Priča o najomraženijem šahisti današnjice, Hans Moke Niemannu (1.nastavak)


Godinu dana nakon nečuvenog skandala, velemajstor Hans Niemann je na neki način opravdan. Pa zašto ga sada više mrze nego ikada?

Piše: Jen Wieczner, New York koja pokriva Wall Street, poslovanje i kriptovalute


Foto: Devin Oktar Yalkin

Drugog dana ovogodišnjeg Grenke Chess Opena, najvećeg evropskog turnira, 20-godišnji velemajstor Hans Niemann probudio se prije zore sa probadajućim bolom u oba uva. Problemi su počeli na letu za Njemačku, kada je Niemann, koji je prema svjetskom rejtingu na 46.mjestu među najboljim svjetskim šahistima i najpoznatiji šahovski negativac, dobio ekstremnu vrtoglavicu i povraćao. „Vrištao sam u agoniji“, kako mi je kasnije rekao; otišao je u dvije bolnice, ali je zatekao osoblje na oba mjesta nepristojno i nespremno da ga liječi prije partije u 9 ujutro. Niemann je otišao u turnirsku šahovsku salu turnira i, dok mu je u ušima kucalo, pobijedio dva slabija protivnika prije nego što je uzeo antibiotike. Do kraja takmičenja, Niemann-u je dijagnosticirana dvostruka infekcija srednjeg uha, ali nije izgubio ni jednu partiju, osvojio je prvo mjesto i dobio ček na 20.000 eura.

„Tokom proteklih nekoliko godina igrao sam mnogo partija pod ekstremnim stresom i očigledno nisam bio potpuno fokusiran“, rekao mi je Niemann u video pozivu početkom aprila dok se oporavljao kod kuće u Londonu. Amerikanac je izgledao blijedo i umorno s neurednim uvojcima koji su bacali sijenku na njegove sive oči, a ispod njih plavo-crni krugovi poput modrica. “Navikao sam da nastupam pod pritiskom, kada su sve šanse protiv mene.”

Hans Niemann je postao omražen od jeseni 2022. godine, kada ga je Magnus Carlsen, igrač broj 1 na svijetu, optužio za varanje. Sada, ako Niemann igra loše, njegovi rivali to uzimaju kao dokaz da je prevarant; ako igra briljantno, to samo pojačava njihove sumnje da se nekako oslanja na vještačku inteligenciju. Praktično je stavljen na crnu listu za većinu najboljih turnira. Čak je i pobjeda na Grenke turniru bila okaljana. Turnir ima dva nivoa: turnir na poziv za najelitnije igrače svijeta i Otvoreni turnir za amatere. Odbijen za prvi turnir, Niemann je morao da nagovara organizatore da ga prihvate na drugi, šaljući im 100 € samo da bi odgovorili na njegove mejlove i obradili njegovu registraciju.

„Sigurno imam mnogo veće planove za rehabilitaciju od jednog turnira“, rekao je Niemann, smješkajući se i vrteći se u stolici za igru sa visokim naslonom. Njegov idol je Bobby Fischer, jedini Amerikanac koji je ikada postao svjetski prvak, i Niemann je sebi postavio isti cilj. Na YouTube-u, gdje redovno objavljuje video zapise o svom napretku, nedavno je predvidio da će osvojiti krunu tačno 301 dan kasnije.

„Već sam to manifestovao“, kaže on u videu. „To sam ja, prorokujem u svom uobičajenom ludilu.“ Istovremeno, Niemann shvata koliko je skandal s varanjem ozbiljno zakomplikovao njegov san. „Mislim da niko ne može da raspravlja o tome da je moj život, prema objektivnim pokazateljima, uništen“, rekao mi je, spuštajući pogled sa kamere, sa glasom punim bijesa.

Kriza je počela u St. Louisu na Sinquefield kupu 2022., na kružnom turniru od deset igrača koji je jedan od najprestižnijih turnira u Americi. Niemann se tu prvi put takmičio, a u trećem kolu je igrao sa Carlsenom. Ovaj 33-godišnji Norvežanin je bio na prvom mjestu više od deset godina, pored toga imao niz pobjeda bez presedana od 125 partija, a smatraju ga i najvećim igračem u istoriji igre. U St. Louisu, Niemann je šokirao sve postižući rano prednost i to crnim figurama, što je obično teško. Carlsen je zurio u tablu, prebacujući dlanove sa brade na čelo, kao da mu je mozak postao pretežak za vrat. Niemann je žvakao gumu i izgledalo mu je dosadno.

Njih dvoje su bili u sigurnoj, izolovanoj prostoriji. Jedino prisutne osobe bili su Al Lawrence, generalni direktor US Chess Trust-a, i nekoliko pojedinaca koji su radili na turniru, uključujući poznatog šahovskog fotografa Lennarta Ootes-a. Pred kraj partije, Carlsen je ustao, prišao Ootesu i optužio ga da je pomagao Niemannu, rekavši da je vidio „očigledan znak“. Bilo je to zapanjujuće kršenje pristojnosti bez dokaza kojim bi potkrijepio optužbu. „Možete isto tako da optužite direktora turnira za varanje“, rekao je Lawrence. (Kada sam zamolila Carlsena da razjasni svoje sumnje, njegov otac Henrik je odgovorio nizom mejlova prepunim uvreda. „Očigledno ste naučili vrlo malo“, napisao je. „Pričate gluposti. Slučaj je zatvoren. Ne kontaktirajte ponovo nas.”) Carlsen je ponovo sjeo i, nakon 57 poteza, predao partiju.

Sledećeg dana, Carlsen se povukao sa turnira i snažno insinuirao svojim pratiocima na društvenim mrežama, kojih je više od milion, da je Niemann varao u partiji. Ovo je bila daleko najuzbudljivija stvar koja se dogodila u šahu u poslednjih nekoliko godina, a nedostatak informacija – uključujući i od Niemanna, koji je izgledao nesposoban da objasni razmišljanje iza nekih poteza koje je odigrao – omogućio je procvat divljih teorija.

Jedan uticajni velemajstor i strimer je spekulisao o tome da je Niemann mogao koristiti elektronske analne kuglice koje vibriraju s preporukama šahovskog programa vještačke inteligencije. Iako je to bila samo šala, postala je viralna, posebno nakon što se Elon Musk uključio citirajući Šopenhauera: „Talenat pogađa cilj koji niko drugi ne može da pogodi, genije pogađa cilj koji niko ne može da vidi (jer je u tvom zadnjem dijelu).“

Pokušavajući da umiri spekulacije, Niemann je dao intervju i priznao neke prošle grijehe, priznajući da je varao na internetu kada je imao 12 i 16 godina. Objasnio je da mu je prijatelj došao s iPadom i govorio mu poteze iz šahovskog programa. „Samo sam želio da budem bolje rangiran kako bih mogao da igram protiv jačih igrača,“ rekao je. Zakleo se da nije varao od tada i nikada uživo, u takozvanim partijama za šahovskom tablom. „Ako žele da se potpuno skinem, učiniću to,“ dodao je. „Nije me briga jer znam da sam čist.“ Ali malo ko je bio sklon da mu vjeruje. Mjesec dana kasnije, Chess.com, najpopularnija platforma za šah, objavila je izvještaj u kojem se navodi da, iako nema konkretnih dokaza da je Niemann ikada varao u partijama uživo, njihova algoritamska i statistička analiza pokazuje da je „vjerovatno varao u više od 100 online šahovskih partija, uključujući nekoliko događaja sa nagradnim fondom.“

To je bilo prije više od godinu i po dana, a Niemann se još uvijek smatra prevarantom. (Musk nastavlja da tvituje o stvarima o zadnjici.) Ipak, Niemannov izvještaj su u velikoj mjeri potvrdili zvaničnici turnira i šahovski statističari, koji nisu pronašli nikakve indikacije da je prekršio pravila na Sinquefield kupu ili bilo kojem drugom takmičenju uživo. Niemann je pokrenuo tužbu od 100 miliona dolara za klevetu protiv Chess.com i Carlsena; nagodili su se njim van suda, priznajući da nema „odlučujućih dokaza“ da je igrao nepošteno u partijama- preko- table. U decembru je FIDE, najviše upravljačko tijelo u šahu, zaključilo istragu o kontroverzi koja nije otkrila ništa sumnjivo u Niemannovoj igri na bilo kojem turniru uživo u prethodne tri godine. FIDE je takođe proglasila Carlsena krivim za povlačnje sa Sinquefieldovog kupa „bez valjanog razloga“ i kaznila ga sa 10.000€.

Postoje tri oblasti u kojima naučnici vjeruju da postoje vunderkindi: matematika, muzika i šah. A sa stanovišta Niemannovih najranijih i najvatrenijih pristalica, njegova priča je o moćnim ljudima koji pokušavaju da unište jednog od najjačih igrača njegove generacije zbog grešaka koje je napravio kao dijete. „Hans je najveći talenat od Bobija Fišera“, kaže Šernaz Kenedi, koja je bila Fišerova prijateljica i menadžerka i koja je zaposlila Niemanna da predaje u njenoj šahovskoj školi. „Nema potrebe da vara. I biće svetski šampion. Kažem vam: Od sve djece koju sam godinama podučavala, ovaj momak zaista ima ono što je potrebno.“

Ipak, talenat možda neće biti dovoljan da rehabilituje Niemanna. Dugo prije skandala, bio je ozloglašen zbog svog nestabilnog ponašanja i široko neomiljen. Igra s izrazom bika koji se sprema za napad: sirovi bijes se vidi dok se mršti, oči su mu širom otvorene, nozdrve raširene. Prenosi uživo njegovih partija često završavaju s Niemannom koji vrišti i lupa po svom računaru, čineći da zvučnici eksplodiraju, a veb kamera pada u vrtlogu svjetla. U jednom videu, komšija bijesno lupa na njegova vrata, psujući ga zbog buke. U drugom, monitor za praćenje otkucaja srca uživo skače na 163 otkucaja u minuti. „Kako sam ja ovoliko j….. dobar?!“ jednom je vrisnuo u euforiji. „Sveti Bože! Ja sam j….. najbolji!“

Nijemnovi trikovi ponekad mogu djelovati kao predstava. „Uživam u njihovoj patnji“, nedavno je rekao o svojim protivnicima, zvučeći poput negativca iz B-filma. „Nema prijateljstva na šahovskoj tabli. To je kontinuirana, vječita igra šaha – do smrti.“

Niemann njeguje ovu nesimpatičan imidž čak i kada ga to košta saveznika koji bi mu možda inače pružili drugu šansu i kada se čini da mu činjenice idu na ruku. Negdje roditelji često ostaju uz svoju djecu čak i u odraslom dobu, Niemann je udaljen od svoje porodice i uglavnom sam. Nijemannovo nedavno ponašanje van table je uznemirilo mnoge u šahovskoj zajednici, koji primjećuju da je Fišer bio ne samo darovit već i povučen i mentalno bolestan. „Hans je izuzetno problematičan mladić. Jasno je da mu je potrebna pomoć, i ne mislimo na šah,“ kaže jedan vrhunski velemajstor. „Niko ne želi da mu nanese štetu. Nema potrebe. Uništavanje samog sebe je ono u čemu je najbolji. Priča o Hansu je tragedija.“

(Nastaviće se)

https://nymag.com/intelligencer/article/hans-niemann-chess-championship-cheating-scandal-interview.html