B.S.Vajnštejn „Lovuški Ferzberi“ -Kodeks časti (5.nastavak)


Nisu isti topovi

— Ispričaću vam još jednu zanimljivu priču u kojoj je učestvovao Gračev. Jednom prilikom na turniru Teplov, igrajući s njim, pozvao je sudiju i izjavio da će sada odigrati potez Te2—Te1 i da će biti trostruko ponavljanje pozicije. Gračev je tvrdio da ponavljanja nema: figure zaista stoje na istim poljima kao i prethodno, posebno topovi stoje na c1 i e1, ali to nisu isti topovi. Tokom partije napravljeni su potezi Tc1—c2, Tc2—e2, zatim top e1 je otišao na c1, i, na kraju, top e2 je otišao na e1. Dakle, iako se figure nalaze na istim poljima, ali to su drugi topovi – znači, pozicija se nije ponovila! Počeli su provjeravati po formularu, i zaista – to nisu bili isti topovi. Sudija, već upoznat s ​​situacijom,

postajao je još nervozniji. Kako postupiti?

Gračev je u međuvremenu razvijao svoju ideju:

— Zamislite da smo se ja i Teplov tokom partije zamijenili mjestima – on je sjeo za crnog, a ja za bijelog. Prema vašem mišljenju, treba li to smatrati ponavljanjem pozicije? Pa ipak, isti partneri sjede na istim stolicama, kao što je rekao pjesnik: ti si partner, ja sam partner, mi smo obojica partneri. Zar zaista mislite da se situacija ponovila? Ako bih ja sjeo na njegovo mjesto, odmah bih se predao, i kraj priče, ali on je smislio remi… Isto tako je i na tabli. Na e1 je bio top, sada opet stoji top, ali to nije isti top! On ima druge namjere, druge interese, druga raspoloženja…

Дa, a ti si veoma dobar, — dodao je, ne obraćajući se više sudiji niti topovima, već Teplovu. — Već je bilo vrijeme da počneš minoritetni napad, a ti si i dalje okretao svoje topove  kao djevojke na plesnom podijumu… Zašto me sramotiš, bolje pogledaj na sat! Jer tvoje vrijeme ističe.  Dobro, neka bude remi, inače će ti sada zastavica pasti.

Predali su formulare sudiji, a on je otvorio šahovski kodeks. Tamo piše: „Pozicija se smatra ponovljenom ako figure istog naziva i boje zauzimaju ista polja i ako su mogućnosti igranja tih figura iste (tj. ako za vrijeme ponavljanja pozicije nije izgubljeno pravo na rokadu ili en passant)“.

— Eto vidiš, — rekao je sudija, — figure su istog naziva, ali nisu iste figure! Znači, Teplov ima pravo tražiti remi.

— Ja to znam od samog početka. Čitao sam kodeks još od djetinjstva i savjetujem vam da ga pročitate kad vam se pruži prilika, a ne za vrijeme turnira.

Mat sa lovcima iste boje

— Vi ste rekli, Boris Samojloviču, da su u šahovskom kodeksu predviđene čak i najrjeđe situacije. A koju situaciju smatrate najnevjerovatnijom?

— Najnevjerovatnija situacija? Hm-hm… Pa, vjerovatno ovu. U kodeksu piše da se partija proglašava remijem u situaciji gde je mogućnost pobjede isključena. I nabrajaju se takvi slučajevi: kralj protiv kralja, kralj protiv kralja sa lovcem ili konjem, kao i — slušajte pažljivo! — kralj sa lovcem protiv kralja sa lovcem kod lovaca iste boje. — Čudno, zašto samo kod slonova iste boje? — reče razmišljajući Sergej. — Pa, raznobojni lovci su uopšteno stekli reputaciju remi partija…

— Stvar je u tome, Sergej, da kod kraljeva sa lovicma iste boje ne postoji matna pozicija. Pa, pogledaj: ako su, recimo, lovci crnopoljci i kralj stoji na crnom polju, uvijek ima bar dva bijela polja za bjeg od šaha, a neprijateljski kralj ne može zauzeti oba bijela polja. Ako pak postoji bjelopoljni lovac, to jedno bijelo polje može oduzeti kralju, a drugo – zauzeti sopstveni lovac.

— Međutim, u praksi takvih slučajeva navjerovatno nije bilo, — rekao je Sereža.

— Ako Gračev sazna ovo pravilo, — odgovorio sam ja, — sigurno će nešto smisliti! — A kralj sa konjem protiv kralja sa konjem nije obavezno remi?  I nejasno je zašto se takva situacija ne pominje u kodeksu.

— Zar je ovo zaista očekivani remi? Hajde da vidimo:

-Nastaviće se-