„U prošloj godini nije bilo prihoda, već gubitak“Piše: Oleg Korneev

Pročitao sam februarski intervju najbolje šahistkinja Rusije i jedne od najjačih šahistkinja na svijetu.

Mnogo se govorilo o odnosu prema šahu u navodno šahovskoj zemlji, u kojoj stotine hiljada ljudi iz „ruske elite“, ne znaju gdje da potroše svoj novac.

I intervju je, opet, prvenstveno izazvao pažnju roditelja mladih šahovskih talenata. Dragi roditelji, razumijem da mnogi od vas vole nagrade vašeg djeteta, njegove pobjede nad drugim takmičarima, osjećaj pripadnosti velikoj istoriji šaha, ali i dalje ste svjesni da samo zarađuju profesionalne šahovske zvijezde. Na nivou prosječnog šahiste, kojih u svijetu ima na stotine hiljada, a to su i oni koji su nešto ispod prvih 15 imaju zaradu kao blagajnik u evropskom supermarketu.


Intervju sa Aleksandrom Gorjačkinom

-Razmišljate li o promjeni državljanstva i mjesta stanovanja? Neki šahisti to već mijenjaju. Priča se o nekom…

Aleksandra Gorjačkina– Znate, poslednjih šest mjeseci Ruska šahovska federacija me iz nekog razloga ignoriše. Prošle godine sam bila jedina bez sredstava…

– Zašto je bilo tako?

Aleksandra Gorjačkina – Ne znam (smije se). Mislila sam da su svi u istoj situaciji, ali prije Turnira kandidata sam saznala da nisu svi bili u istoj situaciji. Tražila sam pomoć oko turnira – i ništa nisam dobila. Prije toga je bilo prvenstvo Rusije, gdje sam željela da igram. Ali me nisu ni pitali i samo su me precrtali. Zbog ove globalne nepravde, misao za koju ste pitali proletjela mi je kroz glavu. Međutim, ona još nije stigla daleko.

– Znate li zašto ste vi u Šahovskoj federaciji Rusije došli u takvu situaciju?

Aleksandra Gorjačkina – Ne, ne znam.

– Prije nekoliko godina Aleksandra Kosteniuk se u intervjuu za Championship žalila na male nagrade na ženskim šahovskim turnirima i rekla da ni vrhunska šahistkinja ne  vozi Porsche Cayenne. Hajde da provjerimo. Evo vi ste vrhunska šahistkinja. Koji je vaš auto?

Aleksandra Gorjačkina – Osvojila sam Renault Kaptur u superfinalu prvenstva Rusije. On stoji kod kuće, moja mama se povremeno vozi u njemu. Ali nije joj bolji auto potreban, jer u Salehardu ne vozi mnogo, a u Moskvi je brže metroom.

– Teoretski, da li biste mogli da priuštite skuplji automobil?

Aleksandra Gorjačkina – U principu da, ako je godina uspješna, onda možete uštedjeti. Ali desilo se tako kod mene prošle godine – nije bilo prihoda, već gubitak.

https://www.championat.com/…/article-5003071-intervyu-s…