Slovenija ima 18-godišnjeg šahovskog velemajstora


Piše: Janez Usenik

Slovenački ljubitelji šaha dobili novog heroja. Jan Šubelj je na Evropskom prvenstvu u Srbiji ispunio poslednju normu za titulu velemajstora. Ovu titulu nosi manje od dvije hiljade aktivnih šahista širom svijeta, a Šubelj je osvojio i prije nego što je završio srednju školu. Sa samo 18 godina ima perspektivu da se u budućnosti uključi u svjetsku šahovsku elitu.

Velemajstori su šahisti koji barem jednom pređu međunarodni rejting od 2.500 poena svrstavajući se tako među 1.000 najboljih na svijetu, a tri puta moraju ostvariti dobar rezultat na jakim međunarodnim turnirima. Prvi slovenački velemajstor bio je Milan Vidmar 1911. godine, tada još austrougarski šahist. Jan Šubelj je sa 18 godina najmlađi Slovenac kome je to pošlo za rukom.

Šahovsko udruženje je veoma optimistično u pogledu budućnosti. Šubelj je samo jedan od onih koji su stigli do vrha. Šahistkinje ovih dana odlaze u Crnu Goru, odakle se Zala Urh može vratiti kao velemajstor u ženskoj kategoriji.

https://www.24ur.com/sport/slovenija-ima-18-letnega-sahovskega-velemojstra.html?fbclid=IwAR0pDltPvv5hBTpX-KVgLZ44PnuL06aI52V2jm44IMDyYRjqJlgZK_MdRuY