RAPID TURNIR “DAN SANDŽAKA 2022”


U Novom Pazaru, tačnije Novopazarskoj Banji, u prelepom hotel Aqua Spa Termale, u nedelju 20. novembra, održan je Rapid šahovski turnir pod nazivom „Dan Sandžaka 2022“.

Turnir je organizovao ŠK “Ina-Dizajn Inženering Novi Pazar” uz pdršku lokalne samouprave, privrednika i dijaspore.

Na turniru je nastupilo 100-inak igrača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije i Trinidada i Tobaga, a među njima 6 velemajstora i 6 internacionalnih majstora.

Na otvaranju turnira sve goste su pozdravili Halid Husović, predsednik kluba i direktor turnira, Nermin Zećirović, generalni sekretar Sportskog saveza Novog Pazara i Kemal Sejdović, počasni predsednik kluba.

Načelnik GU Novi Pazar, Džemil Divanefendić je u ime lokalne samouprave proglasio turnir otvorenim i simbolično povukao prvi potez u partiji na prvom stolu kod velemajstora iz Rusije Antona Demčenka.

Takođe, na otvaranju turnira, Džemil Divanefendić je uručio plakete zaslužnim članovima kluba. Plakete su dobili Alija Ikić, Zoran Milosavljević i Džemail Muratović.

Turnir je krasilo veliko gostoprimstvo i ljubaznost domaćina, a pre svega treba istaći agilnog predsednika kluba Halida Husovića i Sulejmana Suljovića. Za sve igrače i goste, u pauzi turnira, posle 6. kola, obezbeđen je ručak u vidu specijaliteta iz Novog Pazara, mantija i ćevapa.

Igralo se 9 kola sa tempom igre od 10 minuta i 5 sekundi po potezu. Ukupni planirani nagradni fond bio je 184.000 dinara, ali su ljubazni domaćini podelili još nekoliko specijalnih nagrada, pa je ukupno dodeljeno 200.000 dinara.

Najsigurniju igru pružio je prvi favorit po rejtingu, velemajstor iz Rusije, Anton Demčenko, sa ubedljivih 8,5 poena. Drugi je je bio mladi FM (uskoro IM) Miloš Milošević sa 7,5 poena.

Na trećem mestu sa 7 poena i najboljim dodatnim kriterijumima završio je GM Siniša Dražić, ispred članova kluba domaćina FM Sulejmana Suljovića i FM Efima Muratovića.

Novčanim nagradama nagrađeno je 12 najbolje plasiranih igrača.

Dodeljeno je i ukupno 7 specijalnih nagrada.

Nagrađena su i tri najbolje plasirana domača igrača (koji nisu osvojili redovne nagrade) i to: 1. Uroš Slavković, 2. Enver Balić i 3. Emir Turković.

Najbolje plasirani nenagrađeni veteran bio je Zihno Elezović, mladi igrač do 18 godina Petar Nedeljković, dok su organizatoriu nagradili i jedine dve šahistkinje na turniru Aleksandru Stojadinović i Janu Milovanović.

Sudijski kolegijum činili su međunaroddni sudija Saša Jevtić i nacionalni sudija Enes Đakovac i pomoćnik Salko Turković.

Šahovski radnici iz Novog Pazara na najbolji mogući način najavili su ekspanziju šahovskih događaja u ovom gradu. Uz veliku pomoć lokalne samouprave i dijaspore uskoro se kreće sa renoviranjem prostorija u centru grada, a u 2023. godini očekuje se nekoliko turnira različitog formata koji će privući veliki broj zaljubljenika u drevnu igru.

(Preneseno sa fejsbuk stranice Saše Jevtića)