Intervju sa Nepomniachtchijem (9. nastavak)-Reforma


Junak rubrike „Razgovor u petak“ bio je Ian Nepomniachtchi

Intervju obavili: Yuri Golyshak i Alexander Kruzhkov

Reforma

— Kažete da bi se Karlsen mogao vratiti u slučaju reforme šampionskog meča. Postoje li neki znakovi za to?

Ian Nepomniachtchi– U narednih godinu-dvije – ne. Za deset godina nešto će se promijeniti, ne sumnjam.

– Šta će se desiti? Hajde da maštamo.

Ian Nepomniachtchi– Neka vrsta ubrzanja vremenske kontrole. Pokušaj da postane više televizijski format.

– Stvarno?

Ian Nepomniachtchi– I u snukeru je sve tiho i mirno, ima minimum događaja. Oko stola šetaju ljudi u prslucima i leptir mašnama. U isto vrijeme, rejting gledanja je visok!

Ako šahovski meč za svjetsko prvenstvo traje pet sati — teško je gledati. Sa mnom i drugim igračima već su se konsultovali više puta — šta se može promijeniti? Postoji velika želja da se krene ka televizijskom formatu. Koji ne podrazumijeva klasični šah u sadašnjem obliku. Druga stvar — klasični šah će biti ubijen teorijskim istraživanjima. Danas samostalna igra ponekad počinje od 30. poteza. Sve što je bilo pre, analizirano je i proučeno. Ako imate dobro pamćenja i marljivost, u otvaranju ste neranjivi. Računari su izračunali mnogo toga, mada ne kao u šaškama početkom devedesetih. Tamo su došli do žrebanja otvaranja od određenog trenutka.

  — Šta može da se promijeni u šahu?

Ian Nepomniachtchi– Žrebanje otvaranja nam za sada ne prijeti. Ali nismo toliko daleko od toga. Kao varijanta — tu je Fišerova varijanta  šaha. Žrebanje za početne pozicije. Takođe način da se izbjegne teorija i uživa u igri, a ne da dolazimo kao na ispit.

 – Recimo da odluka zavisi od vas. Šta bi uradili sa formatom šampionskog meča?

Ian Nepomniachtchi– Važno je unificirati  kontrolu vremena. Na svim turnirima! Ali takva da igra traje maksimalno četiri i po sata. A ne sedam. Zaista volim klasični šah, ali, nažalost, slabo je prilagođen televizijskom formatu, to je činjenica. Možete pogledati jednom godišnje. A na duge staze ne drži pažnju. Malo je događaja! Čekaš tri-četiri sata, pa tek onda kreće cajtnot — i često tek tada počinje „akcija“.

— Da li je u redu praviti ‘višeboj’ od svjetskog prvenstva u šahu?

Ian Nepomniachtchi– Može se određivati najboljeg u višeboju, to će biti zabavno, ali to je već drugi format. Neka pobijedi najuniverzalniji vojnik. Ali postoji 150-godišnja tradicija borbe za titulu najboljeg šahiste. Ona podrazumjeva samo klasičan šah. Da, uveli su „seriju penala“, pojavio se taj-brejk… U kojoj godini? U 2004. Kramnik i Leko su odigrali nerješeno, i šampion je zadržao titulu. Dakle, 2006. U meču Kramnika sa Topalovom.

(Nastaviće se)