Komisija za fair play FIDE će formirati istražno vijeće za ispitivanje kontroverze Carlsen-Niemann


Nakon nedavnih dešavanja u kontroverzi Carlsen-Niemann, komisija FIDE za fer plej (FPL) odlučila je da djeluje po službenoj dužnosti i osnuje  Istražno vijeće (IP-investigatory panel). Tri člana Komisije formiraće ovo vijeće, a imaće i mogućnost da pozovu na konsultacije spoljne eksperte gde god je potrebna analiza.

Fokus istrage bio bi dvostruk: provjera tvrdnji svjetskog prvaka o navodnom varanju od strane Niemann-a i Niemann-ova izjava u vezi s varanjem tokom igre preko interneta.

Kako je izjavila predsjedavajuća Fair Play komisije Salomeja Zaksaite, FPL je spremna da ispita okolnosti, prikupi i analizira sve dostupne podatke i dokaze, te utvrdi činjenice i navode koji su objavljeni u javnosti. Vijeće će osigurati pravedan proces, štiteći prava obe strane tokom istrage. „U najboljem interesu šahovske zajednice, ljubazno bismo zamolili javnost da se suzdrži od spekulacija o ishodima i potencijalnim sankcijama dok se sve dostupne činjenice dobro ne razmotre i ne završi odgovarajuća istraga“, dodala je gospođa Zaksaite.

https://www.fide.com/news/2015