Valentina Gunina: Igram rulet u šahu


Međunarodni velemajstor Valentina Gunina govorila je u intervjuu sa dopisnicom Sovetsky Sport Darijom Savinovom o svom životu van šaha.

15. mart 2023.

– U Londonu ste na brzopoteznom šahovskom turniru pobijedili nekoliko muških velemajstora. Šta vam je pomoglo da pobijedite?

Valentina Gunina – Mnogo. Pomoglo mi je to što oni razmišljaju kao slonovi! Ali ozbiljno, kada žene igraju na muškim turnirima: brzi šah, blitz, onda se briše koncept superiornosti.

– Postoji li u šahu koncept – sreće?

Valentina Gunina – Kako da ne! Igramo rulet, samo ovdje još priprema igra važnu ulogu.

– Da li je bilo konfliktnih situacija sa sudijama?

Valentina Gunina – Ja lično ne pamtim takve događaje gdje sam učestvovala.

– Da li ste introvertna osoba?

Valentina Gunina – Pomalo. Ali ne toliko mnogo kao moj brat.

– Pored priprema i turnira  možete li naći vremena za sebe?

Valentina Gunina – Tu je najvažnija tehnika. To se zove ljubaznost, tako da se ne ljutim na sebe posle grešaka, već radije gledam sa trenerom gdje je napravljen propust.

– Kako izgleda vaš idealan slobodan dan?

Valentina Gunina – Ležim na maminom kauču sa svojim ljubimcima. Zašto kod moje mame? To je zato što je iz tanjira moje majke ukusnije. Takođe volim da šetam sa bratom. Gdje? Pa svejedno gdje.

– Koji su vaši hobiji osim šaha?

Valentina Gunina – Imam mnogo hobija! To su: šivenje goblena, i samoobrazovanje, volim istoriju i geografiju, idem u muzeje i putovanja. Kako ću nastaviti dalje? Kao u poznatoj anegdoti, ukratko, nisam udata.

Izvor: „Sovjetski sport“

https://www.sovsport.ru/chess/articles/2:1058722