Carlsen se upoznao sa nećakom Bobby-ja Fischera


autor André Schulz

22.11.2022 – Finale Meltwater šahovskih šampiona u San Francisku posjetio je ljubitelj šaha čiji je ujak legenda u svijetu šaha: Bobby Fischer. Nicholas Targ, sin Joan Fischer Targ, sestre Bobbyja Fišera, došao je da posjeti turnir i upoznao Magnusa Carlsena. Nicholas Targ je u kratkom intervjuu sa Tanjom Sachdev takođe govorio o svojoj ljubavi prema šahu i susretima sa ujakom.

Bobby Fischer je možda najpoznatiji svjetski prvak u istoriji šaha – zbog načina na koji je igrao i zbog svog ekscentričnog ponašanja. 1972. godine, prije 50 godina, postao je svjetski šampion pobijedivši Borisa Spaskog u meču u Reykjaviku koji je dospio na naslovne strane širom svijeta kao „Meč stoljeća“.

Međutim, nakon što je postao svjetski prvak, Fischer više nije igrao i 1975. je odbio da brani titulu protiv Anatolija Karpova. Fischer se povukao, ali se 1992. iznenađujuće ponovo pojavio i odigrao „revanš meč“ protiv Spaskog u ratom razorenoj Jugoslaviji. Fischer je dobio meč, ali je onda ponovo nestao. Ali i dalje se pojavljivao  na naslovnim stranama, posebno kada je bio na nekoj radio stanici kada je davao antisemitske izjave, pomiješane sa uvredama na račun SAD.

Godine 2004. SAD su uhapsile Fischera u Japanu jer više nije posjedovao važeći američki pasoš. SAD su tražile njegovo izručenje jer je Fischer prekršio američki embargo protiv Srbije kada je igrao protiv Spaskog 1992. godine.

Ali prijatelji na Islandu spasili su Fischera: uspjeli su mu nabaviti islandski pasoš i politički azil na Islandu. Tako je Fischer posljednje godine života proveo u Reykjaviku gdje je 17. januara 2008. godine preminuo od otkazivanja bubrega.

Bobby Fischer je kao dijete naučio igrati šah od svoje starije sestre Joan. Joan Fischer je rođena u Moskvi 1937. godine, kao ćerka Regine Wender Fischer (1913-1997) i Hans-Gerhardta Fischera, njemačkog biofizičara. Reginini roditelji su bili poljski Jevreji i ona je rođena u Švajcarskoj, ali je bila državljanka SAD i odrasla je u St. Louisu, Missouri.

Hans-Gerhardt i Regina su se sreli u Moskvi. Hans-Gerhardt Fischer se borio na strani republikanaca u Španiji 1937. godine i otišao u Južnu Ameriku tokom Drugog svjetskog rata.

Godine 1939. Regina Fischer otišla je sa ćerkom u SAD i rastala se od muža kojem nije bilo dozvoljeno da uđe u zemlju. Regina je prvobitno otišla u Čikago, gde je 1942. godine upoznala Mađara Pola Nemenjija. Bobi Fischer je rođen 1943. godine, a njegov otac je skoro sigurno Paul Nemenji. Bobby i Joan Fischer su zato bili polubrat i polusestra.

Godine 1949. Regina, koja je odgajala svoje dvoje djece kao samohrana majka, nastanila se u New Yorku, gdje je Fischer naučio da igra šah. Za njegov šesti rođendan, Joan je svom mlađem bratu poklonila šah i naučila ga pravilima. Bio je to početak velike šahovske karijere.

Joan Fischer je otišla u Palo Alto u Kaliforniji i magistrirala edukaciju na koledžu Notre Dame u Belmontu u Kaliforniji. Godine 1958. udala se za Russella Targa, fizičara i parapsihologa. Par je 1976. godine kupio farmu u dolini Portola i na njoj implementirao ideje organske poljoprivrede. Umrla je 1998. od cerebralnog krvarenja u dobi od 60 godina.

Džoan i Rasel Targ su imali troje dece, Elizabet, Aleksandra i Nikolasa. Nikolas, je odlučio da posjeti šahovsko finale Meltwater Champions u San Francisku, gdje je imao kratak susret sa Magnusom Carlsenom, koji se pokazao dobro upućen u šahovsku istoriju tako što se odmah sjetio imena Fišerove sestre.Tania Sachdev je iskoristila priliku da intervjuiše nećaka Bobbyja Fischera. Nicholas Targ je ispričao kako su izgledali susreti sa njegovim ujakom: Nije bilo naročito spektakularno. Fischer je povremeno dolazio u posjetu, jeo sa sestrinom porodicom i igrao šah sa svojim nećacima. Ali kada bi Bobby Fischer ponovo napuštao porodicu svoje sestre, obično bi napravio nešto izuzetno u šahovskom svijetu.

Carlsen meets the nephew of Bobby Fischer | ChessBase