Šahovske legende će biti uvrštene u američku i svjetsku šahovsku kuću slavnih


3.10.2022. – Istorija šaha bit će napravljena ove godine na ceremonijama uvrštavanja u kuću slavnih nekoliko izuzetnih šahista zbog doprinosa kultnoj igri i oni će postati najnoviji članovi američke i svjetske šahovske kuće slavnih. Prvom ceremonijom biće odata počast članovima američke šahovske kuće slavnih 2022. Danijelu Vilardu Fiskeu, Džejmsu Tarjanu i Džonu Votsonu, kao i članovima Svjetske šahovske kuće slavnih 2021. Miguelu Najdorfu i Eugene Toreu.

 Ova ceremonija će se održati tokom javnog otvaranja šahovskog prvenstva SAD 2022. i ženskog prvenstva SAD u šahu, na kojem će nastupiti najjače šahistkinje u Americi— koje će se održati u St. Louis Aquarium na Union Station u Saint Louisu, Missouri, 4. oktobra, 2022, u 17:30 časova. Sam turnir će se igrati u šahovskom klubu Saint Louis, koji je već 13 godina domaćin Šahovskog prvenstva SAD.

Druga ceremonija, kojom će se odati počast uvođenju u Svjetsku šahovsku kuću slavnih Judit Polgar 2021, biće objavljena u kasnije.

Godine 2022., tri kandidata su odabrana za uvođenje u američku šahovsku kuću slavnih od strane američkog komiteta za šahovska priznanja i potvrđena od strane američkog šahovskog fonda: Daniel Willard Fiske, veliki pionir u šahovskoj organizaciji, novinarstvu i drugim stvarima, koji je pokrenuo ideju o nacionalnom američkom šahovskom kongresu i pomogao da se to ostvari 1857. godine, osim što je uticao na stvaranje Američke šahovske asocijacije (prethodnica današnjeg US Chess) i igrao važnu ulogu u standardizaciji pravila šaha; James Tarjan, koji je predstavljao Sjedinjene Države na pet šahovskih olimpijada, osvojio je četiri ekipne i tri pojedinačne medalje s procentom pobjeda koji ga stavlja na drugo mjesto u odnosu na Bobby-ja Fischera, a također je postigao najbolji rezultat ikada od strane američkog igrača starog 65 ili više godina ; i John Watson, jedan od najvećih pisaca u istoriji američkog šaha koji je napisao mnoge sjajne  knjige tokom protekle četiri decenije, uključujući Tajne moderne šahovske strategije (2002.) i Šahovsku strategiju na djelu (2023.), i bio je prvi u istoriji SAD . Državni prvak srednjih škola i učesnik američkog prvenstva u šahu.

“Sva trojica ovogodišnjih kandidata izvršila su nevjerovatan utjecaj na igru ​​i šahovski sport,” rekao je predsjednik US Chess Trust E. Steven Doyle. “Fiskeov utjecaj kao ranog američkog šahovskog novinara, Tarjanova prepoznatljiva dostignuća na šahovskoj olimpijadi i Watsonov dugogodišnji rad na šahovskim instrukcijama i treniranju su priznanja koja zaslužuju priznanje u američkoj šahovskoj kući slavnih.”

Godine 2021. Međunarodna šahovska federacija (Fédération Internationale des Échecs ili FIDE) nominovala je tri nova člana za Svjetsku šahovsku kuću slavnih. Među primaocima su Judit Polgar, koja se smatra najjačom šahistkinjom svih vremena i oborila je rekord Bobbyja Fišera kao najmlađeg velemajstora svijeta; Miguel Najdorf, čije ime se vezuje za jedno od najpoznatijih otvaranja u šahu, Najdorfovu varijantu Sicilijanske odbrane, pored toga što je jedan od najuspješnijih šahista u istoriji šahovske olimpijade; i Eugene Torre, pionir u azijskom šahu već pola vijeka, koji je postigao niz kontinentalnih rekorda, uključujući rekord prvog velemajstora, (1974.), prvog koji je pobijedio aktuelnog svjetskog prvaka (Anatolija Karpova 1976.) i prvog koji je stigao do faze kandidata Svjetskog prvenstva (1982-1983).

„Predloženi za uvođenje u Svjetske šahovske kuće slavnih 2021. predstavljaju primjer globalnog uticaja i inkluzivnosti koje šah može ponuditi, a čast nam je uključiti njihov doprinos bogatoj istoriji igre“, rekao je direktor specijalnog projekta FIDE Willy Iclicki.

Članovi obe Kuće slavnih biraju se zbog njihovog uticaja na sport i uključuju igrače, autore, novinare, naučnike, organizatore i ljubitelje igre. Svaki igrač će biti obilježen u Svjetskoj šahovskoj kući slavnih (WCHOF) u Saint Louisu sa pločom s njihovim likom i biografijom. Zapažene partije i uspjesi takođe će biti predstavljeni u digitalnoj interaktivnoj galeriji.

“Svjetska šahovska kuća slavnih u Saint Louisu pohvaljuje sve predložene šahiste za kuću slavnih 2021. i 2022. i radujemo se što ćemo proslaviti njihova jedinstvena dostignuća na ceremonijama prijema”, rekla je Shannon Bailey, glavni kustos WCHOF-a.

Šahisti uvedeni u američku Kuću slavnih za 2022

Daniel Willard Fiske (1831-1904)

James Tarjan (1952- )

John Watson (1951- )

Šahisti koji će biti uvedeni u  Svjetsku šahovsku kuću slavnih 2021

Judit Polgar (1976- )

Miguel Najdorf (1910-1997)

Eugene Torre (1951- )

O šahovskim kućama slavnih

Svjetska šahovska kuća slavnih (WCHOF) slavi dostignuća najvećih igrača ove igre iz Sjedinjenih Država i širom svijeta. U ovoj instituciji se nalaze i američka i svjetska šahovska kuća slavnih. Uvođenja šahista se obavljaju na godišnjoj ceremoniji koja se od 2011. održava u Saint Louisu, Missouri. Od 20.12, uvođenje u kuću slavnih održava se tokom ceremonije otvaranja godišnjeg prvenstva SAD u šahu i ženskog prvenstva SAD u šahu.

Kako se biraju šahisti za kuću slavnih

Svake godine, američki komitet za šahovska priznanja predlaže kandidate za uvođenje u američku šahovsku kuću slavnih koji uključuje vodeće istoričare šaha. Odabir komiteta se šalje Izvršnom odboru za šah SAD na pregled, a preporuke odbora se zatim prosljeđuju US Chess Trust-u čiji poverenici imaju zvanična ovlašćenja da odrede candidate za američku šahovsku kuću slavnih. Ceremonija uvođenja se održava u Svjetskoj šahovskoj kući slavnih ili na godišnjem ručku dodjele američkih šahovskih nagrada. Predstavnik US Chess Trust-a obavlja službenu indukciju, koristeći službeni čekić Kuće slavnih.

Predstavnici Svjetske šahovske federacije (Fédération Internationale des Échecs, ili FIDE) nominiraju i biraju nove kandidate za uvođenje u Svjetsku šahovsku kuću slavnih. Članovi Svjetske šahovske kuće slavnih biraju se zbog njihovog ukupnog doprinosa ovom sportu. Igrači, kao i drugi koji su izvršili uticaj kao autori, novinari, organizatori i na druge načine, imaju pravo na uvođenje u ovi kuću.

https://en.chessbase.com/post/inductees-chess-halls-of-fame-2022