeja Karjakina, i prije nekoliko minuta sam završio  simultanku. Jer imam u svakom slučaju mnogo posla,” izjavio je velemajstor za „R-Sport”.

To ne znači da sada Karjakin automatski propušta i Igre prijateljstva, koje su planirane za septembar. Izvršni direktor FŠR Aleksandar Tkačev čak je objasnio šta velemajstor treba da uradi da bi ušao na ta takmičenja: „Put u reprezentaciju je otvoren za sve. Sergej će imati odličnu priliku da osvoji mjesto u timu na superfinalu prvenstva Rusije u avgustu — treba igrati i pokazati rezultat. Nažalost, dva poslednja superfinala Sergej je propustio iz ne sasvim jasnih razloga. Nadam se da će ovaj put učestvovati na takmičenju, čime će, bez sumnje, obradovati svoje navijače. Koristim priliku da lično pozovem Sergeja Karjakina da učestvuje na glavnom šahovskom takmičenju — superfinalu prvenstva Rusije u šahu.” Najbliži start za Sergeja biće turnir u brzopoteznom šahu u Moskvi — „Šahovske zvijezde”. Održaće se gotovo odmah nakon Igara BRIKS-a — od 26. juna do 2. jula. Pored Karjakina na „Šahovskim zvijezdama” bi trebalo da nastupe i učesnici takmičenja u Kazanju. Na primer, u preliminarnom spisku je Vladislav Artemjev. Tako da će Sergej imati odličnu priliku da pokaže da treba da igra u reprezentaciji.

https://www.sport-express.ru/igri-brics/reviews/igry-briks-2024-sostav-sbornoy-rossii-po-shahmatam-sergey-karyakin-ne-popal-v-zayavku-2214732/