Svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen pozvao je na ozbiljniju borbu protiv varanja u šahu


Carlsen ovih dana učestvuje na online turniru Julius Baer Generation Cup. U šestom kolu neočekivano je predao u partiji sa Amerikancem Hansom Niemannom u drugom potezu. Početkom septembra Carlsen je napustio Grand Chess Tour turnir u St. Louisu (SAD) nakon što je bijelim figurama izgubio od 19-godišnjeg Niemanna. Tada svjetski prvak nije objasnio svoju odluku, ali su poznati šahisti i blogeri osumnjičili Amerikanca da vara.

“Nažalost, ne mogu konkretno govoriti o tome, ali ljudi mogu sami izvući zaključke, a svakako jesu. Moram reći da sam veoma impresioniran Niemannovim nastupom i mislim da je njegov mentor Maxim Dlugy sigurno odradio odličan posao.

Nadam se da ću vam nakon turnira reći nešto više. Verujem da varalice u budućnosti ne treba shvatati olako, kako na onlajn turnirima tako i na tabli”, citira Karlsena na Tviteru chess24.

Carlsen se plasirao u četvrtfinale Kupa generacije Juliusa Baera (osvojio prvo mjesto). Ima 10 pobjeda, četiri remija i jedan poraz. Norvežanin će 22. septembra odmjeriti snage sa Levonom Aronianom za plasman u polufinale. Sa Niemannom se može sastati samo u finalu.