„Ding nema šanse protiv  Gukesha –biće to igra ‘na jedan gol’“-Kolumna Valentine Gunine


22.04.2024.

Valentina Gunina sumira rezultate turnira kandidata u šahu koji su se završili u Torontu, u noći sa nedjelje na ponedjeljak

Dvostruka svjetska šampionka u brzopoteznom šahu govori o razlozima uspjeha 17-godišnjeg Indijca u Torontu i problemima 17. svjetskog šampiona.

Takođe, Gunina daje prognozu meča za krunu, u kojem će Ding Lirenu biti suprostavljen Gukeš Domaradžu.

S jedne strane, prijatno je što se moja prognoza ostvarila i pobjednik turnira-2024 postao je Gukesh. S druge strane, žao mi je zbog Jana Nepomniachtchija, koji je gotovo čitav turnir bio u vođstvu, izbio na čelo sam u 11. kolu, ali nije izdržao na vrhu. Rekla bih ovako: vjerovatno je potrebno uraditi nešto posebno da biste osvojili turnir kandidata. U Ekaterinburgu je Jan počeo pobjedom nad Anišom Girijem, bio je korak ispred svih posle godinu dana (turnir je prekidan zbog pandemije. — Napomena „SE„). 2022. godine u Madridu završio je prvi krug sa rezultatom „+4“, iznenadivši svoje konkurente. U Torontu mu to nije pošlo za rukom. U poslednja tri kola trebalo je da ostvari jednu pobjedu. Lako je o tome govoriti iz Moskve, ali pobjediti praktično igrače istog kalibra — izuzetno je težak zadatak. Nije se složilo, to nije bio Janov turnir.

I po teoriji vjerovatnoće, ostvariti konačnu pobjedu bilo je katastrofalno teško. Tri puta nijednom šahisti  nije pošlo za rukom u istoriji da pobjedi na turniru kandidata.

Mada, po mom mišljenju, Nepomniachtchi je najtalentovaniji igrač svoje generacije i zaslužio je da postane svjetski šampion. Ali on se stalno bori sa sobom. To sam mu lično rekla. Ako bi Jan radio sa jakim sportskim psihologom, vjerovatno bi postigao više. Ali, kako znamo, tuđa duša tamno je carstvo…

Fabijano Karuana i Jan Nepomniachtchi
Foto FIDE

Još sam se kladila na Vaishali. Mnogi su mi tokom turnira govorili da sam napravila pogrešan izbor, ali pogledajte kako je predstavnica Indije završila na kraju. Pobjedila je pet partija zaredom. Da je turnir trajao duže, ne isključujem mogućnost da bi prestigla Tan Zhugyi. Iako, Kineskinja je, naravno, sjajna. Imala je veoma stabilan turnir. Nije paničila, gotovo je iskoristila sve svoje šanse. Bez malo sreće nije prošlo (posebno u partiji sa Ekaterinom Lagno), ali ništa ne ide bez toga.

Ali sa Hikaruom sam pogriješila. Govorila sam da je Nakamura spreman da napravi šou i da je malo vjerovatno da će biti konkurentan, s obzirom da rijetko igra klasičan šah. Ali Amerikanac je dokazao suprotno. Skoro je imao uzoran  drugi krug. Sve do poslednjeg kola je računao na pobjedu na turniru.

Ali Gukesh kao da se uopšte nije nervirao u poslednjem kolu sa Hikaruom, odigravši relativno lak remi  crnim figurama. Kako to može da se objasni? Čini mi se da postoje dva razloga. Prvo – to je uzrast. Imate utisak da mu je sve svejedno odnosno da nije opterećen. Gukesh ne osjeća pritisak. Svjestan je da ovo nije poslednji kandidatski turnir u njegovoj karijeri. U slučaju neuspjeha, biće još prilika. A za sada će samo da uživa u igri. Oni nije bio uznemiren. Sjećam se kako je Rameshbabu Praggnanandhaa  počeo da igra sa jakim velemajstorima sa 14 godina i nije se ustručavao. U šahovskom svijetu postoji takva šala: Koga god da izabereš od mladih Indijaca, svi će u budućnosti biti pristojni šahisti. Iz toga proizilazi drugi zaključak: stalno održavaju zajedničke kampove. Uslovno rečeno, pozivaju Vladimira Kramnika ili Borisa Gelfanda i svi zajedno vježbaju. Grupa od desetoro ljudi, uključujući čitavu elitu (Gukesh, Pragga, Erigaisi). Misle da je to ispravan pristup i da daje rezultate. Iskreno, ne mogu da zamislim da Jan trenutno radi u grupi, a ne individualno. Uostalom, kao i drugi naši jaki igrači-muškarci. Kod nas to iz nekog razloga nije prihvaćeno.

Sada će Gukesh igrati meč za svjetskog šampiona sa Dinom Lirenom. Ovdje imam nekoliko razmišljanja. Sigurna sam da će Ding, bez obzira na sve, odigrati ovaj meč. U Kini mu jednostavno neće dozvoliti da bez borbe odustane od krune. Lirenu će stvoriti odlične uslove, dati mu najjače sekundante i trenere.

Sedamnaesti svjetski šampion će dobiti super pripremu, ali ako sam ne bude spreman, izgubiće od predstavnika Indije.

 Nakon osvajanja titule u Astani, Ding je prestao da igra na vrhunskom nivou i izgleda kao blijeda sjenka sebe. Posle meča dugo nije igrao, zatim je priznao probleme psihološke prirode. Igrao je na nekoliko turnira, ali bolje bi mu bilo da nije. Bilo je teško gledati njegovu igru u Vajk-an-Zeeu-2024. Vidljivo je da mu je jako teško da nosi teret svjetskog šampiona. Ne može to svako da izdrži.

Valentina Gunina zahvaljuje DobroFON-u na podršci ove godine.

Итоги турнира претендентов по шахматам: колонка чемпионки мира Валентины Гуниной. Спорт-Экспресс (sport-express.ru)