Ceremonija zatvaranja Turnira kandidata u Torontu


FIDE Turniri Kandidata 2024: I to je to!

Utorak, 23. aprila 2024.

FIDE Turnir kandidata, koji je tri nedjelje očaravao publiku, stavljen je zatvoren. Završna ceremonija održana je u hotelu 1 Toronto, prebivalištu igrača skoro mjesec dana.

Ceremoniju je vodio glavni sudija turnira, Aris Marghetis, i šarmantna Charlize Van Zyl, poznato lice sa FIDE emitovanja, gdje je vodila intervjue, davala retrospekcije i hvatala suštinu događaja za gledaoce širom svijeta.

Ceremonija je počela nacionalnim himnama domaćina, Kanade, i Međunarodne šahovske federacije. Aris i Charlize su potom iznijeli statistiku turnira, ističući online gledanost koja je dostigla milione i punu salu za gledaoce, što potvrđuju rasprodane ulaznice.

Video retrospektiva vratila je sjećanja na intenzivnih 14 dana takmičenja prije nego što je Vlad Drkulec, predsednik Šahovske federacije Kanade, stupio na scenu i održao inspirativan govor.

“Bio je to veoma sadržajan  turnir. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su to omogućili: sponzorima, porodici Scheinberg i FIDE što su ovaj događaj organizovali u Kanadi. Veoma smo zahvalni jer će nam pomoći da nastavimo da se razvijamo  nevjerovatnom brzinom. To je najuzbudljivija stvar koja je bila u Kanadi u poslednjih sto godina ili čak i više. Takođe bismo željeli da se zahvalimo članovima parlamenta koji su doprinijeli dobijanju svih viza baš na vrijeme, kao i armiji volontera koji su učinili ovaj uspješan događaj mogućim. Zahvaljujemo se svim igračima što su došli u Kanadu i priredili spektakl za čitav svijet,” rekao je.

Emil Sutovsky, generalni direktor FIDE-a, izrazio je svoju zahvalnost na bini, zahvaljujući porodici Scheinberg, glavnom sponzoru događaja, ljubiteljima šaha, volonterima i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog slavlja šaha.

“Ovo je zaista poseban trenutak za mene… U januaru 2023. godine najavili smo da će turnir biti održan u Torontu. Od tog trenutka smo počeli da se pripremamo. Bilo je to dugotrajno, ponekad i teško putovanje, ali ponosni smo što smo uspjeli da organizujemo ovaj događaj, i želim da se zahvalim svima koji su u tome učestvovali. Naravno, porodici Scheinberg za njihovu kontinuiranu podršku. Kao što znate, oni podržavaju jedan glavni šahovski događaj koji FIDE organizuje svake godine. Hotel 1. To je zaista posebno mjesto, i svi smo uživali ovdje. Nadam se da ćemo ponovo biti ovdje… Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svim volonterima. Bilo ih je mnogo. Gdje god da ste bili na ovom takmičenju, osjećali ste ovaj topli odnos. Volonteri su odigrali važnu ulogu u stvaranju ove jedinstvene atmosfere; puno vam hvala.”

Ceremonija dodjele nagrada je potom počela. Šampioni, Gukesh D i Tan Zhongyi, bili su počašćeni jedinstvenim trofejima izrađenim od drveta iz  Toronta, simbolizirajući njihovo dostignuće i trajnu povezanost sa gradom koji će ponijeti kući. Izvođenjem nacionalnih himni Indije i Kine odana je počast domovinama pobednika. Ceremonija se primakla  kraju, ostavljajući goste da uživaju u svečanoj večeri koja je usledila.

Sa mješavinom slavlja i dodira melanholije, FIDE Turnir kandidata 2024. i FIDE Ženski turnir kandidata 2024. su zvanično proglašeni zatvorenim, obilježavajući kraj izuzetnog poglavlja Ciklusa Svjetskog šampionata u šahu. FIDE Candidates 2024: And it’s a wrap!