Emil Sutovski: Sjećanje na Polugajevskog


Danas se navršava 88 godina od rođenja sjajnog sovjetskog velemajstora Lava Abramoviča Polugajevskog (1934-1995)

Jedan od najjačih šahista sveta šezdesetih i osamdesetih, jedan od najvećih analitičara u istoriji šaha i jednostavno divan ljubazan čovek, koji nas je napustio prije četvrt vijeka, u svitanje kompjuterske ere.

Bio je jedan od rijetkih velikih šahista koji su razvijali šah, postavljajući nove pravce i predlažući čitave koncepcije. Njegov razvoj šahovskih otvaranja u oštrijim varijantama sicilijanske odbrane i slovenske odbrane, Nimcovičeve odbrane, daminom gambitu i Novoindijci ne samo da su izdržali test vremena već i test milijardi  gigaherca I to je stvarno jedinstven slučaj u istoriji šaha.

Iz knjige „Rađanje varijante“ i dalje možete proučavati najoštriju šemu koju je izmislio Lav Abramovič. Savršeni analitičar, mnogo je očekivao od novih vremena, postajući na neki način prethodnik Kasparova.

Sa brilijantnim osjećajem za dinamiku i najprecizniju tehniku u završnici (u kom slučaju se podsećamo partiju sa Gelerom), decenijama je mnogima ostao primjer šahiste, a nedavno mi je Boris Gelfand priznao da mu je Polugajevski bio i ostao uzor na mnogo načina.

Uprkos njegovom kolosalnom doprinosu šahu, Lav Abramovič nije učestvovao u borbi za svjetsku šahovsku krunu, iako je više puta ušao u prvih pet Jedan od razloga – Veliki analitičar nije bio veliki sportista. Nedostatak borbenih kvaliteta, samopouzdanja, sportske (i ne samo nje) ljutnje – zato se Polugajevski uvijek teško borio, recimo, sa Korčnojem. Ipak, svaki put savladajući sebe, nastavio je da nastupa na najvišem nivou Naučili smo da pobjeđuju mečeve u kritičnim trenucima (podsjetimo se poslednje partije  međuzonskog turnira sa Portišem i poslednje partije  meča sa Korčnojem), borio se ravnopravno sa mladima – ubjedljivo među najjačima ne samo onih šahista 40+, i 50+, sa 57 godina sakupio je 50% poena na super turniru u Redžo-Emiliji, gde su igrali apsolutno sve najjači šahisti tog vremena.

I nakon opadanja rezultatskih uspjeha nastavio je da radi bez odustajanja, i do poslednjih godina života ostao je jedan od vodećih analitičara u svetu. Doveli su me da učim u školi šaha Polugajevskog 1988-1990, i dobro se sjećam te ljubavi prema šahu, te ljudske srdačnosti koju je bukvalno emitovao Lav Abramovič. Uvijek sa mekim, pomalo krivim osmjehom, veliki i ljubazni šahista je sa nama podijelio mudrost svoje omiljene igre. Prošlo je više od trideset godina – priznajem iskreno, već se ne sjećam šta je govoreno na tim predavanjima, ali ću zauvijek čuvati svijetlu uspomenu na izuzetnog  šahistu i dobrog čovjeka, Lava Abramoviča Polugajevskog

(Preneseno sa fejsbuk stranice Emila Sutovskog)