Ivan Zemljanski postao najmlađi velemajstor u istoriji Rusije


Trinaestogodišnji Ivan Zemljanski postao je najmlađi velemajstor u istoriji Rusije, nadmašivši prethodni rekord Anisha Girija, koji je postao velemajstor sa četrnaest i po godina, još dok je nastupao pod ruskom zastavom. Zemljanski je ostvario ovaj izvanredan rezultat na turniru u Šardži, gdje je, dva kola prije kraja, ispunio potrebnu normu za titulu velemajstora. Sa zvaničnim priznanjem na predstojećem kongresu FIDE, Zemljanski će postati velemajstor sa 13 godina, 8 mjeseci i 20 dana.

Fenomenalni rezultat Zemljanskog svrstava ga u deset najboljih šahovskih vunderkinda u istoriji. Na turniru u Šardži, koji se održava od 14. do 22. maja, učestvuje 88 šahista, uključujući devet sa rejtingom preko 2700. Među učesnicima su i neki od najpoznatijih svjetskih velemajstora poput Arjuna Erigaisija, Parhama Maghsudlua, Yu Yangaija, Tejmura Radjabova, Amina Tabatabaija, Vladimira Fedosejeva, Alekseja Sarane, Vladislava Artemjeva i Andreja Esipenka.

Zemljanski je na ovom prestižnom turniru ostvario performans od 2740, pobjedivši igrače sa višim rejtingom kao što su Abhijit Gupta, Mittal Aditya i Fedosejev. Iako je u četvrtom kolu izgubio od Yu Yangaija, Zemljanski je i dalje među prvih dvadeset, što je ogroman uspjeh za tako mladog velemajstora.

Njegov trener, Jaroslav Prizant, može biti ponosan na svog učenika, koji je ispunio završnu normu za velemajstora. Zemljanski će uskoro zvanično postati velemajstor, iako još nije napunio 14 godina (rođendan slavi 31. avgusta). Ovaj rezultat svrstava ga u deset najboljih šahovskih talenata svih vremena.

Zemljanski je ove godine pokazao izvanrednu formu. Na „Aeroflot Openu 2024“ završio je sa rezultatom „+2“, ostvarivši tri pobjede i jedan poraz. Takođe je imao uspješan nastup na ekipnom prvenstvu Rusije u Sočiju, gdje je igrao na prvoj tabli u Višoj  ligi, osvojivši 6,5 poena iz 9 partija. Prije toga je zauzeo peto mesto na juniorskom prvenstvu Rusije do 21 godine, nadmašivši svetskog prvaka do 18 godina, Alekseja Grebneva.

U poslednjem kolu turnira u Šardži, Zemljanski će se suočiti sa još jednim indijskim predstavnikom, Leonom Lukom Mendoncom, koji takođe ima pet poena.

U borbi za mesto u top-3 učestvuje deset igrača, uključujući Volodara Murzina, koji vodi zajedno sa Bardijom Daneshvarom i Samom Shanklandom, sa po 6 poena. U devetom kolu Murzin će igrati sa Shanklandom, dok će Daneshvar igrati sa Erigaisijem. Među parovima sa po 5,5 poena su i Parham Maghsudlu protiv Amina Tabatabaija, Ajdin Suleymanli protiv Alekseja Sarane i Saleh Salem protiv Shamsiddina Vohidova. Vladislav Artemjev ima 4,5 poena nakon devetog kola, dok Arsenij Nesterov ima 4, a Andrej Esipenko 3 poena.

Na  turniru Challengers, Leja Garifulina se izjednačila sa liderkom Divijom Deshmukh, obe imaju 6,5 poena iz 8 partija.

https://www.sport-express.ru/chess/reviews/ivan-zemlyanskiy-13-letniy-shahmatist-stal-samym-molodym-grossmeysterom-rossii-2213844/