„Nastupa konjica!“: Husari „živog“ šaha porazili Napoleonovu vojsku kod Kazanskog Kremlja


Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Piše: Oksana Romanova

21. maj 2023.

Na Centralnom stadionu, pod zidinama Kazanskog Kremlja, posebno za akciju “Noć muzeja”, po prvi put van Borodinskog polja, odigrana je “Besmrtna partija” šaha iz 1851. godine, čije su figure bile rekonstruktrukcije iz ruskih vojno-istorijskih klubova i pravi konji. Konje za veliku predstavu, kako je ranije objavio “Tatar-inform”, obezbijedila je konjička policija Kazana.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

„Na današnji dan se dešava mnogo događaja širom Republike Tatarstan, širom zemlje – danas je naša omiljena akcija „Noć muzeja“. Preuzeli smo veliki rizik: imamo obilazak dva muzeja – Nacionalnog muzeja Republike Tatarstan i predivnog muzejskog kompleksa “Borodino”.

Danas se Sabantui, naš tradicionalni tatarski praznik proslavlja na lokalitetu “Borodina”. A na našem trgu održana je rekonstrukcija događaja, koja se obično održava samo na trgu  “Borodino”, a po prvi put sve to odigrava u gradskim uslovima. Mislim da će biti veoma zanimljivo. Ovo je intelektualni šou – ne znam koliko je zanimljivo za djecu, ali nadam se da će se odraslima sigurno svidjeti “, rekla je ministarka kulture Republike Tatarstan Irada Ayupova prije početka partije.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Uloge figura „živog šaha“ igrali su članovi vojno-istorijskih klubova Rusije. Među njima su bili predstavnici Pereslavl-Zalesskog, Moskve i, naravno, Kazana. Ruska pješadija (bijeli pioni) bili su članovi Kazanskog vojno-istorijskog kluba „Arsenal„. Pješadiju najbolje vojske u Evropi početkom 19. veka (crni pioni) – predstavljali su člaovi Kazanskog vojno-istorijskog kluba “Vitez”. Na šahovskoj tabli koja je ucrtana na Milenijumskom trgu, nalazila su se i četiri dalekometna oružja (topovi), koji, međutim, nisu pucali tokom igre.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Besmrtna“ šahovska partija jedna je od najpoznatijih u istoriji šaha. Ona je priznata  kao najviši primjer romantičarskog šaha – u kojem se brzo donose odluke, efikasno napada i žrtvuju figure, a ne uranja se u duga razmišljanja prije igranja poteza. Partija  je odigrana 1851. između Adolfa Andersena i Lionela Kieseritzkog.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Rekonstruisana je kao  spektakularna predstava na inicijativu upravnika Muzeja “Borodinsko polje”, sa kojim je Narodni muzej Republike Tatarstan, kako prenosi “Tatar-inform”, potpisao ugovor o saradnji u februaru ove godine.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Velemajstori su igrali partiju na običnoj šahovskoj tabli, koja se prenosila na velikom ekranu. Voditelj je komentarisao šta se dešava – žive figure su se kretale po tabli prema tome kako je učesnik partije igrao. Drugim riječima, potezi velemajstora  su odigrani na ogromnoj šahovskoj tabli, u koju su pretvorili trg.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

“Na šahovskom terenu – pobjeda ruske vojske! Tri puta „Ura!“ – oglasio se voditelj kada je Francuz konačno poražen od ruskih husara.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

“Želim da se zahvalim svima što ste ovdje. Velika je čast doći u Kazanj i pokazati vojno-istorijski muzej bitke kod Borodina u Kazanju. On se nalazi veoma daleko od Kazanja i čuva uspomenu na mali segment istorije, a tema Noći muzeja ove godine je „Istorija i priče“, rekao je Igor Kornejev, direktor Muzeja “Borodinsko polje”.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

Zahvaljujući „šahu uživo“ – glavnom obilježju „Noći muzeja“ ove godine – Nacionalni muzej Republike Tatarstan proširuje muzejski prostor, što znači da postaje pristupačniji, zanimljiviji i popularniji, rekla je Alisa Vjatkina, generalna direktorka Narodnog muzeja Republike Tatarstan.

Foto: © Mikhail Zakharov / Tatar-inform

“Prenosimo naše događaje i iznosimo našu istoriju iz muzeja. Sada ljudi mogu ne samo doći u muzej da se upoznaju sa istorijom, već i da o njoj uče na gradskim lokacijama, na javnim prostorima. Ovo je super, ovo je novi format rada i biće veoma tražen i blizak ljudima “, izrazila je uverenje Vjatkina.

Foto reportaža: Mikhail Zakharov

https://www.tatar-inform.ru/news/losadyu-xodi-u-kazanskogo-kremlya-gusary-zivyx-saxmat-razbili-armiyu-napoleona-5906705?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fsearch%3Ftext%3D