Gari Kasparov: “Teško da to mogu nazvati mečom za svjetskog šampiona”


Garry Kasparov igra protiv Iana Nepomniachtchija u Hrvatskoj | foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

13. svjetski prvak u šahu Garry Kasparov upitan je o predstojećem meču za svjetskog šampiona između Iana Nepomniachchija i  Ding Lirena, kada se pojavio tokom prenosa prvog dana Američkog kupa. On je meč od 14 partija u Kazahstanu nazvao „nekom vrstom amputiranog događaja“, objašnjavajući razliku u odnosu na situaciju iz 1975. sa, „Fišer je prestao da igra šah, Magnus nije!“

Garry Kasparov se pridružio u prenosu prvog dana Američkog kupa

Gari Kasparov je govorio tokom prenosa iz  Šahovskog kluba Saint Louis tokom prvih partija  Američkog kupa, sa jednom odlučujućom partijom u Open sekciji, pobjedom Hikarua Nakamure nad Semom Sevijanom, završenoj tokom intervjua.

Iako još uvijek nemamo službeni web sajt, jasan raspored ili precizno najavljeno mjesto igre, svjetski broj. 2 Ian Nepomniachtchi će igrati prvu partiju u meču za svjetskog šampiona protiv igrača br. 3 Ding Lirena u Astani za manje od tri nedelje, 9. aprila. Pobjednik meča postat će tek 17. neprikosnoveni svjetski prvak u istoriji šaha. Šta Garry misli o tom meču?

“Teško da to mogu nazvati mečom za svjetskog šampiona. Za mene bi meč za svjetskog šampiona  trebao uključivati najjačeg igrača na planeti, a ovaj meč to ne uključuje. Nisam ovdje da bih komentarisao  Magnusovu odluku, ali to je neka vrsta amputiranog događaja. Imam svoju istoriju sa FIDE, pa zato neću da mijenjam svoje gledište u vezi FIDE šampionata. Šteta što Magnusa tu nema i naravno da je meč između Nepoa i Dinga iako odlična predstava, ali nije meč za svjetskog šampiona.”

Garry je objasnio da igrači nisu krivi.

“To ne umanjuje dostignuća Nepo-a i Dinga, koji su se kvalifikovali fer i pošteno da odigraju ovaj meč, ali razlika od, recimo, 1975. godine, kada je Karpov postao svjetski prvak nakon što je Fischer otišao, sasvim je očigledna. Fischer je prestao da igra šah, Magnus nije. I zato je to veoma čudna situacija, posebno za Grand Chess Tour, jer ćemo za mjesec dana imati „Svjetskog šampiona“, a u isto vrijeme i najjačeg igrača na planeti, na istom turniru, ali možda je to ono što nam sada treba, neka senzacija i više uzbuđenja.”

To sugeriše da će Magnus Carlsen dobiti ‘vajld kartu’  za Superbet Chess Classic turnir u Bukureštu, u Rumuniji od 4. do 16. maja, kada će se Dingu i Nepou pridružiti redovni igrači turneje Alireza Firouzja, Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Fabiano Caruana, Jan-Krzysztof Duda i Richard Rapport.

S obzirom da Norway Chess slijedi 29. maja sa Magnusom Carlsenom, Alirezom Firouzjom, Hikaruom Nakamurom, Anishom Girijem, Wesleyjem Soom, Fabianom Caruanom, Shakhriyar Mamedyarovom, Nodirbekom Abdusattorovim, Gukeshom i Arianom Tarijem, to će biti ustvari mjesec dana za klasične super-turnire.

Garry je procijenio šanse Dinga i Nepoa:

“A izabrati mog favorita između ove dvojice? Ne znam. Obojica su veoma dobri igrači. Prije par godina, rekao bih Ding, ali sada nakon pandemije, mislim da je Nepo imao bolji nastup, a imao je i iskustvo igranja meča za svjetskog šampiona. Izgubio je taj meč, ali je stekao određeno iskustvo, i to mu vjerovatno daje malu prednost, mada mislim da je Ding vjerovatno stabilniji od Nepo-a. Mislim da je to veoma, veoma izjednačen meč.”

Kasnije u intervjuu Garija Kasparova je iznenadila  vijest da se Alireza Firouzja zanima za modu.

Alireza Firouzja brani titulu Grand Chess Tour šampiona | foto: Lennart Ootes

Garryjev prvi odgovor je bio:

“Ne vidim ništa loše u tome što Firouzja pravi brzu zaradu sa strane. Magnus je takođe uradio nešto tog tipa.”

Bio je više zbunjen kada je saznao da Firouzja umjesto toga izgleda pohađa časove modnog dizajna.

Nakon kratkog „vau!“, Garry je zaključio:

“Mi smo bili zauzeti drugim stvarima. Mogu da cijenim bilo koje druge aktivnosti izvan šahovske table, to je njihov izbor, ali ja ću ih gledati kako igraju na šahovskoj tabli!”

https://new.chess24.com/wall/news/garry-kasparov-i-would-hardly-call-it-a-world-championship-match?fbclid=IwAR1vrIi11aVOs8O-on-54MoqpF49IE_CP6OWp7y7_sEyqpqlbZs-ya6nWts