Novo čitanje Hamleta kroz šahovsku igru


autor Zora Krstović

 07/12/2022 12:04

Uz veoma dobru posjećenost u sali DTV Partizan u Tivtu je održana promocija knjige tivatskog FIDE majstora Dragana Popadića „Kad figure ožive“. Promociju su organizovali Hrvatsko nacioanlno vijeće, Šahovski klub “Mimoza” i Centar za kulturu Tivat.

Na promociji su, osim autora, govorili Zvonimir Deković u ime izdavača Hrvatskog nacionalnog vijeća, Neven Staničić urednik knjige i recezent velemajstor Milan Draško.

“Dragan Popadić novinar, književnik pjesnik, koji se već oprobao u različitim formama, pisanju proze, poezije, basni, bajki. Piše o šahu ali kroz Šekspirove stihove. Ovo je zaista jedinstvena knjiga o šahu u moru šahovske literature. Iako nisam šahista uživao sam u ovoj knjizi od prve do posljednje stranice. Posebna vrijednost knjige su crteži Draganovog brata, Ljuba. Dva blizanca blagoslovljena su mnogim talentima, ja bih rekao, vjerojatno po zasluzi nekog od svojih predaka. Da knjiga izgleda baš ovako zaslužan je još jedan kulturni poslenik Neven Staničić, urednik knjige. Hrvatsko izdanje knjige je uredila i pripremila tajnica HNVa Ana Vuksanović. Ovu knjigu mi ćemo promovirati i u Hrvatskoj. Ovo je 54 knjiga koju izdaje naše Vijeće. Dragan je sav svoj profesionalni i intelektualni rad posvetio objektivnom odnosu prema ljudima, što nije bilo lako.. Zato biti izdavač takvom čovjeku je pravo zadovoljstvo.c Kao izdavać iznimno sam zadovoljan kako je knjiga opremljena. Draganu želim da piše i dalje, jer za njega će uvijek biti izdavača” – rekao je Zvonimir Deković.

“U ovu priču sam ušao kao Draganov prijatelj. Ivan Radulović i ja smo uredili knjigu. I poprilično smo zadovoljni sa onim što smo uradili. Nisam se začudio što je Dragan Popadić ubacio Šekspira u ovo razmišljanje. On je jedan od uvaženiih poznavalaca rada i djela Viljema  Šakspira Hamlet je posebna priča. On ima najduže monologe. Unutrašnja razmišljanja Hamleta dominiraju scenom. Tajanstvenost karaktera, motivi, žrtve o kojima razmišlja, dileme, analize, dvoumljenja – sve je to i u šahu. To šahista doživljava sa figurama u svojoj partiji. Dileme koje mi sa srane možda ne možemo razumjeti. Ovo je jedno novo čitanje Hamleta kroz šahovsku igru, što ovu knjigu čini jedinstvenom. Nadam se i zapaženom kod čitalaca, i to ne samo kod šahista. Na stranu pisanje najvažnije je čitanje” – kazao je Neven Staničić.

 “Vrlo je teško napisati šahovsku knjigu u današnje vrijeme a da budete originalni. To je veliki uspjeh. Draganu je to pošlo za rukom. On je svestrani stvaralac. Piše različitte knjige a sve su lijepe na svoj način. Čim mi je poslao tekst vidio sam da je ovo veoma originalno djelo. Djeluje kao utopija, a posreći se samo rijetkim autorima, Dragan je oživortvorio figure riječima, a njegov brat Ljuiban predivnim crtežima. Dragan obožava velikog Šekspira. Pitam se zar je moguće prikazati toliko citata kompatibilnih sa šahovskim pozicijama? Ostvario je podvigf udahnuvši život figurama koje opčinjavaju ljude širom svijeta. Dragan je iznad svega dobar čovjek, čiste duše koji sa radošćču pomaže drugima. Čovjek sa neispcrpnim zalihama pozirivne energije. S njim je uvijek lijepo. Prirodno je da takav čovjek piše knjige sa puno ljubavi. Uskoro će se pojaviit njegova nova šahovska knjiga “Poetika završnica”. Utisak je da on beskrajno vjeruje u lijepu riječ. On je meštar lijepe riječi. I ja zahvaljujem svima koji su pomogli da ova knjiga izađe na svjetlost dana” – istakao je velemajstor Milan Draško.

“Uživao sam pišući ovu knjigu. Pročitaš Hamleta pa pogledaš pozicije. Genijalni stvaralac i genijalna igra. Kriterijum koje pozicije odabrati je uvijek teško. Ja sam odabrao pozicije svjetskih pravaka, ali i crnogorskih igrača i profesionalaca i amatera. Knjigu sam  posvetio mom bratu blizancu Ljubu koji je nacrtao čudesne crteže za ovu knjigu. Moja podrška je moja porodica. Uz njih i prijatelje sve je lako. Kako ćete bez prijatelja, ne samo u pisanju, nego i u životu? Svaki autor je i siguran i nesiguran u sebe. Ali, kad ti prijatelji kažu da si na dobrom putu, to ti daje novi zamah da nastaviš sa pisanjem.

Zahvaljujem izdavaču HNVu, Centru za kulturu, mom Šahovskom klubu Mimoza, Nevenu Staničiću i Ivanu Raduloviću, recezentu Milanu Drašku, zatim Ani Vuksanović koja je prevela i priredila knjigu na hrvatskom jeziku. Svi su oni pomogli da se knjiga štampa i da bude ovako lijepa. Posebno se zahvaljujem svima vama koji ste večeras došli u slavu šaha i knjige” – kazao je Dragan Popadić.

Velemajsor Milan Draško pokazao je dvije zanimljive pozicije koje je Popadić uvrstio u knjigu.