“Imamo problema sa darovitim šahistima. Možda tamo gdje država pomaže ima i šaha?” Intervju sa osnivačem kanala Levitov Chess


(2. nastavak)

– Vi ste poslovna osoba. Da li vaš you tube kanal ima poslovni plan?

Ilja Levitov -Ne, naravno da je to samo hobi. Ne razumijem kako možete zaraditi novac igrajući šah. Vjerovatno to uspijeva samo platformi chess.com zbog velikog broja pretplatnika i organizatora otvorenih događaja, odnosno turnira na kojima svi mogu igrati uz upisninu.

Kako da zaradim na kanalu? Nema šanse! Kirsan Iljumžinov mi je jednom rekao da osoba koja dođe u šah mora biti spremna da u njega uloži. Prvo sam mislio da je to glupost, da su oni bez ideje, osrednji i zato ne mogu ništa da zarade. Ali došli su drugi ljudi, a rezultat je isti.

– Radili ste sa Iljumžinovom. Kakav je on čovjek?

Ilja Levitov – Bio sam njegov potpredsednik u FIDE. Da budem iskren, postojao je osjećaj ‘šaraškinove’ kancelarije. Kirsan nije radio ništa posebno, za sve su bili zaduženi Grk Makropoulos i njegovi drugovi. Imali smo i imamo normalne odnose, ali teško je to nazvati radom.

-Da li vam je pričao o vanzemaljcima?

 Ilja Levitov – Ne, očigledno je to samo za medije. U stvari, Kirsanove ideje za modernizaciju šaha nisu bile loše. A ono što je govorio 1990-ih danas je generalno relevantno. Ali nije imao nikakvu strukturu, bio je potpuni nered. U suštini, koristio je šah da razvije svoj biznis.

Sjajno, Levitov je imao zajedničkog trenera sa Nepomnjačijem! Ali Ilja je odustao od šaha – zaključio je da nema talenta

– Da li ste nekada profesionalno igrali šah?

Ilja Levitov – Hvala Bogu nisam. Jednog dana u ljeto 2002. slučajno sam kod kuće pronašao knjigu pod nazivom „Šah“. Napisala ju je osoba koja je kasnije radila za mene u federaciji – Viktor Požarski. Prije toga, kao normalno sovjetski dječak, naravno, znao sam kako se figure kreću, ali ništa više. A onda sam se zainteresovao i našli su mi  trenera.

Ispostavilo se da je to bio Sergej Kišnjev, tada već poznati specijalista, a sada je otišao s Ianom Nepomniachtchijem na meč za svjetskog šampiona. Dakle, Ian i ja imamo zajedničkog trenera, razumijete nivo, zar ne?

Da li je to slučajnost, ili ste uputili Kišnjeva na Nepomniachtchija?

Ilja Levitov -Haha, kakva slučajnost? Kišnjev je radio sa pokojnim Jurijem Dokhojanom, Kasparovljevim trenerom, i sa mnogim drugim poznatim šahistima. A on poznaje Jana još od prvog dana, a ja nemam ništa s tim.

Ali u isto vrijeme, Sergej Leonidovič je uvijek radio i s početnicima i s djecom.

Prve godine sam vrijedno radio sa njim, svaki dan po nekoliko sati. Izuzetno mi se dopao sam proces, njegove metode podučavanja. Ali postepeno su časovi prestali, jer sam shvatio da nemam talenta za šah.

– Kako ste to shvatili?

Ilja Levitov – Možete naučiti računati varijante, naučiti otvaranja, čak se mogu naučiti i završnice. Postoje šahisti koji dobro igraju sa ovim pripremama i čak ulaze među 50 najboljih na svijetu. Ali postoji i nešto kao talenat za šah. Kada pogledate tablu i vidite geometriju, odmah dobijete prave ideje…. Ja to nemam.

– Da li trenutno igrate partije na onlajn platformama?

Ilja Levitov –  Igrao sam neko vrijeme, ali onda sam shvatio da je to katastrofalna zavisnost. Ne želim da provedem čitav život tipkajući dugmad na telefonu.

– Ko je, po vašem mišljenju, prirodno najnadareniji ruski šahista?

Ilja Levitov – Vjerovatno Jan. Ima sjajan prirodni talenat, originalan. Generalno, sada imamo problem sa darovitim šahistima.

– Zašto je to tako?

Ilja Levitov –  Nemam pojma. Možda tamo gdje država pomaže ima i šaha? Ovdje sam napravio posebnu računicu: među 100 najboljih svjetskih šahista po rejtingu nalaze se 23 osobe rođene nakon 2000. godine. Pitanje: koliko je među njima Rusa?

– Pet ljudi?

Ilja Levitov –  Jedan! Andrey Esipenko. Iza njega su samo talentovana djeca koja nešto osvoje. Ali naša djeca stalno pobjeđuju, a onda negdje nestaju. Ko će igrati u reprezentaciji Rusije za deset godina, uopšte ne znam. Šah kao profesionalni sport u Rusiji umire.

Naš mladi velemajstor pobjedio je Magnusa Carlsena, idola s kojim se slikao kao dijete. To je postala senzacija
-Da li je ovo problem  federacije? Šta ona radi pogrešno?

Ilja Levitov –  A kakve veze ima federacija s tim? U Indiji, na primjer, vlada snažan procvat šaha, velemajstori se pojavljuju kao pupoljci na drveću u proljeće. Ali da li njihova šahovska federacija radi nešto posebno za ovo, nisam siguran…

I sam sam radio u federaciji 4 godine, i iskreno, nemam osjećaj da federacija može nekako uticati na pojavu šahovskih talenata. Ona, naravno, može spriječiti razvoj talenta, ali mi zapravo ne znamo odakle talenat dolazi.

Možda je to povezano sa visokim uslovima za ulazak u sport? Sada, da bi dijete igralo na ozbiljnom nivou, potrebna mu je stalna obuka sa trenerima, moćan kompjuter, putovanja… Ne može svaka porodica ovo da priušti.

Ilja Levitov – Dobro pitanje. Ali mislim da je šah relativno jeftin sport. U detinjstvu i adolescenciji dovoljan je običan računar. Trener je potreban, da, ali je potreban u svakom sportu. Ali ne trebaju vam nikakve uniforme, oprema, posebni uslovi za trening kampove.

Čini mi se da je rađanje talenata posledica opšte atmosfere u zemlji. Imamo otprilike istu stvar u svim oblastima. Na ovakvom tlu ništa ne raste. Iako je bilo sto puta gore živjeti u Sovjetskom Savezu, a talenti su se rađali…

Ovo je teško pitanje, brine me, mnogo razmišljam o tome. Ali šta ja lično mogu uraditi? Moj you tube kanal, čini mi se, pomaže ljudima da upoznaju svijet šaha, urone u njega, a možda će se neko ozbiljno zainteresirati za njega. Neka ovo bude moj doprinos.

(nastaviće se)