Intervju sa Nepomniachtchijem (16. nastavak)-Film


Junak rubrike „Razgovor u petak“ bio je Ian Nepomniachtchi

Intervju obavili: Yuri Golyshak i Alexander Kruzhkov

Film

— Kada ste nekad upitani o omiljenom filmu, rekli ste: „Čitalac“. Da li se u tom smislu nešto promijenilo?

Ian Nepomniachtchi-  Ne. „Čitalac“ je ostavio grandiozan utisak. Film je težak, ali veoma snažan. U duhu „Šindlerove liste“, „Pijaniste“. Takođe, obožavam filmove Kristofera Nolana. U avgustu prošle godine sam igrao na Svjetskom kupu u Bakuu. Glavni utisak sa tog putovanja bio je što sam u bioskopu gledao „Openhajmera“. U ruskim bioskopima film je prikazan nekoliko mjeseci kasnije.

— U Bakuu je išao sa ruskim titlovima?

Ian Nepomniachtchi-   Mogao je da se nađe i sa ruskom sinhronizacijom. Upravo sam taj izbor i napravio. Od Nolana mi se sviđaju gotovo svi filmovi, posebno „Dunkirk“. Samo je „Načelo“ previše dubok i zamršen. Čak i nakon trećeg gledanja, teško je razumjeti sve.

— Poslednjih godina su snimljena dva dugometražna filma o šahu. Koji vam se više svidio — „Žrtva pješaka“ ili „Šampion svijeta“?

Ian Nepomniachtchi- „Šampion svijeta“ je dobar film, ali izuzetno banalan. Režiser nije dozvolio nijanse. Postoji samo bijelo i crno. Naš i njihov. To je to! To nije priča o jednom od najnapetijih mečeva u istoriji, već panegirik Karpovu. Iako ni Anatolij Jevgenijevič nije do kraja otkriven kao ličnost.

— Zar nije?

Ian Nepomniachtchi- Na nivou filmske hronike — momak je strašno patio, pobijedio, evo njegovih trenera… Klasičan zaplet sa svim ustaljenim šablonima. A Korčnoj je prikazan gotovo kao operetski zlikovac. Koliko god se Habenski trudio, nije mogao da se odvoji od propisanog lika. A kako i da uspe, kada ima devet minuta vremena na ekranu, od kojih osam mora da se mršti, svađa, prijeti prstom Karpovu?

— Ima li čisto šahovskih grešaka?

Ian Nepomniachtchi- Ne. Za to treba pohvaliti kreatore filma. Uradili su dobar posao, angažovali su grupu velemajstora, uključujući Danila Dubova, kao konsultante. Šahovske scene, koreografija igre — tu je sve u redu. A u ostalom… Kao što je Mali Princ rekao — lepo, ali prazno. Nadao sam se da ću vidjeti nešto poput „Utrke“ — filma o rivalstvu vozača Formule 1 Džejmsa Hanta i Nikija Laude. Tamo se pred gledaocem junaci otkrivaju ravnomjerno, a ne tako jednostrano kao u „Šampionu svijeta“.

— Ocijenili ste ga sa 6 od 10. Koju bi ocjenu  dali filmu „Žrtva pješaka“?

Ian Nepomniachtchi- Takođe 6. Klasičan biografski film. Međutim, sa gomilom šahovskih grešaka, čak i table stoje pogrešno. Godine 2015. u Berlinu je održano svjetsko prvenstvo u rapidu i blitzu. Organizovali su zatvorenu projekciju tog filma za učesnike. Posebno za Spaskog, koji je pozvan na turnir kao počasni gost. Boris Vasiljevič je nakon premijere bio kratak: „Čista besmislica“.

— Potpuno

Ian Nepomniachtchi- Ali, Liv Šrajber u ulozi Spaskog je brilijantan! Kao da je on! Nažalost, za Tobija Magvajera to se ne može reći. Nedostaje mu 15-20 centimetara visine i isto toliko kilograma. Fišer je bio krupan čovjek! A ovdje vidimo gotovo studenta… Ali, onima koji su daleko od šahovske istorije, film će se svidjeti.

(Nastaviće se)