Iz šahovske istorije-Prvi engleski velemajstor


Piše: GM Rashit Ziatdinov

Prvi britanski velemajstor Tony Miles na turniru u Dubni 1976. godine.

Usprkos posebnom statusu Engleske kao jedne od kolevki šaha, do 1976. godine nije imala ni jednog svog velemajstora. Početkom 1970-ih, bankar Slater, isti bankar koji je jednom udvostručio nagradni fond u meču za Svjetskog šampiona Spassky-Fischer, odredio je specijalnu nagradu od 5.000 funti za prvog britanskog šahistu koji je osvojio ovu prestižnu titulu.

Majls nije mogao da se ne uključi u ovu trku, bio je spreman da igra na svakom turniru gde je bilo moguće osvojiti normu, a 1976. je otišao u Dubnu kod Moskve, što je u tom trenutku Englezu bilo teško i zamisliti.

Sekretar Engleske šahovske federacije, budući da je smatrao da Majls ide u zemlju koja nije naklonjena Englezu, zamolio je Tonija da pošalje telegram ako sve prođe kako treba. Nekoliko dana kasnije stigla je poruka. Sadržavao je tačno tri riječi: „Telegram. Tony Miles.”

Dodatak

Pobjedu na turniru sa 10 poena od 15 postigao je sovjetski velemajstor Vitalij Tseshkovsky (Omsk), koji je osvojio glavnu nagradu koju je ustanovio časopis “Nauka i život”. Na drugom mjestu je I. Zaitsev – 9 ½ poena (premašio je normu velemajstorskog rezultata); za visoka stvaralačka dostignuća nagrađen je nagradom časopisa „Znanje je moć“. Englez A. Miles postigao je veliki uspjeh: sa 9 poena osvojio je drugi velemajstorski bal u Dubni; za najbolji rezultat prikazan među stranim učesnicima, E. Miles je osvojio nagradu časopisa International Affairs. A. Gipslis, V. Savon i A. Suetin su također sakupili 9 poena, podijelivši 3.-6. mjesta sa A. Milesom.