Svjetsko ekipno prvenstvo 2022: Kina, Indija, Španija i Uzbekistan se plasirali u polufinale


Azerbejdžan, Francuska, Poljska i Ukrajina su eliminisani

23 nov 2022

Kada su šahisti, zvaničnici i navijači stigli na Trg Zapadnog zida u srijedu ujutro, vidjeli su preko stotinu etiopskih Jevreja kako slave Sigd. Turistički vodič Šuki Koen rekao je šahovskoj grupi: „Etiopski Jevreji su danas ovde u velikom broju, jer je Sigd praznik koji se održava jednom godišnje.”

Isto tako, FIDE Svjetsko ekipno prvenstvo se održava jednom godišnje. Nakon obilaska Starog grada, koji je uključivao i Davidovu kulu i crkvu Svetog groba, igrači i kapiten američkog tima spekulisali su o tome gdje bi se prvenstvo moglo održati sledeće godine. Možda će o sledećoj lokaciji prvenstva raspravljati Vijeće FIDE, koje će se sastati 25. novembra ovdje u Jerusalimu.

Desetine navijača prisustvuju svakom kolu FIDE Svjetskog timskog prvenstva 2022. Jedan od njih je Fernando Maar iz Toronta, Kanada. Iz unutrašnjosti dvorane za igru, Maar posmatra lica igrača i njihove poteze na ekranima. Drugi navijač je Mark Flaum iz Ašdoda, Izrael. Flaum preferira prostoriju za komentare više nego dvoranu za igru. Flaum je rekao: „Ne treba mi čak ni komentar, samo da sjedim pet metara od legende Vishy Ananda je fantastično. Pored toga, sviđaju mi se i komentari Almire i Vishy-ja jer ne koriste kompjutere. To je ljudsko razmišljanje.”

Menachem Wertheim, turistički vodič, posjetio je turnir jer ga je pozvao njegov prijatelj Moše Slav, predsjednik Izraelske šahovske federacije. Wertheim je bio počašćen što je ponovo vidio Ananda jer je igrao protiv Ananda na simultanci 2017. u Jerusalimu.

Na početku četvrtfinala takmičila su se trojica od 25 najboljih svjetskih igrača sa brzim rejtingom: Francuz Maxime Vachier-Lagrave (2775) je sedmi na svijetu. Azerbejdžanac Shakhriyar Mamedyarov (2747) nalazi se na 12. mjestu, a njegov saigrač Teimour Radjabov (2718) na 25. mjestu. Do kraja četvrtfinala eliminisani su timovi ove trojice vrhunskih igrača.

Četvrtfinale

1. kolo

Leontxo Garcia, novinar El Paisa od 1985. godine, udario je u gong za početak prvog kola četvrtfinala.

U jučerašnjem meču protiv Sjedinjenih Američkih Država, Indija je pobijedila sa 3-1 pobijedivši u dvije partije crnim figurama i remizirajući dvije partije  bijelim figurama. U prvom kolu četvrtfinala Indija je ponovila tu pobjedničku formulu pobijedivši Francusku rezultatom 3-1.

Na prvoj tabli Vidit Santosh Gujrathi kao crni je pobjedio Maximea Vachier-Lagravea u aktuelnoj varijanti engleskog otvaranja. Treća tabla S. L. Narayanan je savladao Laurencea Fressinea nakon što je Francuz pogrešno igrao  nešto bolju završnicu. Na tablama 2 i 4, na kojima je Indija imala bijele figure, rezultat je bio neriješen. Poslednja završena partija bila je na tabli 4, gdje je Francuz Tigran Gharamian odigrao neriješeno sa jednim skakačem protiv g- i h piona Krishnana Sasikirana.

Uzbekistan se borio protiv Ukrajine i pobjedio rezultatom 3-1. Javokhir Sindarov je nadigrao Kirila Ševčenka u oštroj sicilijanskoj borbi sa bijelim figurama, a Jakhongir Vakhidov je postigao odličnu stratešku pobjedu nad Igorom Kovalenkom.

Španija i Azerbejdžan su bili izjednačeni u svom meču 2-2, pri čemu je svaka partija završena remijem. Kina je pobijedila Poljsku rezultatom 2,5-1,5 zahvaljujući pobjedama Lu Shangleija nad Radoslawom Wojtaszekom na prvoj tabli i Bai Jinshi nad Mateuszom Bartelom (u obe partije igrači iz Kine su imali bijele figure). Poljska je uzvratila na table 4, gdje je Szymon Gumularz je savladao Di Lija, ali to nije bilo dovoljno da spasi meč.

2. kolo

Prije 2. kola četvrtfinala, Elisha Sagi, prvak Izraela do 10 godina, udario je u gong.

Nakon poraza od 1-3 u prvom kolu, francuski igrači su se suočili sa zastrašujućim zadatkom, ali su uradili skoro nemoguće. U potpunom preokretu u odnosu na prvo kolo, Francuska je savladala Indiju sa 3-1 pobijedivši u dvije partije crnim figurama jer su se Maxim Vachier-Lagrave i Laurent Fressinet revanširali svojim protivnicima crnim figurama.

Španija je savladala Azerbejdžan rezultatom 2,5-1,5. Nakon što je ekipa razmijenila pobjede na tablama 3 i 4, sve su oči bile usmjerene na partiju Davida Antona Guijara protiv Teimoura Radjabova, u kojoj je Španac na kraju postigao pobjedu u dugoj završnici. Pošto je Španija igrala nerješeno u 1. kolu, pobjeda u meču 2. kola značila je da će Španija proći u polufinale.

Kinezi su odigrali nerješeno u sve četiri partije protiv Poljaka. Izjednačenim rezultatom u 2. kolu nakon pobjede u 1. kolu, Kina je napredovala u polufinale.

Uzbekistan je pobijedio Ukrajinu rezultatom 2,5 prema 1,5, plasiravši se u polufinale pošto je takođe pobijedio u prethodnom kolu. U intervjuu, uzbekistanska prva tabla  Nordirbek Yakubboev kaže da njegov tim namjerava da osvoji zlato u Jerusalimu, baš kao što je to učinio u Čenaju na Olimpijadi 2022. godine.

Tiebreak

Francuska i Indija su odigrale blitz taj-brejk, sa vremenskom kontrolom od 3 minuta sa dodatkom od dvije sekunde. Indija je pobijedila u tajbrejku rezultatom 2,5 prema 1,5.

Ove godine u Jerusalimu

Na turneji, Šuki Koen je rekao da Jevreji kažu: „Sledeće godine u Jerusalimu“. Kinezi, Indijci, Španci, Uzbekistanci na Svjetskom ekipnom prvenstvu 2022. se nadaju da će ove godine oni biti u Jerusalimu biti kada njihov tim pobijedi.

Tekst: WIM Alexey Root, službenik za štampu FIDE, Jerusalim

Fotografije: dr Mark Livšic i Marija EmelianovaZvanična web stranica: worldteams.fide.com/