Ian Nepomniachchi među kandidatima za titulu „Sportista godine“


Njegovi konkurenti su skijaš Aleksandar Bolšunov i plivač Kliment Kolesnikov

Foto: V. Barsky

21. 11. 2022

Ministarstvo sporta Ruske Federacije obavještava o završetku prve faze izbora dobitnika Nacionalne sportske nagrade za 2022. godinu. Selekcija je obavljena u formatu sveruskih konkursa u nominacijama u oblasti fizičke kulture i sporta. Članovi konkursnih komisija razmotrili su prijave i odredili po tri finalista u svakoj od 18 nominacija na 11 sveruskih konkursa.

Dobitnike nagrade će odrediti Stručni savjet u kojem su poznati sportisti, treneri i javne ličnosti. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati 14. decembra 2022. godine u Gimnastičkoj palati Irina Viner-Usmanova. Svaki od 18 laureata dobiće nagradu od milion rubalja.

Kandidati u nominaciji „Ponos Rusije“, kategorija „Sportista godine“:

Aleksandar Bolšunov (skijaško trčanje) je trostruki olimpijski šampion, osvajač srebrne i bronzane medalje na XXIV Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu.

Kliment Kolesnikov (plivanje) – osvajač srebrne i bronzane medalje sa Igara XXXII Olimpijade 2020. u Tokiju.Ian Nepomniachtchi (šah) – velemajstor, dvostruki pobjednik turnira kandidata, viceprvak svijeta.