Carlsen igra protiv Dude i Wojtaszeka na početku GCT  turnira u Poljskoj


Wesley So igra protiv Magnusa Carlsena prvog dana
| foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Magnus Carlsen će igrati protiv Poljaka Radeka Wojtaszeka i Jana-Krzysztofa Dude, kao i Wesleyja Soa, jer Superbet Rapid i Blitz Poljska počinje u nedjelju, 21. maja u Varšavi. Dugo očekivani okršaj između starog svjetskog prvaka i novog Ding Lirena je odložen, jer se Ding razumljivo izjasnio iscrpljenim, a zamijenio ga je Levon Aronian.

Superbet Rapid & Blitz Poljska sa 10 igrača je drugi događaj na Grand Chess Tour-u 2023. i prati poznati obrazac od tri dana rapid šaha (25+10), gdje se igrači međusobno sreću za tablom po  jednom, a zatim dva dana blitz-a (5+2) gdje se igrači međusobno sreću za tablom dva puta. Parovi su sledeći:

Događaj u poljskoj prestonici Varšavi uveliko je promovisan, sa plakatima na autobuskim i tramvajskim stanicama širom grada.

Na dan svečanog otvaranja upriličen je događaj pored tržnog centra pored glavne železničke stanice, u samom srcu grada.

Džinovska šahovska tabla

Rapid šah postaje teži sa velikim figurama
| foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Dvorac kulture

Dvorac kulture i nauke je najprepoznatljivija moderna zgrada u Varšavi
| foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Igrači su se pojavili na ždrijebanju i simultanci.

Igrači i pješaci

Svako dobija pješaka!
| foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Simultanka Magnusa Carlsena

Prilika da se igra sa igračem po rejtingu broj 1 na svijetu |
foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Bilo je jakih igrača sa obe strane table.

Jedno pitanje koje je delikatno postavio Anish Giri odnosilo se na šišanje.

Anish Giri@anishgiri
Organizator je igrače smjestio u hotel sa frizerskim salonom u holu. Pitam se zašto
.

Ali kao što smo vidjeli, Magnusova kosa je samo rasla i rasla. Dobra vijest je, međutim, da on nema namjeru da napusti šah zbog pokera ili bilo čega drugog.

Carlsen je prokomentarisao:

“Nedavno sam igrao neke poker turnire. Nemam nikakvu namjeru da se time bavim, to je bilo samo iz zabave, i nisam baš dobar u tome, ali mi se sviđa. Što se tiče svjetskog prvenstva u šahu, ne planiram da se takmičim na tim događajima u bliskoj budućnosti, ali to ipak ne isključujem. Što se tiče budućih planova, volim da igram šah i nastaviću to da radim od sutra!

Magnus je jedan od pet ‘džokera’ u akciji, a poljski navijači neće dugo čekati da ga vide u borbi protiv najboljih domaćih igrača, Jan-Krzysztofa Dude i Radeka Wojtaszeka.

Zanimljivo je i da Magnus igra protiv tri rumunska igrača poslednjeg dana, iako su Kiril Ševčenko (iz Ukrajine) i Richard Rapport (iz Mađarske) promijenili federacije zbog velikodušnih ponuda da podrže njihove karijere.

Levon Aronian

Levon Aronian zamijenio Ding Lirena u Varšavi
| foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

Ovo će biti prvi turnir na kojem Magnus Carlsen igra nakon odustajanja od odbrane titule svjetskog prvaka, a prvobitno smo trebali vidjeti tri partije između Magnusa i novo krunisanog svjetskog šampiona Ding Lirena. Razumljivo je, međutim, da je Ding želio odmor nakon što je posle šampionskog meča igrao teški turnir u Bukureštu, što je dalo šansu Levonu Aronianu, koji prvi put od 2015. godine nije regularan učesnik na Touru.

To nije čitava šahovska aktivnost koja nam sledi, pa su Hikaru Nakamura, Alireza Firouzja, Fabiano Caruana i Nodirbek Abdusattorov su izraziti favoriti na ChessKid Cup, 3. događaju na Champions Chess Tour-u od 2 miliona dolara, koji počinje u ponedjeljak u 17:00 CEST.

Ponovo postoje na turniru tri dvostruke eliminacije i sve partije možete pratiti uživo ovdje na chess24!

https://new.chess24.com/wall/news/carlsen-faces-duda-and-wojtaszek-as-polish-gct-begins?fbclid=IwAR3d85Cpzwh3cYbVKPPY9g8xLfgzFhzcSHSYqaxgE52JZmys7Fgd17RmTwQ