Intervju sa Nepomniachtchijem (8. nastavak)-Carlsen


Junak rubrike „Razgovor u petak“ bio je Ian Nepomniachtchi

Intervju obavili: Yuri Golyshak i Alexander Kruzhkov

Magnus Carlsen i Ian Nepomniachtchi.

Carlsen

— Da li je Carlsen u brzopoteznom šahu -kralj?

Ian Nepomniachtchi– On igra veoma dobro. Osjeća se – uživa u tome. U suštini, on se fokusirao na brze šahovske partije i online turnire. Prestao je da radi mnogo na šahu. Možda mu nije interesantno, možda jednostavno ne želi.

– Igra samo za svoje zadovoljstvo?

Ian Nepomniachtchi– Baš tako. Rezultati u klasičnom šahu primjetno mu zaostaju za prethodnim godinama. Tako je Caruana prošle godine u klasičnom šahu igrao mnogo bolje nego Carlsen.

— Da li Norvežanin i dalje pobjeđuje?

Ian Nepomniachtchi– Naravno. U rapidu i blitzu osvaja skoro sve turnire na kojima učestvuje. Ali u klasičnom šahu nije tako efikasan kao ranije.

— Mislite li da se neće vratiti u šampionski ciklus?

Ian Nepomniachtchi– U sadašnjem formatu – teško. Ako smisle lukavi hibrid koji uzima u obzir ‘triatlon’, zašto ne? Sadašnji Carlsen je zainteresovan samo za rad za šahovskom tablom, ali ne i van table. Ali danas moramo puno raditi van table. Proučiti otvaranja, upamtiti, održavati takozvanu taktičku viziju. Taj proces mu je postao dosadan. Magnus je odigrao pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Opterećenje je bilo ogromno!

— Zar je nemoguće živjeti za svoje zadovoljstvo u takvom režimu?

Ian Nepomniachtchi– Izuzetno teško. A Magnus pokušava da živi za svoje zadovoljstvo, koliko ja shvatam.

— Da li je vama  prerano da se prilagodite takvom režimu?

Ian Nepomniachtchi-— Sada postoji veoma zamršen sistem selekcije za turnir kandidata. Nije da je ‘mrtvorođen’ sistem, ali… Prethodni je bio adekvatniji. Uslovno  govoreći, prvih 20 ljudi u rejtingu igralo je između sebe u etapama “Grand Prix”. Sad su smislili nekakav demotivišući sistem. On je pogodan za mlade velemajstore koji igraju tokom čitave godine. One koji imaju previše snage i želje.

Još uvijek mi je teško da razumijem novi sistem. Malo sam zbunjen. Češkam se po glavi. Ove godine imam kalendar takmičenja na ljeto. Stalno igram od kraja juna. Još u decembru je Svjetsko prvenstvo u rapidu i blic-u. To je sve za sada.

— Nije najteži raspored.

Ian Nepomniachtchi– Tako je primamljivo živjeti u laganom režimu  rada, bez velikih opterećenja i stalnih zadataka. Sa jednim „ali“.

Kojim?

Ian Nepomniachtchi– Ako ste već prošli čitav put. Postali  svjetski šampion. Ali ne u mojoj situaciji.

(Nastaviće se)