Šahovske anegdote (3)


Edward Winter

Walter Penn Shipley piše u Philadelphia Inquireru, kako je citirano na strani 62 American Chess Bulletin, mart 1918:

„U dnevnim novinama bilježimo neobičan prekid u poslovima Lorenza Hansena, Danca, koji je u ovoj zemlji već dugi niz godina i naturalizirani je državljanin. Lorenz Hansen je dugi niz godina bio entuzijastičan šahista i sposoban kompozitor šahovskih problema. U ovoj kolumni objavili smo mnoge njegove probleme, a neke su izuzetnih zasluga. Lorenz Hansen je nedavno uhapšen zbog tehničke optužbe, a savezne vlasti su vjerovale da on ima tajnu šifru i da komunicira s nekim u Grand Rapidsu, Mich. Daljnjim ispitivanjem tajnog koda pokazao se samo kao bezopasna dopisna partija šaha, a potezi se, kao i obično, šalju poštanskom dopisnicomm. Nepotrebno je istaknuti da je gospodin Hansen odmah pušten kada je postalo poznato pravo stanje stvari.

Ova avantura podsjeća na jednu od pokojnog Williama Steinitza. Kada je igrao svoj drugi meč sa Laskerom u Sankt Peterburgu, prije nego što je napustio ovu zemlju, Steinitz je dogovorio razrađeni kod prema kojem je uz male troškove mogao da prenese poteze u svom meču sindikatu njujorških novina. Steinitz je dobio naknadu za svoj rad. Stari šahista je proveo dosta vremena na usavršavanju svog koda, ali su, nažalost, po dolasku u Sankt Peterburg vlasti odmah zaplijenile šifru, navodeći da je nemoguće vjerovati da je koršten samo u cilju slanja šahovskih poteza, a u stvarnosti bio je odavanje tajnih informacija strankama u Americi. Budući da je na taj način lišen svog koda, nije bio u mogućnosti da šalje  poteze svog meča, a time je izgubio i plod višemjesečnog teškog rada. Po završetku meča ruske vlasti su vratile šifru Steinitzu, navodeći da su utvrdile da je onakva kakva je predstavljena, ali tada je, naravno, bilo prekasno da bi bila od koristi svjetskom majstoru. Steinitzov nervni slom je nesumnjivo djelomično nastao zbog njegovog velikog razočaranja u vezi ove stvari.’

Da li je bilo šta od navedenog istina, nemamo pojma, a za sada samo ističemo da je drugi meč između Steinitza i Laskera održan u Moskvi, a ne u Sankt Peterburgu.

*

Sa stranice 149 Kako igrati šah kao šampion F. Reinfelda (New York, 1956.):

‘Staunton je bio pompezan i bombastičan, samozvani diktator šahovskog svijeta. Jednom prilikom jedan rival je objavio izjavu da je dobio većinu svojih partija sa Stauntonom. Sledeći put kada su se sreli, Staunton je zagrmio: „Ne možete to odštampati!“ Njegov rival je slabašno promucao da je ta izjava tačna. „Kakve to veze ima s tim? Naravno da je istina!“, bjesnio je Stonton. „Ali još uvijek ne možete to odštampati!“

U C.N. 1624 citirali smo Černejevljevu verziju anegdote u The Bright Side of Chess, kao i (značajno drugačiji) izvještaj G.A. MacDonnella u Illustrated Sporting and Dramatic News. U oba slučaja Stauntonov rival je imenovan kao Löwenthal.

(Kraj)

https://www.chesshistory.com/winter/extra/anecdotes.html