Carlsen poražen nakon što je igrao Poljsko otvaranje u Poljskoj


Magnus Carlsen je završio 1. dan turnira Superbet Rapid i Blitz Poljska na 7. mjestu nakon što je igrao igrao Poljsko otvaranje i izgubio od Poljaka Radeka Wojtaszeka. Poljski igrač br. 1 Jan-Krzysztof Duda remizirao je protiv Magnusa i savladao Aniša Girija i Bogdana-Danijela Deaca i preuzeo vođstvo sa 5/6, a na vrhu su mu se pridružili Wesley So i Levon Aronian.

Prema rejtingu svjetski igrač br. 1 Magnus Carlsen je uvijek veliki favorit za Grand Chess Tour rapid i blitz događaje, ali je u Varšavi počeo vrlo sporo (dva poena se dobija za pobjedu u rapidu i jedan za remi u brzopoteznom šahu).

U glavnom gradu Poljske trenutno vlada šahovska groznica……i nije bilo boljeg načina za početak nego sa domaćim šahistom Radekom Wojtaszekom koji je postigao šokantnu pobjedu nad bivšim svjetskim prvakom. Takođe nije bilo boljeg otvaranja,  nego igrati Poljsko otvaranje, 1…b5 protiv 1.d4. Moglo bi bolje da prođe protiv Raufa Mamedova, koji je jednostavno predao sa gađenjem kada je Magnus odigrao 1…g5 protiv njega prošle godine.

Magnus je sada otvoreno optužio svog sekundanta, Petera Heinea Nielsena. “Bilo je to nešto što je Peter predložio prije par dana i svidjelo mi se, sigurno, pa kad napraviš takav izbor otvaranja koji očito prilično povećava varijansu, a protiv nepripremljenog protivnika mislim da to nije tako loše, ali nažalost nisam se sjećao šta je trebalo da igram, a zatim je moja pozicija bila prilično loša na početku. Sumnjam da sam nakon toga imao neke šanse da se malo vratim, ali stalno bilo teško i on je zaslužio pobjedu. Poljsko otvaranje u Poljskoj nije uspjelo!“