Kako je Gukeš postao favorit za osvajanje krune


Portret indijskog genija

Indijski šahist Gukesh Dommaraju pobjedio je na  Turniru kandidata

Piše: Timur Ganeev
Zamjenik načelnika Odjeljenja za sport “SE”

Gukesh Dommaraju
Fotografija FIDE

17-godišnji vunderkind mogao bi završiti 2024. na šahovskom tronu.

Nakon brilijantne pobjede Gukesha Dommaraju-a na Turniru kandidata 2024., svijet šaha priča samo o 17-godišnjem talentu iz Indije, koji bi do kraja godine mogao postati 18. svjetski prvak. Ding Liren je spreman da prihvati izazov, datum meča je već objavljen, ostaje samo da se odredi lokacija. Pogledaćemo izbliza put ka uspjehu Gukeša, koji je šah počeo da igra prije samo 10 godina.

Magnus kao uzor

Zanimljivo, Gukesh i pobjednica Turnira kandidata za žene 2024. Tan Zhongyi rođeni su istog dana – 29. maja, sa razlikom od 15 godina. Dommaraju je rođen u Čenaju u porodici doktora: otac mu je otorinolaringolog, a majka mikrobiolog. Dijete je naučilo da igra šah relativno kasno, sa 7 godina – to je bio izborni predmet u školi. Vannastavna aktivnost ubrzo se pretvorila u strast. Za samo nekoliko godina Gukesh je sukcesivno postao pobjednik Azijskog prvenstva, a zatim i Svjetskog prvenstva. Ispunjava sve uslove za međunarodnog majstora, a zatim i velemajstora sa 12 godina, 7 mjeseci i 17 dana, samo 17 dana manje od prethodnog dostignuća Sergeja Karjakina (sada, uzimajući u obzir rekord Abhimanyua Mishre, Dommaraju je treći u redovima najmlađih šahovskih velemajstora).

Gukeš je imao priliku da obori rekord, ali nije uspio da osvoji treći velemajstorski bal na turniru u Sidžesu u Španiji. Međutim, u jednom intervjuu, dijete je, sa nevjerovatnom razboritošću za svoje godine, reklo da pošto Magnus Karlsen nije bio najmlađi velemajstor u istoriji, a ipak je postao  najveći borac na turnirima i mečevima, onda je sve u redu!

Nakon prvih velikih uspjeha, dječakov otac napušta ljekarsku praksu i sve svoje napore usmjerava na karijeru sina. Majka je nastavila da radi, ali je bila zadužena za fizički trening mladog talenta u porodici, provodeći sate igrajući badminton sa dečakom.

Gukeša je finansijski podržala njegova škola šaha, Velammal Vidyalaya, koja je takođe obezbijedila svog profesionalnog sportskog menadžera. Sam mladi šahista je primjetio da je od malih nogu koristio laptop – uvijek se pažljivo pripremao za partije, analizirao kreativnost svojih protivnika. Dugi niz godina mladi velemajstor Vishnu Prassana radio je sa zvijezdom u usponu.

„Naučio je da se nosi sa porazima“, napominje Prassana u intervjuu za Chessopen.ru. „U početku je uvijek loše reagovao, ali je vremenom mnogo bolje naučio da kontroliše svoje emocije. Sada, posle bilo kakvog neuspjeha, ne treba mu mnogo vremena da povrati moralnu snagu… Nije slučajno što se Gukeš mnogo promijenio u Torontu posle poraza od Firouzje i to je i sam rekao.

Godine 2019., nakon osvajanja titule velemajstora, Gukesh postaje jedan od najpoznatijih mladih šahista na svijetu, ali već 2020. počinje pandemija – zvijezda u usponu je prisiljena da puno igra na internetu. Mladi Indijac je osvojio Gelfand Challenge, u kojem su se za pobjedu nadmetali vrhunski talenti tog vremena, te se više puta istakao na Chess.com turnirima.

Sakupivši snagu i znanje i čekajući trenutak kada će šahisti imati priliku da se vrate za tablu, Dommaraju pravi meteorski uspon, prvo sa 2600, a potom i sa 2700.

Na šahovskoj olimpijadi 2022. postao je prava senzacija: igrajući za drugu, omladinsku reprezentaciju Indije, počeo je turnir sa rezultatom 8 od 8! Indija-2 je pobijedila favorite iz SAD i završila ispred glavnog indijskog tima i mnogih velikana na tabeli. Gukesh, Praggnanandha, Nihal, Adhiban i Sadhwani su na kraju završili sa bronzanim medaljama.

Takođe 2022. godine, na jednom od turnira (Aimchess Rapid) serije zvjezdanih raid turnira na Internetu, održanom na inicijativu Magnusa Karlsena, indijski velemajstor je uspio da pobjedi svjetskog šampiona – Gukeš se pokazao kao najmlađi šahista koji je uspio da pobedi nosioca titule svjetskog šampiona, iako se to desilo sa rapid vremenskom kontrolom.

Dommaraju je igrao na najjačim super-turnirima našeg vremena, na primjer, u Dizeldorfu 2023. podijelio je 1-3 mjesto sa Ianom Nepomniachtchijem i Levonom Aronianom, ali je završio na drugom mjestu u tajbrejku, ostavljajući Aroniana ispred. Indijski velemajstor je od 2023. godine svrstan među dvadeset najboljih šahista svijeta, a 2024. došao je njegov najbolji čas.

Pretjerano samopouzdanje

Iako se Gukeš skoro nije kvalifikovao za turnir kandidata. Bio je drugi nakon Aniša Girija u kategoriji FIDE Ciklusa (prema poenima koje su osvojili šahisti isključivo 2023.). Ali, krajem decembra neočekivano je u Čenaju organiziran kružni turnir (nije bio u kalendaru FIDE, ali su na njemu i dalje igrali mnogi jaki šahisti, uključujući Levona Aroniana i Sanana Syugirova), koji je pomogao Gukešu da pretekne Girija. Da bi ponovo preuzeo vođstvo, reprezentativac Holandije, Giri, morao je na Svjetskom prvenstvu u rapid šahu u Samarkandu da igra mnogo jače od 17-godišnjeg Indijca (s obzirom da se partija u rapid turniru računa sa koeficijentom 0,6, postići to bilo bi izuzetno teško). Kao rezultat toga, velemajstori su osvojili isti broj poena (po 8,5 poena), a Dommaraju je dobio kartu za Toronto.

Krajem januara Gukesh se odlično pokazao na super-turniru u Wijk an Zeeu, gdje je zauzeo drugo mjesto, izgubivši u finalnom tajbrejku od Wei Yija (četiri učesnika su osvojila isti broj poena). Usprkos tome, prije turnira kandidata malo ljudi se kladilo na najmlađeg učesnika, uz napomenu da u tako jakoj konkurenciji ne bi imao dovoljno izdržljivosti. Ali Gukesh je zauzeo čisto prvo mjesto, u poslednjem kolu bez problema napravio remi koji mu je odgovarao sa Hikaruom Nakamurom  crnim figurama.

„Kako možete objasniti njegovu preveliko samopouzdanje? Čini mi se da postoje dva razloga. Prvo su godine”, napominje dvostruka šampionka SE u blicu Valentina Gunina. – Čini se kao da ga, na dobar način, nije briga. Gukesh nije pod pritiskom. Shvativši da ovo nije posljednji turnir kandidata u njegovoj karijeri. Ako ne uspješ sada, biće više šansi. U međuvremenu ću uživati na turniru. Drugo: stalno održavaju zajedničke kampove za obuku. Uobičajeno, kod njih pozovu Vladimira Kramnika ili Borisa Gelfanda i svi zajedno uče. Grupa od deset ljudi, uključujući čitavu elitu (Gukesha, Pragga, Erigaisi). Oni vjeruju da je to pravi pristup i da djeluje. Iskreno, ne mogu zamisliti Iana [Nepomniachtchi] da sada radi u grupi, a ne pojedinačno. Uostalom kao i naši drugi jaki igrači.”

Sada će Gukeš morati da igra meč sa 17. šampionom svijeta Ding Lirenom. On će se održati od 20. novembra do 15. decembra, rekao je generalni direktor FIDE Emil Sutovsky. „Ima zrelost koja je neuobičajena za njegove mlade godine i svoje jedinstveno razumijevanje pozicija“, prokomentarisao je pobjedu Indijanca u Torontu Ding Liren. – Ali imam prednost u ličnim susretima u klasičnim partijama. U svakom slučaju, biće to težak meč.“

Ding Liren i Gukeš Dommaraju.
Foto: Global Look Press

S obzirom na formu u kojoj je Ding Liren trenutno, ovo je najblaže rečeno. Sada gotovo svi stručnjaci predviđaju da će Gukesh lako vratiti krunu Indiji. Ali ni Dinga ne biste trebali otpisivati ​​unaprijed.

„Kina vrlo ozbiljno shvata šahovsku krunu, učiniće sve da je zadrže kod Dinga“, rekao je za “SE” selektor ruske reprezentacije Vladimir Potkin. “Imaće jako jaku podršku lokalnog saveza, najbolje trenere, sekundante. Kinezi su veoma mudri i uvijek daju sve od sebe za svoje igrače. Zato će meč sa Dingom biti veoma težak za pobjednika Turnira kandidata 2024. Definitivno neće biti  utakmica ‘na jedan gol’.”

Imajte na umu da Indija konnkuriše za domaćina ovog meča. Lokalni mediji javljaju da je najavljeno nekoliko potencijalnih država u kojima bi se događaj mogao održati, od Tamil Nadua (sa glavnim gradom Čenaji) do Telangane, gdje je održano Svjetsko prvenstvo u šahu 2002. godine.

Гукеш Доммараджу: победа в турнире претендентов 2024 — карьера индийского шахматиста. Спорт-Экспресс (sport-express.ru)